Τα μάθατε ότι φτιάξαμε μνημείο για τους «Αθάνατους του Εθνους»; Δεν είναι και λίγοι. 121.692 ήρωες. Μετρημένοι, ζυγισμένοι και πλέον «χαραγμένοι» πάνω σε πλάκα επιτύμβια. Κι έτσι, ο άγνωστος στρατιώτης πήρε ονόματα και επώνυμα.
Μόνο που κανείς δεν διευκρινίζει από πότε ξεκινήσαμε την καταγραφή. Οι νεκροί της Μάχης του Μαραθώνα είναι μέσα; Οι νεκροί του εμφυλίου; Οι νεκροί του Πολυτεχνείου; Ακόμα και ο Κολοκοτρώνης που δεν πέθανε σε μάχη είναι ή δεν είναι στους ήρωες;
Μιλάμε για μεγάλη παπάτζα που φέρνει και μπόλικα ψηφαλάκια. Για άλλη μια φορά: «Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων».
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Παναγιώτης Μπούμης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου: «ΘΕΛΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ»
Ο Παναγιώτης Μπούμης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλά για την αντίθεση των επιστημόνων στην υπαγωγή του φορέα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την έλλειψη διαλόγου για το ζήτημα.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι σκοπός των ερευνητών δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η παροχή επιστημονικών στοιχείων και δεδομένων προκειμένου να ενημερώνει το κράτος και να καταθέτει προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους λόγους που προωθείται αυτή η κίνηση είναι να κάνει υπόλογους τους επιστήμονες στις πολιτικές της κυβέρνησης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο ρόλος του Αστεροσκοπείου δεν περιορίζεται μόνο στις φυσικές καταστροφές αλλά κυρίως παράγει έρευνα σε πολλούς τομείς, χρησιμοποιώντας δεδομένα για να βγάλει προβλέψεις.
Τέλος σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με το κράτος, και όχι φίμωση των επιστημόνων, τονίζοντας ότι η επικείμενη υπαγωγή θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς δεν υπάρχει θεσμική υπόσταση στην συγκεκριμένη ενέργεια.
Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού: «ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ Η UNESCO»
Η Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις με τα γλυπτά του Παρθενώνα, κάνοντας λόγο για συνεχή πισωγυρίσματα τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια αναφέρεται στην κοινή στάση όλων των πολιτικών της Βρετανίας για το θέμα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις, τονίζοντας ότι είναι λάθος η στροφή της χώρας προς τον δανεισμό των γλυπτών, και όχι της κυριότητας που ήταν η πάγια θέση.
Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε ανταλλαγές σημαντικών αρχαιοτήτων υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον νόμο τους, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να φεύγουν από το Μουσείο αρχαία αντικείμενα.
Τέλος υποστηρίζει ότι και οι δύο πρωθυπουργοί εκμεταλλεύονται το θέμα των γλυπτών για πολιτικούς λόγους, τονίζοντας ότι μπορούν γίνουν βήματα μπροστά μόνο μέσω της Unesco.