ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της αξιολόγησης συνεχίζει η κυβέρνηση με τα συνδικάτα να αναζητούν τρόπους αντίδρασης μετά την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, που αποφάσισαν τα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες αξιολόγησης και επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ενώ στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και η απαγόρευση προς την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα. Γνωρίζοντας πως ακόμα και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσπαθεί να φιμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στερώντας του το βασικότερο δικαίωμά του, αυτό της απεργίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δύο συνομοσπονδίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν, πιθανώς εντός της εβδομάδας κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών τους για την προετοιμασία μιας ευρείας σύσκεψης με τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό τη συνδιοργάνωση πανεργατικών παλλαϊκών κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, η κυβερνητική προπαγάνδα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται με κάθε μέσο και με τη χρήση όλων των «πρόθυμων» ΜΜΕ. Έτσι, βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι διαρροές «κύκλων» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μικρή συμμετοχή των υπαλλήλων στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι κύκλοι (δηλαδή ο υπουργός) διέδωσαν και τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν πως η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 8,5%…

Τα ίδια και απότους εντολοδόχους

Σε πλήρη εναρμόνιση με τις πρακτικές αυτές βρίσκονται και οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης στην περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη (στη φωτογραφία), να ακυρώσει την πρόσληψη 36 υπαλλήλων των παιδικών σταθμών στον Δήμο Ηρακλείου, οι οποίοι πρωτοδίκως έχουν πετύχει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον εργάζονται για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, οι εργαζόμενοι προσέκρουσαν στην οδηγία Μητσοτάκη για μετατροπή συμβάσεων μόνον αφού έχει υπάρξει απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και συνεπώς ήταν αναγκασμένοι να εφεσιβάλουν την απόφαση που τους δικαίωνε, προκειμένου να πετύχουν δικαίωση και στο Εφετείο.

Πριν από τις εκλογές οι εργαζόμενοι, σε συνεργασία με την τότε Διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, είχαν αποφασίσει να μην κάνουν έφεση και ο δήμος είχε λάβει απόφαση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Ωστόσο, τη λύση για την κυβέρνηση, πάντα στην κατεύθυνση της εκδίωξης προσωπικού, έδωσε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο οποίος ακύρωσε τη σχετική απόφαση του δήμου, στέλνοντας στην ανεργία τους υπαλλήλους των παιδικών σταθμών, λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους για τη νέα σχολική χρονιά. Απέναντί του ο κ. Ροκαδάκης βρίσκει πλέον τη νέα Διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου (σύμπραξη Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ) προκαλώντας ακόμα και ενδοκυβερνητικούς πονοκεφάλους στην κόντρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ασφαλώς δεν θέλει να στερηθεί το αναγκαίο προσωπικό της.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 05.10.2014