ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΝΟΘΕΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το εκλογικό αποτέλεσμα το μαγειρεύεις πριν στηθούν οι κάλπες. Γνωστά αυτά. Κυρίως με την παντοκρατορία των ΜΜΕ και σε μεγάλο βαθμό με τις «δημοσκοπήσεις». Κάπου εκεί φυσικά έρχονται και οι εκλογικοί νόμοι, που συνήθως κόβονται και ράβονται για να εξυπηρετήσουν αυτόν που τους φέρνει. 

Στις εκλογές για δημάρχους και περιφερειάρχες τα πράγματα για τη ΝΔ δεν πήγαν πολύ καλά στον δεύτερο γύρο. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Θα έχαναν ο Μπακογιάννης, ο Αγοραστός και ο Ζέρβας αν ήταν αλλιώς το εκλογικό σύστημα; 

Οι αλλαγές που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών καλό θα είναι να σε βάλουν σε υποψίες για μαγειρέματα και σκοπιμότητες. Βέβαια μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος αλλά η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και έχει ενδιαφέρον. 

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Παναγιώτης Κουστένης, εκλογικός αναλυτής και διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης: «ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ»

Ο Παναγιώτης Κουστένης, εκλογικός αναλυτής και διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, μιλά για την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για ένα σύστημα που καταργεί τον δεύτερο γύρο και δίνει την δυνατότητα δεύτερης επιλογής στα ψηφοδέλτια από τον πρώτο γύρο, ούτως ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής, οι ψήφοι των δεύτερων επιλογών να προσμετρώνται στους δύο επικρατέστερους. Όπως επισημαίνει, με αυτόν τον τρόπο ο πρωτοπόρος δεν έχει απώλειες σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, καθώς οι ψήφοι του 1ου γύρου αυτομάτως κατοχυρώνονται για τον δεύτερο, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι η αποχή στον δεύτερο γύρο ήταν κυρίως από υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουστένη, αυτό το σύστημα δυσχαιρένει τη δυνατότητα άθροισης όλων των υπολοίπων ψηφοφόρων σε έναν αντίπαλο ή συνασπισμό απέναντι στον πρωτοπόρο του πρώτου γύρου ενώ φέρνει ως παράδειγμα Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων ο οποίος πολύ δύσκολα θα έκανε την ανατροπή.

Όπως υποστηρίζει, με ένα τέτοιο σύστημα το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τους «αντάρτες» υποψηφίους ενώ θέτει κι ένα συνταγματικό πρόβλημα όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν συνδυασμούς που δεν θα μπουν στον δεύτερο γύρο και θα λαμβάνεται υπόψιν μόνο η πρώτη τους επιλογή κάτι που εγείρει ζήτημα ισοδυναμίας της ψήφου, καθώς κάποιων η ψήφος ουσιαστικά θα μετράει διπλά και κάποιων θα προσμετράται μόνο μία φορά.

Τέλος υπογραμμίζει ότι με το προτεινόμενο σύστημα μειώνεται η λογική της χαμένης ψήφου ενώ διαχωρίζει το τεχνοκρατικό κομμάτι του κόστους ενός δεύτερου γύρου, με την δημοκρατικότητα αυτών καθ αυτών των εκλογών, λέγοντας πως καλό είναι να μην στερείται ο πολίτης μιας εκλογικής διαδικασίας.