ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΚΟΜΑ 262

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με απόλυτη επιτυχία και κυρίως χωρίς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό ή ακόμα και στον… πολιτισμό της Κρήτης (όπως είχε ακουστεί) συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται 604 άνθρωποι με τις διάφορες «Κασσάνδρες» να διαψεύδονται πλήρως ως προς τις… καταστροφικές συνέπειες. 

Τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου 262 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα hot spot της Μόριας και του Καρά Τεπέ της Λέσβου. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν και κάποιους Κούρδους από το Ιράκ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, που υλοποιεί το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για τη φιλοξενία οι νέοι αφιχθέντες μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα σο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Σητεία και ήδη έγινε χωρίς προβλήματα η εγκατάστασή τους.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί και φιλοξενούνται στην Κρήτη 604 πρόσφυγες ενώ ακόμα 14 άτομα έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής.  Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου αναζητά ακόμα 50 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα κυρίως στο Ηράκλειο και στη Σητεία.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Στέλλα Νάνου μίλησε για υποδειγματική οργάνωση των υπηρεσιών της Κρήτης οι οποίες έχουν καταφέρει να συντονιστούν και να υλοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα φιλοξενίας.

Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηρακλείου η Δήμητρα Καμπέλη μίλησε για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών και ιδίως των παιδιών στη ζωή του νησιού και για την τεράστια προσφορά και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με την παροχή κάθε είδους βοήθειας. Σημαντική είναι η φοίτηση των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία, όπου μαθαίνουν ελληνικά, ενώ άρτιος είναι ο συντονισμός με τη ΔΥΠΕ και το Κοινωνικό Ιατρείο για την παροχή υπηρεσιών Υγείας στις οικογένειες των προσφύγων.

(Κεντρική φωτογραφία: Ακόμα 262 πρόσφυγες έφτασαν στην Κρήτη τα ξημερώματα της Κυριακής).