«ΟΧΙ» ΑΠ0 ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΩΣ ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανεπιθύμητους στην Κρήτη χαρακτηρίζουν τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τα βαριά μέτρα εις βάρος τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, που πραγματοποίησαν χθες ένα μεγάλο σε ένταση και συμμετοχή συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.

Από τα ξημερώματα ξεκίνησαν με αγροτικά μηχανήματα, αλλά και με λεωφορεία από κάθε γωνιά της Κρήτης για να δώσουν το «παρών» μπροστά στο Παγκρήτιο Στάδιο, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, όπου είχε οριστεί η πρώτη προσυγκέντρωση.

Χαρακτηριστικό είναι πως έφτασαν εκεί αγρότες από τη Σητεία, αλλά και από τα Σφακιά και την Κίσσαμο, από το ανατολικότερο και το δυτικότερο άκρο δηλαδή της Μεγαλονήσου, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 200 χιλιομέτρων για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Μηχανοκίνητη πορεία

Μετά τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες αποφάσισαν να κινηθούν προς την Περιφέρεια Κρήτης και την πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιώντας μια τεράστια μηχανοκίνητη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης και προκαλώντας φυσικά το αναμενόμενο κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Ωστόσο, όπως σε κάθε τόνο επισημαίνουν, δεν έχουν σκοπό να στήσουν μπλόκα σε δρόμους του νησιού, ενώ μόνο για λίγα λεπτά έκλεισε συμβολικά ο κόμβος των Μουρνιών από αγρότες του Νομού Χανίων.

«Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά να στείλουμε μήνυμα στους κυβερνώντες πως αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Δεν ζητάμε εξαίρεση από τη φορολόγηση, αλλά δίκαιους φόρους που να δίνουν κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και όχι να βάζουν ταφόπλακα στην αγροτική οικονομία» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών.

Για «κυβέρνηση-εντολοδόχο της τρόικας, που ξέχασε όλες τις υποσχέσεις την αμέσως επόμενη των εκλογών», μιλά ο Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου.

Οι αγρότες φτάνοντας στην πλατεία Ελευθερίας «κατέλαβαν» το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, μια κατάληψη που είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού τόσο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και των δήμων του νησιού δεν λειτούργησαν χθες σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Κλειστά καταστήματα

Στο πλευρό τους στάθηκαν και τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, αλλά και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου που προέτρεψε τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματά τους τις ώρες του συλλαλητηρίου και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ανακοινώσεις στήριξης των αγροτών εξέδωσαν και πολλοί άλλοι φορείς της Κρήτης, όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων κ.ά.

Βασικό «αγκάθι» για τους αγρότες και στην Κρήτη αποτελεί η προωθούμενη υπερβολική φορολόγηση (26%) και μάλιστα με το καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών που περιλαμβάνει και προκαταβολή φόρου στο 75%.

Επίσης αντιδρούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τον ορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά και στην αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, που θα σημάνει ακόμα μία ονομαστική μείωση των συντάξεων.

«Ειδικά για την Κρήτη, που έχει μικρούς κλήρους και μάλιστα σε ορεινές περιοχές, τα μέτρα αυτά θα είναι καταστροφή. Η υπερφορολόγηση του προϊόντος θα διώξει τους αγρότες από τη γη τους, καθώς κανείς δεν θα έχει κίνητρο να παράγει» αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας η συνέλευση του Συντονιστικού των αγροτών από όλο το νησί.

Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η «απόβαση» στην Αθήνα με πλήθος κόσμου, αλλά και αγροτικά μηχανήματα τις ημέρες που θα έρθει προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο.

(Κεντρική φωτογραφία: Τρακτέρ μπροστά στην Περιφέρεια Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.10.2015