ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΡΙΧΤΕΡ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενα βήμα πριν από την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης από τον Χάιντς Ρίχτερ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τις συνεχείς προκλήσεις του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας.

Ηδη συντάχθηκε σχετική αιτιολογική έκθεση, η οποία με βάση τον κανονισμό του Ιδρύματος θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, όπου θα παρθεί και η τελική απόφαση.

Στο κείμενο της 46σέλιδης έκθεσης ξεκαθαρίζεται πως η προτεινόμενη αφαίρεση του τίτλου από τον κ. Ρίχτερ δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, την οποία συστηματικά διαστρεβλώνει ο καθηγητής.

Αυτή «αποκαθίσταται σε επιστημονικά συνέδρια και σχετικές συνδυαστικές έρευνες» τονίζουν οι δύο καθηγητές που υπογράφουν την έκθεση, ο Δημήτρης Κοτρόγιαννος, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, και ο Δημήτρη Ξενάκης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

Ωστόσο, τονίζουν πως τις διαστρεβλώσεις και τις προκλήσεις αυτές ο κ. Ρίχτερ τις κάνει εκμεταλλευόμενος τις βραβεύσεις του από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης»αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.

Στους τυπικούς λόγους της αφαίρεσης του τίτλου συγκαταλέγεται και η εν κρυπτώ διαδικασία με την οποία αυτός αποδόθηκε, αφού στην αιτιολογική έκθεση περιγράφεται αναλυτικά πώς αναβλήθηκε η δημόσια αναγόρευση του καθηγητή, που ήταν προγραμματισμένη στο Ωδείο Ρεθύμνου στις 19/11/2014, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρόμενων πολιτών στον συγκεκριμένο χώρο.

Τελικά η αναγόρευση έγινε την αμέσως επόμενη μέρα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, η οποία βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές.

«Η τελετή ανακήρυξης έλαβε χώρα με μυστικότητα όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τους καθηγητές του ίδιου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, οι οποίοι κυριολεκτικά κατόπιν εορτής ενημερώθηκαν με ολιγόλογο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αρμόδιου κοσμήτορα της Σχολής»αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

(Κεντρική φωτογραφία: Αφαιρεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάιντς Ρίχτερ το Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.05.2016