Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΜΕΝΕΙ… ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Νέο σεισμικό χτύπημα χθες στην Κρήτη, 16 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, με 6,3 Ρίχτερ ΝΑ της Ζάκρου ● Αυτή τη φορά η θάλασσα «έσωσε» τη Μεγαλόνησο.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Κρήτης η νέα μεγάλη σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στις 12.24, στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Μόλις 16 ημέρες από τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ του Αρκαλοχωρίου, οι κάτοικοι του νησιού βρέθηκαν ξανά έντρομοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτό που έσωσε την Κρήτη αυτή τη φορά ήταν η θάλασσα, στην οποία αποσβέστηκε η ισχύς της δόνησης. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις τεράστιες καταστροφές στο Αρκαλοχώρι, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα είχε προκαλέσει ο νέος σεισμός εάν και αυτός ήταν στην ξηρά.

Από τη χθεσινή δόνηση κατέρρευσε ολοσχερώς η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο της Σητείας, ένας ναός με ιστορία μεγαλύτερη των 130 ετών, ο οποίος βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Οι κάτοικοι μιλούν για πλήγμα στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους, ενώ το συγκεκριμένο εκκλησάκι είχε πολύ πρόσφατα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς το καλοκαίρι είχε τελεστεί βάφτιση με νονά στη γνωστή ηθοποιό Ντέμι Μουρ.

Στο ερώτημα που είναι στα χείλη όλων των κατοίκων, αν δηλαδή οι δύο μεγάλοι σεισμοί και τα ρήγματα από τα οποία προκλήθηκαν συνδέονται, οι σεισμολόγοι απαντούν αρνητικά. Τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισαν πως δεν συσχετίζονται οι δύο σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν συσχετίζονται επιστημονικά, στη συνείδηση των κατοίκων της Κρήτης οι δύο σεισμοί λειτουργούν προσθετικά, επιτείνοντας την αγωνία που έχει κυριεύσει ειδικά την Ανατολική Κρήτη, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα δεν έχει ησυχάσει από τους συνεχείς μετασεισμούς.

Στην περιοχή του Ξηροκάμπου, της Ζάκρου και της Ζήρου σημειώθηκαν ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια και επιχειρήσεις κυρίως στην τοιχοποιία αλλά και στην οικοσκευή των κατοίκων. Κατολισθήσεις, επίσης, σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου που ενώνει τα χωριά της επαρχίας Σητείας, ωστόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκαν από τα συνεργεία του τοπικού Δήμου.

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αποκλείεται να σημειωθεί και ισχυρός μετασεισμός ακόμα και έντασης κοντά στα 6 Ρίχτερ.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα ώστε να καταγραφεί πλήρως η μετασεισμική ακολουθία. Για σήμερα στον δήμο της Σητείας έχει προγραμματιστεί η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον κύριο Λέκκα, ενώ άμεσα αναμένονται και συνεργεία του υπουργείου Υποδομών για την εκτίμηση των ζημιών.

Μαρτυρία


Τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν στο σπίτι της δείχνει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Κατερίνα Χατζηδάκη από τον Ξηρόκαμπο της Σητείας.

Η κα Κατερίνα Χατζηδάκη μας δείχνει τις μεγάλες ζημιές στο σπίτι της.

«Αν και το σπίτι είναι σχετικά καινούργια κατασκευή, παρουσιάζει μεγάλες ζημιές. Σχεδόν σε όλους τους τοίχους υπάρχουν ρωγμές, τα πλακάκια έχουν ξεκολλήσει από τα μπάνια, ενώ στο εστιατόριο σχεδόν όλα τα γυαλικά έχουν σπάσει. Ο σεισμός ήταν τόσο μεγάλος που μετακίνησε ακόμα και τα βαριά ψυγεία. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, ήταν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχω ζήσει και ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας ενημερώσουν για το αν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας και από την πολιτεία να σταθεί κοντά μας για την αποκατάσταση των ζημιών», αναφέρει η ίδια.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 13.10.2021