ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η υπόθεση των αμερικανικών βάσεων, ειδικά της Σούδας, είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο χρήσιμη ήταν μια κυβέρνηση (αυτής) της «Αριστεράς».

Ανθρωποι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τώρα συντάσσονται πίσω από το «τι να κάνουμε, έτσι είναι τώρα τα πράγματα, τώρα είμαστε κυβέρνηση» κ.λπ.

Η συμμετοχή στο αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ή τελείωσαν οι πόλεμοι ή κάτι άλλο συμβαίνει…

Στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε μπόλικη στάχτη στα μάτια τής (κρητικής κυρίως) κοινωνίας.

Μας είπε περίπου πως η «αναγκαία αναβάθμιση» της Σούδας, για την οποία μίλησε ενώπιον του Τραμπ , είχε να κάνει με την αναβάθμιση όχι της αμερικανικής αλλά της… ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» παραδεχόταν πως «Υπάρχουν κάποια ΝΑΤΟϊκά έργα που γίνονται με σημαντικό αντισταθμιστικό ωφέλημα για την ελληνική βάση της Σούδας» (σ.σ. άρα έργα αναβάθμισης γίνονται ήδη).

Ο ίδιος εξάλλου, από το περασμένο Πάσχα, είχε εξαγγείλει την αποδοχή του αιτήματος πενταετούς παραχώρησης μιλώντας στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης στην Πρίστινα.

Υπέρ της αναβάθμισης της Σούδας τάσσονται και οι… Χανιώτες πολιτικοί αρχηγοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης, προτείνοντας στον πρωθυπουργό να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για μεγαλύτερα οφέλη.

Για πρώτη φορά η παγιωμένη και αναβαθμιζόμενη πλέον κατάσταση στη Σούδα φαίνεται να συναντά τόσο ευρεία αποδοχή από το πολιτικό φάσμα της χώρας, ενώ η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος (το 2013) για «κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων» και για «απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ» στολίζει επάξια κάποια προθήκη στους ορόφους της Κουμουνδούρου.

Θέλουν όμως πράγματι οι ψηφοφόροι όλων αυτών των κομμάτων τις βάσεις; Πήγε πράγματι στον Τραμπ εκπροσωπώντας όλους τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας; Οποιος θέλει τις βάσεις να σηκώσει το χέρι.

Σημασία όμως δεν έχει πόσοι τις θέλουν, αλλά πόσοι έχουν ακόμα το κουράγιο να δώσουν μάχες για να φύγουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας ήταν σαφής (στην ΕΡΤ στις 17/10): «Δεν νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας».

Πολύ σωστή διατύπωση. Το θέμα δεν είναι πόσοι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουν οι βάσεις, πόσοι μάχονται γι’ αυτό, πόσοι νιώθουν περίεργα στις πορείες του Πολυτεχνείου δίπλα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι μόνο πόσοι το λένε. Και όντως αυτοί δεν είμαστε πάρα πολλοί.

Αυτό είναι ένα σαφές επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.11.2017