Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τραγωδία στην Αγία Φωτιά Λασιθίου για οικογένεια Σλοβένων τουριστών. ● Νεκρή η μητέρα 47 ετών από πτώση βράχου που διέλυσε το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα όπου διέμεναν. ● Τραυματισμένο αλλά εκτός κινδύνου το 8χρονο παιδί της.

Μια γυναίκα 47 χρόνων νεκρή και το 8χρονο παιδί της με κατάγματα στα πόδια άφησε πίσω του το πρωτοφανές περιστατικό με κατάπτωση βράχου πάνω σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον παραθεριστικό οικισμό της Αγίας Φωτιάς στην Ιεράπετρα. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν αποκολλήθηκε ένας τεράστιος βράχος που στην κυριολεξία ισοπέδωσε το διαμέρισμα όπου βρισκόταν μια τριμελής οικογένεια Σλοβένων τουριστών.

Η 47χρονη μητέρα έχει ήδη ξαπλώσει στο δωμάτιό της, ενώ ο 45χρονος σύζυγος και το παιδί τους 8 ετών, για καλή τους τύχη, ήταν ακόμα ξύπνιοι και βρίσκονταν σε διπλανό χώρο.

Η πτώση του βράχου βρήκε τη γυναίκα στο κρεβάτι της και πιθανότατα ο θάνατός της ήταν ακαριαίος, ενώ από την καταστροφή του διαμερίσματος το 8χρονο παιδί καταπλακώθηκε από έναν τοίχο και χρειάστηκε να στηθεί πολύωρη επιχείρηση από την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό του. Ο σύζυγος της γυναίκας υπέστη εκδορές και ήταν εκείνος που μέσα στη νύχτα αναζήτησε πανικόβλητος βοήθεια από τους περίοικους.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια της καταστροφής. Σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως θα πρέπει να διερευνηθεί η στατικότητα των κτιρίων και η γεωλογική συμπεριφορά της περιοχής, ενώ εκτίμησε πως οι πρόσφατες πολύ δυνατές βροχές που έπληξαν την ανατολική Κρήτη πιθανώς να συνετέλεσαν στο καταστροφικό συμβάν.

Αυτοψία στον τόπο του συμβάντος

Ηδη από χθες στον τόπο του συμβάντος βρέθηκαν γεωλόγοι και μηχανικοί από την Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία, ενώ ζητούμενο παραμένει και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η απομάκρυνση των υπολειμμάτων του βράχου που εξακολουθούν να κρέμονται πάνω από τα παραθεριστικά διαμερίσματα. Στην περιοχή πάντως έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και μάλιστα σε μικρή απόσταση από το σημείο της χθεσινής τραγωδίας.

Φαίνεται πως είναι αναγκαία μια ευρύτερη γεωλογική μελέτη, καθώς σε πολλά σημεία του νότιου παραλιακού μετώπου της Κρήτης, τα απόκρημνα βράχια και πρανή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στη βάση τους και κοντά στις παραλίες είναι η συνήθης εικόνα που εμφανίζουν όλες οι αντίστοιχες τουριστικές περιοχές.

Ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Παντελής Παπαδάκης

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Παντελής Παπαδάκης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, το σημείο και τα συγκεκριμένα καταλύματα θα αποκλειστεί και θα εκκενωθούν αντίστοιχα μέχρι να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση όλων των βράχων.

Ο ίδιος περιγράφει με δραματικούς τόνους την επιχείρηση απεγκλωβισμού που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής: «το παιδί το είχε πλακώσει ένας τοίχος αλλά ευτυχώς ανέπνεε και ήταν ψύχραιμο ακολουθώντας τις οδηγίες των διασωστών μέχρι να μετακινηθεί ο όγκος από πέτρες και σίδερα που βρισκόταν από πάνω του. Δυστυχώς για να φτάσουν τα συνεργεία μέχρι το σημείο που βρισκόταν η μητέρα χρειάστηκε προσπάθεια περισσότερων των τριών ωρών, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά και απ’ ό,τι φαίνεται η γυναίκα δεν πρόλαβε καν να αντιληφθεί τι συνέβη καθώς κοιμόταν».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 31.10.2022