«ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ»: ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΑΠΛΩΣ… ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δημόσιες σχέσεις, φιλοφρονήσεις και μεγάλα λόγια περιλάμβανε η επίσκεψη στην Κρήτη της Ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε.

Κατά τις τρεις ημέρες της επίσκεψής της, η Ρουμάνα επίτροπος ξεναγήθηκε σε αρκετά έργα γύρω από το Ηράκλειο, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έπλεξε πολλές φορές το εγκώμιο του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και των συνεργατών του για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών και ωριμότητας των μελετών, που καταλήγει και σε μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το νησί, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, σε επίπεδο απαντήσεων ως προς τις δυνατότητες εκταμίευσης μέχρι το τέλος του χρόνου για έργα που λιμνάζουν ή για χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης καταστροφών που επίσης έχουν κολλήσει, οι απαντήσεις τόσο της επιτρόπου όσο και των αρμοδίων που τη συνόδευαν ήταν εξαιρετικά φτωχές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η επίτροπος απέφυγε ευγενικά να δεχτεί τις ερωτήσεις.

Στο πολυδιαφημισμένο διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο με τίτλο «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», το βράδυ της Τετάρτης, η κ. Κρέτσου έκανε μια γενικόλογη ομιλία περίπου 15 λεπτών, ενώ αποχώρησε διακριτικά «λόγω βεβαρημένου προγράμματος», όταν η διαδικασία εισήλθε στο στάδιο των ερωτήσεων και της συζήτησης με το κοινό.

Ετσι έμειναν οι δήμαρχοι του νησιού να ζητούν εξηγήσεις για τα έργα που τους αφορούν από… λιγότερο αρμόδιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, που σχολίασε με καυστικό τρόπο την άμεση χρηματοδότηση-ρεκόρ της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία για τον σεισμό του 2012, την ώρα που ο δήμος του ακόμα περιμένει αποζημιώσεις για την καταστροφική πυρκαγιά της ίδιας χρονιάς.

Η απάντηση που πήρε από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη ήταν ότι πράγματι οι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην εκταμίευση πόρων…

Κατάρρευση ενός μύθου

Αν κάτι έμεινε από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κρήτη είναι η (επισήμως πλέον) κατάρρευση του μύθου για το «πακέτο Γιούνκερ».

Τόσο η επίτροπος όσο και οι κ. Αντωνακόπουλος και Περουλάκης, επικεφαλής και αναπληρωτής επικεφαλής αντίστοιχα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται για εισροή πόρων 35 δισ. στην Ελλάδα, αλλά για «δυνατότητα» που έχει η χώρα να αντλήσει κονδύλια έως αυτό το ποσό για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, και μάλιστα αφού ξεπεραστεί ο σκόπελος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, με την οποία έτσι κι αλλιώς δεν τα πάνε καλά οι ελληνικές αρχές.

Ιδια ήταν η εικόνα και την επόμενη ημέρα στο καθιερωμένο σεμινάριο για τον περιφερειακό Τύπο, με θέμα «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και εργαλεία».

Και εκεί, ειλικρινώς η Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε λάθος τη μέχρι τώρα χρήση του όρου «πακέτο Γιούνκερ», ενώ σε παρατήρηση της «Εφ.Συν.» για το βάρος που είχε η χρήση αυτή στη φιλολογία γύρω από τα θετικά σημεία του νέου Μνημονίου, μας παρέπεμψε να ρωτήσουμε αυτούς που έφεραν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε μεγάλη συζήτηση για την επικείμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., τη γνωστή και ως ΤΤΙΡ.

Στην εισήγησή της σχετικά με τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής η Κλημεντίνη Διακομανώλη, προϊσταμένη του τμήματος ΜΜΕ της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συμφωνία ως μία από τις 10 βασικές προτεραιότητες του προέδρου Γιούνκερ. Οπως η ίδια παραδέχτηκε, υπάρχουν σημεία της συμφωνίας που δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν πρόκειται να υιοθετηθούν ρυθμίσεις, όπως η δυνατότητα εταιρειών να μηνύουν κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη (αν -για παράδειγμα- αποφασιστεί αύξηση κατώτατου μισθού), απάντησε η κ. Σπυράκη, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες φήμες, ενώ είπε πως είναι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας ΤΤΙΡ και πως οι ευρωβουλευτές θα κάνουν ό,τι πρέπει, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης.

(Κεντρική φωτογραφία: Σε επίπεδο απαντήσεων ως προς τις δυνατότητες εκταμίευσης μέχρι το τέλος του χρόνου για έργα που λιμνάζουν ή για χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης καταστροφών οι απαντήσεις της επιτρόπου ήταν εξαιρετικά φτωχές. *EPA/ JULIEN WARNAND).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.10.2015