Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στις συγκεντρώσεις του ο Μητσοτάκης λέει πως είναι αδύνατον να μειωθεί ο ΦΠΑ. Και από κάτω χειροκροτούν. Λέει πως θα υπάρξει τεράστια τρύπα στα έσοδα και θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων (ίσως και των παγετώνων). Και από κάτω τον χειροκροτούν.

Λέει πως άλλος τρόπος δεν υπάρχει εκτός από το να γονατίζεις κάθε φορά στο σουπερμάρκετ και να τελειώνει ο μισθός στα μισά του μήνα. Και από κάτω χειροκροτούν.

Πάντα κάποιοι θα χειροκροτούν. Όπως πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν στα παραμύθια και τους κακούς δράκους…

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά: «ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ – ΜΠΟΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ»

Ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, μιλά για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ και το υποτιθέμενο «πλήγμα» που θα επιφέρει στην Οικονομία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αρχικά αναφέρει ότι ο τρόπος που υπολογίζεται η επίπτωση είναι λανθασμένος, τονίζοντας ότι όσο πιο χαμηλά είναι ο φόρος, τόσο περισσότερο θα κινείται η αγορά καθώς θα αυξηθεί ο τζίρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη.

Επίσης υπογραμμίζει το γεγονός ότι το πόσο θα αυξομειωθούν οι αγορές από μια μείωση ή αύξηση ενός φόρου, δεν μπορεί ποτέ να υπολογιστεί καθαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια μείωση του ΦΠΑ πάντα θα τονώνει την οικονομία. Παράλληλα αποδομεί το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε μείωση του φόρου δεν θα περάσει στον καταναλωτή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια τέτοια παραδοχή αποτελεί ομολογία ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγαθά, τονίζει ότι υπάρχει ένα δημοσιευμένο κείμενο ερευνητικού κέντρου της Ε.Ε., τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι οι τιμές στην χώρα μειώθηκαν 5%, εν αντιθέσει με την Γερμανία, όπου δεν υπήρξε μείωση, και οι τιμές αυξήθηκαν. Ωστόσο επειδή κανείς δεν ερευνά τι ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, περνά εύκολα η «προπαγάνδα» ότι τελικά δεν είχε αποτέλεσμα.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική ότι η λιτότητα ενισχύει τα οικονομικά, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα το δεχόταν εύκολα η τρόικα και η ΝΔ προτιμά να εισπράττει τους εύκολους φόρους.