+

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Τα καθήκοντά του ως διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, ανέλαβε και επίσημα χθες ο πρωτόδικα καταδικασμένος για βαριά ιατρική αμέλεια Γιώργος Χαλκιαδάκης. Ενώπιον της διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας ορκίστηκαν συνολικά επτά διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, ενώ αναμένεται η έκδοση των ΦΕΚ και για τέσσερις θέσεις διοικητών ή αναπληρωτών στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Για τον καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη εκκρεμεί δίκη σε δεύτερο βαθμό για σοβαρότατα ιατρικά λάθη κατά την εγχείρηση 29χρονου ασθενούς, τα οποία τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι για όλη του τη ζωή. Τόσο η ΕΔΕ που διατάχθηκε εις βάρος του όσο και το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε το δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν επιβαρυντικά για τον κ. Χαλκιαδάκη. Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε τον περασμένο Φεβρουάριο τον κ. Χαλκιαδάκη σε 24 μήνες φυλάκιση για «βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια υπόχρεου», με την έφεση που άσκησε να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ ακόμα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Με δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου η ΕΔΕ διαβιβάστηκε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο του υπουργείου Υγείας, από το οποίο και υπό κανονικές συνθήκες αναμένονται οι πειθαρχικές ποινές στον γιατρό. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και η απόφαση του αστικού δικαστηρίου για αποζημίωση 1,3 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η οικογένεια του παθόντος από τον κ. Χαλκιαδάκη, ποσό που το πιθανότερο είναι να καταλογιστεί όχι στον ίδιο, αλλά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» νομικοί κύκλοι, αν δεν υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη του γιατρού, το ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να του καταλογιστεί και θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε πρόσφατη έρευνά της η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πως η ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό καθυστέρησε τρία χρόνια καθώς παραιτούνταν ο ένας μετά τον άλλο οι γιατροί που αναλάμβαναν να τη διεξαγάγουν. Εν τέλει ολοκληρώθηκε από γιατρό του Αττικού Νοσοκομείου, τον οποίο στη συνέχεια μήνυσε ο κ. Χαλκιαδάκης, ενώ μήνυση υπέβαλε και εις βάρος της οικογένειας του παθόντος (τέθηκε στο αρχείο).

Επιβαρυντικό πόρισμα

Την ίδια στιγμή η «Εφ.Συν.» έχει ήδη αποκαλύψει και την ύπαρξη επιβαρυντικού για τον κ. Χαλκιαδάκη πορίσματος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 σχετικά με την παράλληλη άσκηση καθηκόντων σε δύο ειδικότητες, τη γενική χειρουργική και τη θωρακοχειρουργική, κάτι που από τον νόμο απαγορεύεται. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης το 2009 ανέλαβε διευθυντής και στις δύο αντίστοιχες κλινικές, πρακτική που ορίζεται σαφώς ως παράτυπη με βάση το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.

Η επιμονή του κ. Χαλκιαδάκη να κατέχει και τις δύο ειδικότητες οδήγησε στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο για την οποία πρωτόδικα επίσης είχε καταδικαστεί σε 19 μήνες φυλάκιση, ωστόσο στο Εφετείο αθωώθηκε ύστερα από αλλαγή των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να του αναθέσει την ευθύνη διοίκησης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, ενώ ο κ. Χαλκιαδάκης διασώθηκε και στο δεύτερο κύμα ανακοινώσεων (μετά τις προκλητικές επιλογές διοικητών σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Καρδίτσας) και το όνομά του περιλήφθηκε και στον νέο, διορθωμένο κατάλογο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Εκτός από τον κ. Χαλκιαδάκη, χθες ορκίστηκαν και οι διοικητές των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου Μανώλης Ανδρεαδάκης, Ιεράπετρας Μανώλης Καλλιονάκης, Χανίων Γιώργος Μπέας, Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης και ο διοικητής του «Βενιζέλειου» Κώστας Τερζάκης μαζί με την αναπληρώτριά του Ελευθερία Κωστάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.01.2020