ΟΙ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ… ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενα αμφιλεγόμενο βίντεο, απόσπασμα από τη διάσημη εκπομπή του Simon Reeve στο BBC, αναπαράγεται αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ της Κρήτης. Κατά μία εκδοχή, το ντοκιμαντέρ κάνει ξανά διάσημη την Κρήτη σε ένα κοινό εκατομμυρίων τηλεθεατών του βρετανικού καναλιού.

Στην πράξη όμως, τουλάχιστον στο μέρος της εκπομπής που αφορά το νησί, πρόκειται για έναν ύμνο στην οπλοκατοχή, με αναπαραγωγή στερεοτύπων σχετικά με την «κρητική λεβεντιά», με την «ερωτική σχέση των Κρητικών με τα όπλα», ενώ ακούγονται και χονδροειδείς απειλές ακόμα και για «πληρωμή με θάνατο» που περιμένει όποιον τολμήσει να πειράξει τη σημαία στην πλατεία του χωριού (!).

Σύμφωνα με το σενάριο της εκπομπής, ο παρουσιαστής επισκέπτεται την Κρήτη, τα Ανώγεια, δήθεν για να μιλήσει για την οικονομική κρίση.

Αφού περνά από το club σκοποβολής της περιοχής, καταλήγει σε ένα ορεινό μιτάτο όπου φτάνει μαζί με τον παπά του χωριού, τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη.

Εκεί, αντί για χειραψίες ή τυπικούς χαιρετισμούς, ανταλλάσσονται πυροβολισμοί στον αέρα μεταξύ των βοσκών και του ίδιου του παπά.

Ο παρουσιαστής ρωτά τον ιερέα αν οπλοφορεί μόνιμα για να πάρει την απάντηση πως «φυσικά και όχι, αλλά πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να υπερασπιστείς την οικογένειά σου, την πατρίδα σου και τη θρησκεία σου».

Για ακόμα μια φορά, τα στερεότυπα για την Κρήτη κυριαρχούν, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Οι ιθαγενείς Κρητικοί περιγράφονται περίπου ως πιστολάδες και μάλιστα με θετικό πρόσημο στον σχολιασμό και με μονίμως εντυπωσιασμένο τον παρουσιαστή του BBC.

Τουλάχιστον σε τρεις σκηνές του δεκάλεπτου που έχει αφιερώσει στην Κρήτη ο Simon Reeve εμφανίζονται ντόπιοι που πυροβολούν στον αέρα, ενώ το όπλο είναι πανταχού παρόν σε όλη τη διάρκεια της «κατάνυξης» στο μιτάτο.

Μπορεί να φταίει το μοντάζ ή οι σκηνοθετικές οδηγίες. Μπορεί να φταίει ο ενθουσιασμός του παρουσιαστή και η ανάγκη να πάει πίσω στη χώρα του με ένα «πιασάρικο» θέμα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ προβληματικό, πάντα με βάση όσα έχουμε δει ώς τώρα.

Από την άλλη, ο παπάς των Ανωγείων Ανδρέας Κεφαλογιάννης είναι από τους ανθρώπους που δεν μασάνε τα λόγια τους και ακριβώς γι’ αυτό απολαμβάνει την αγάπη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την προβολή από τα ΜΜΕ. Εδώ όμως μάλλον το παράκανε.

•Δείτε το σχετικό απόσπασμα: https://www.youtube.com/watch?v=G9je6Kx8ZWI.

(Κεντρική φωτογραφία: Ρεπορτάζ του BBC, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επαναλαμβάνει τα στερεότυπα των πιστολάδων και συντηρητικών Κρητικών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 11.02.2016