Θα καθίσει τελικά στο εδώλιο του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης με βάση τη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, από το Ρέθυμνο.
Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα για παρεμβάσεις του στον (επίσης κατηγορούμενο) πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απέβλεπαν στην ευνοϊκή μεταχείριση Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι δημιουργούσαν προβλήματα στη Σχολή.
Αν και ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις του και στην «Εφ.Συν.» τον περασμένο Μάρτιο, είχε προαναγγείλει την αναίρεση της παραπομπής του από τον Αρειο Πάγο, εντούτοις φαίνεται πως οι εξελίξεις τον διαψεύδουν.
Με χθεσινή του απόφαση ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Δημήτρης Δασούλας, γεγονός που οδηγεί τον πρώην υπουργό να δικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος, με βάση δίωξη που είχε ασκήσει εις βάρος του ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Οι «παρεμβάσεις»
Επί της ουσίας της υπόθεσης ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται πως παρενέβη τηλεφωνικά στον διευθυντή της Σχολής «προστατεύοντας» συγκεκριμένο φοιτητή από την Κρήτη, ο οποίος είχε προξενήσει φθορές στο κτίριο.
Επίσης, σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο (εφημ. «ΕΘΝΟΣ»), από τη δικογραφία προκύπτει και δεύτερη παρέμβασή του για τη συνέχιση της φιλοξενίας τριών, επίσης Κρητικών, φοιτητών στην Εστία της Σχολής, χωρίς να το δικαιούνται, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ζημία εις βάρος του Δημοσίου.
Για όλα αυτά ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε προβεί σε αυστηρή διάψευση, προαναγγέλλοντας μάλιστα και μηνύσεις εις βάρος όσων διαδίδουν «οικτρά ψεύδη» εις βάρος του.
Είχε παραδεχτεί μία μόνο τηλεφωνική του παρέμβαση, για την επιείκεια σε φτωχό Κρητικό φοιτητή, ο οποίος όμως καμία σχέση δεν έχει με τα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση Γιακουμάκη.
Αυτό είναι και το επίμαχο σημείο της εμπλοκής του πρώην βουλευτή καθώς, παρά τα λεγόμενά του, η παραπομπή του γίνεται με βάση την ίδια δικογραφία, που αφορά την εξαφάνιση και τελικά τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή.
Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει αν ο φοιτητής ή οι φοιτητές που φέρεται να ευνοήθηκαν με παρέμβαση Μαρκογιαννάκη περιλαμβάνονται και στη λίστα των κατηγορουμένων φοιτητών της σχολής για την ίδια υπόθεση.
«Αναμένω το βούλευμα»
Με νεότερη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαρκογιαννάκης διαψεύδει εκ νέου το σενάριο αυτό, ενώ δηλώνει πως επιφυλάσσεται να πάρει στα χέρια του το βούλευμα του Αρείου Πάγου και κατόπιν να εκφράσει άποψη για τη στόχευση των δικαστών εις βάρος του.
Στο παρελθόν ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε μιλήσει για παράβαση καθήκοντος του εισαγγελέα που τον παρέπεμψε, αλλά και για πολιτική δίωξη, καθώς η παραπομπή του είχε ανακοινωθεί λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στον Νομό Χανίων.
Υπενθυμίζεται πως ο φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε βρεθεί νεκρός στις 15 Μαρτίου 2015, μετά την εξαφάνισή του, ενάμιση μήνα πριν, στις 6 Φεβρουαρίου, από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε.
Στην εξέλιξη της υπόθεσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και ντοκουμέντα για βιαιοπραγίες και φαινόμενα εκφοβισμού εις βάρος τους από συγκεκριμένη ομάδα Κρητικών συμφοιτητών του.
(Κεντρική φωτογραφία: Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και έτσι ο πρώην υπουργός θα καθίσει τελικά στο εδώλιο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. *EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).