+

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΚΟ

Με τον Δήμο Ηρακλείου τα έχει βάλει το τελευταίο διάστημα ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Αφορμή της κόντρας είναι η ελλιπής στοργή που επιδεικνύει η νέα δημοτική Αρχή στην έκθεση με τα κοστούμια από την ταινία του ElGreco, η οποία φιλοξενείται εδώ και έξι (!) χρόνια σε μία από τις στοές των ενετικών τειχών της πόλης. Όταν ο Γ. Σμαραγδής διαπίστωσε πως ίσως και να τελειώσει (επιτέλους) η έκθεση έστειλε οργισμένη επιστολή με την οποία εγκαλεί την «προσωρινή» όπως την ονομάζει διοίκηση του δήμου πως αδιαφορεί για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, αλλά και για τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μάλιστα, δήλωσε πως «στέρεψε η αγάπη για τον πολιτισμό στο Ηράκλειο».

Η συγκεκριμένη συζήτηση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί, πράγματι, η αγάπη για τον πολιτισμό έχει στερέψει εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο, μόνο που ο κ. Σμαραγδής, παρ’ όλα αυτά παρέμεινε ευνοημένος. Καιρός είναι λοιπόν να αδειάσει ο συγκεκριμένος χώρος (Πύλη Βηθλεέμ) και να εκτεθούν ίσως και έργα νέων δημιουργών, να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές τέχνης νέων ανθρώπων που μέχρι σήμερα αναζητούν εναγωνίως χώρο έκφρασης και έκθεσης, περιμένοντας να λειτουργήσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο – τέρας, που καθώς φαίνεται δε θα βρει ποτέ πόρους και προσωπικό.

Όσο για τον κ. Σμαραγδή απαιτείται, με όλο το σεβασμό, προσγείωση στην πραγματικότητα. Αδυνατώ να κατανοήσω πώς από τα κοστούμια της Ματσούκα και του Λαζόπουλου θα ξεκινήσει, όπως λέει, η δημιουργία ενός ολόκληρου μουσείου για τον Θεοτοκόπουλο στη γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου. Εκείνος αδυνατεί να πειστεί πως η έκθεση στην πύλη Βηθλεέμ δεν είναι έκθεση για τον Γκρέκο αλλά μόνο για την ταινία ElGreco. Επίσης, αδυνατεί να κατανοήσει πως οι τοπικοί άρχοντες που αναπολεί στην επιστολή του (Γ. Κουράκης) καταδικάστηκαν από τον λαό της πόλης και αποτελούν πλέον παρελθόν. Μπορεί ίσως να τους γράψει μια κακότεχνη μαντινάδα, σαν εκείνες που αφιέρωνε στον Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 05.05.2015