«ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΧΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλά για την κατάργηση του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκχωριθεί επιμέρους λειτουργίες των πανεπιστημίων σε ιδιώτες.

Η ίδια τονίζει ότι με τον νόμο Κεραμέως καταργείται και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, σημειώνοντας ότι το άρθρο 16 έχει καταπατηθεί ενώ αναφέρεται και στις εκλογές πρυτάνεων και κοσμητώρων.
Επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει δεινά ειδικά στους πιο φτωχούς, δίνοντας ταξικό χαρκατήρα στην εκπαίδευση, κάνοντας ακόμα πιο έντονες τις ανισότητες.

Παράλληλα επισημαίνει ότι στόχος είναι να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία με βάση το ατομικό όφελος και να αντιμετωπίσουμε τη νέα γενιά ως ανθρώπινο κεφάλαιο, και όχι σαν ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας ότι μετατρέπουν τους φοιτητές τόσο σε πελάτες, όσο και σε επενδυτές του εαυτού τους.

Τέλος αναφέρεται και στην ελευθερία του λόγου σε ιδιωτικά πανεπιστημία κάτι το οποίο φάνηκε σε άλλες χώρες με την περίπτωση της Παλαιστίνης, δημιουργώντας εξάρτηση των πανεπιστημίων, τόσο από ιδεολογίες, όσο και από το ιδιωτικό κεφάλαιο.