Εισαγγελέας και αστυνομία εξετάζουν το περιστατικό οργανωμένης επίθεσης σε Αλβανό μαθητή του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου από μαθητές του ίδιου σχολείου που είχαν «ενισχύσεις» και από το ΓΕΛ Περάματος ● Για εκρηκτικό «υπερπληθυσμό εφήβων» κάνουν λόγο καθηγητές.
Αναταραχή και προβληματισμός επικρατεί στη σχολική κοινότητα του Ρεθύμνου μετά το σοβαρότατο επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης σε βάρος Αλβανού μαθητή από ομάδα τουλάχιστον 10 ατόμων μέσα στον χώρο του 1ου ΕΠΑΛ. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και το βιντεοσκοπημένο υλικό έχει ήδη προωθηθεί στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, ενώ η αστυνομία έχει καλέσει σε καταθέσεις καθηγητές του ΕΠΑΛ και μέλη της σχολικής κοινότητας, εξετάζοντας και πιθανά ρατσιστικά κίνητρα γύρω από την επίθεση.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αλλά και όσα προκύπτουν από το βίντεο, περισσότεροι από δέκα μαθητές επιτέθηκαν σε μαθητή χτυπώντας τον με γροθιές και κλοτσιές, συνεχίζοντας να τον χτυπούν ακόμα και όταν εκείνος έπεσε στο έδαφος, ενώ στο περιστατικό τραυματίστηκε και ο καθηγητής που παρενέβη για να γλιτώσει τον μαθητή από τα χέρια των επιτιθεμένων. Η επίθεση φέρεται να οργανώθηκε από ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ που κάλεσαν για «ενισχύσεις» και μαθητές από το Γενικό Λύκειο Περάματος. Μάλιστα το ραντεβού για τον ξυλοδαρμό του μαθητή φαίνεται να ήταν προγραμματισμένο καθώς συνδυάστηκε με… εκπαιδευτική εκδρομή του ΓΕΛ Περάματος στην πόλη του Ρεθύμνου.
Οι σύλλογοι διδασκόντων και των δύο σχολείων συνεδρίασαν εκτάκτως την προηγούμενη Παρασκευή και προχώρησαν στην αποβολή τριών μαθητών του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και τεσσάρων του ΓΕΛ Περάματος καθώς διαπιστώθηκε η συμμετοχή τους στο περιστατικό.
Να υποβαθμίσει το γεγονός επιχείρησε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Μανούσος Μαραγκάκης, υποστηρίζοντας πως δεν είχε φυλετικά χαρακτηριστικά αλλά ήταν συνέχεια προσωπικής παρεξήγησης μεταξύ των παιδιών. Πάντως και ο ίδιος επισημαίνει πως «είναι εμφανής η εξοικείωση των εν λόγω μαθητών σε ακραίες παραβατικές συμπεριφορές και η αδυναμία διαχείρισης του θυμού τους». Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα περισσότερο στο Λύκειο Περάματος παρά στο ΕΠΑΛ, όπου γίνεται συστηματική προσπάθεια με μόνιμη ψυχολόγο του σχολείου, η οποία επιδιώκει να είναι σε συνεχή επαφή με μαθητές και γονείς προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας.
Υπερπληθυσμός
Μια διαφορετική διάσταση για το πρόβλημα δίνει η Ενωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου, τονίζοντας πως στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου φοιτούν 730 μαθητές, αριθμός υπερδιπλάσιος από τους 300 που από την κατασκευή του μπορεί να εξυπηρετήσει το σχολικό κτίριο. «Το κτίριο αυτό δεν φτιάχτηκε για τόσα παιδιά και σήμερα η κατάσταση είναι στο απροχώρητο», αναφέρει η Ενωση, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία λύση που θα εξασφάλιζε μια χρονιά χωρίς στεγαστικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, το φαινόμενο της αύξησης των μαθητών είναι χρόνιο και γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία, ωστόσο κανένας αρμόδιος, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε της πολιτείας, δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να βρεθεί λύση.
«Για πόσο ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εκρηκτική κατάσταση υπερπληθυσμού εφήβων; Τι ακριβώς περιμένουν;» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν πως για τον υπερπληθυσμό των μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ευθύνεται κατά βάση η αποψίλωση του 2ου ΕΠΑΛ (στο Γαράζο του ορεινού Μυλοποτάμου) από εκπαιδευτικούς. Το σχολείο αυτό από το 2007 που λειτούργησε είναι μονίμως υποστελεχωμένο και πολλοί μαθητές εγγράφονται στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου για να βρουν τις ειδικότητες που επιθυμούν.