ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε κλιματιζόμενο χώρο εντός του λιμένα Ηρακλείου φιλοξενούνται προσωρινά οι 103 πρόσφυγες που διασώθηκαν το πρωί της Τρίτης στα ανατολικά της Κρήτης. Μεταξύ των προσφύγων, που κατάγονται από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ βρίσκονται 21 παιδιά αλλά και τέσσερις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και ένας ακόμα άνδρας ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ενώ δύο άνδρες κρατούνται από την αστυνομία καθώς φέρονται να έχουν τον ρόλο του διακινητή.

*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης
*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Οι 103 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε ξύλινο σκάφος 25 μέτρων όταν ένας εξ’ αυτών κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112. Προς βοήθειά τους έσπευσε το παραπλέον δεξαμενόπλοιο RHINO σημαίας Σιγκαπούρης, το οποίο τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε στο Ηράκλειο συνοδεία σκαφών της Frontex και του Λιμενικού Σώματος.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου στήθηκε από νωρίς το μεσημέρι επιχείρηση υποδοχής των προσφύγων με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, του Ερυθρού Σταυρού της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ομάδας εθελοντών νοσηλευτών, μεταφραστών κτλ από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που ήδη «τρέχει» στο νησί για την οργανωμένη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων.

*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Στο σημείο υποδοχής βρέθηκε και κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην πόλη προκειμένου να εξετάσει αν κάποιοι έχουν τις προϋποθέσεις για να ακολουθηθεί η διαδικασία του ασύλου και αν επιθυμούν να παραμείνουν στην Κρήτη και να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Με την άφιξη του δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι, περίπου στη 1 το μεσημέρι, ανέβηκαν γιατρός και μαία της ΔΥΠΕ Κρήτης οι οποίοι εξέτασαν την κατάσταση της υγείας των προσφύγων και διαπίστωσαν πόσοι και ποιοι άνθρωποι έχριζαν νοσοκομειακής περίθαλψης. Η επιχείρηση αποβίβασης ολοκληρώθηκε μετά τις τρεις με τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων να μεταφέρεται με λεωφορεία στην αίθουσα των λιμενεργατών όπου και διανυκτέρευσαν ενώ οι δύο φερόμενοι ως διακινητές κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

(Κεντρική φωτογραφία: *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.09.2017