ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με περίπου πανηγυρικούς τόνους ανακοινώνεται καθημερινά η… σοδειά προστίμων που επιβάλλει σε απείθαρχους πολίτες η Ελληνική Αστυνομία εκμεταλλευόμενη το αφήγημα περί «ανεύθυνων πολιτών» που συντηρείται ακόμα και με ψεύτικα βίντεο στα βραδινά δελτία. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να ξεπερνά τη δικαιολογημένη ανάγκη για λήψη μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό και τείνει πλέον να αποκτήσει και καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Μόνο για την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την επιβολή 2.561 προστίμων που συνεπάγονται έσοδα 384.000 ευρώ. Όχι κι άσχημα για μία μέρα. Συνολικά στις 10 πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου έχουν επιβληθεί 13.195 παραβάσεις, με το ύψος των προστίμων να αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι καταγγελίες για επιλεκτικούς ελέγχους και ιδιαίτερη αυστηρότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Γυναίκες με παιδιά, μετανάστες, ηλικιωμένοι και γενικά άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλες αντιστάσεις στα όργανα της τάξης φαίνεται πως είναι οι καλύτεροι «πελάτες» των ελέγχων των τελευταίων ημερών. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία των «απείθαρχων» πολιτών, οι σχετικές καταγγελίες έρχονται από αυτές ακριβώς τις κοινωνικές ομάδες.

Στο Ηράκλειο η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» δημοσιοποίησε αναφορές για ιδιαίτερη προτίμηση των αστυνομικών σε μετανάστες κατά τη διάρκεια ελέγχων. «Διαρκώς μας έρχονται μηνύματα από πρόσφυγες που η αστυνομία τούς χρεώνει πρόστιμα για τη μετακίνησή τους. Πρόσφυγες κοιμούνται στην παραλιακή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, περιπλανώνται στο Ηράκλειο σε αναζήτηση δουλειάς διότι διαφορετικά δεν έχουν να φάνε. Επιπλέον πολλοί πρόσφυγες δεν γνωρίζουν ελληνικά, δυσκολεύονται να μαζέψουν τα χαρτιά που απαιτούνται για οποιαδήποτε υπηρεσία και, σαν να μην έφτανε αυτό, η αστυνομία τούς χρεώνει πρόστιμα 150 ευρώ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Όπως τονίζουν τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου, «είναι εξοργιστικό τη στιγμή που δεν τους παρέχεται καμία βοήθεια η αστυνομία να κυνηγά να χρεώσει πρόστιμο σε αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόγραμμα στέγασης αφενός δεν καλύπτει όλους τους πρόσφυγες και αφετέρου δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες όσων καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία υγειονομική περίθαλψη, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο τη στιγμή που κάποιοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σε άλλη καταγγελία από τα Χανιά, μια γυναίκα (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας)καταγγέλλει πως έπεσε θύμα «τρομοκρατίας και απειλών» από αστυνομικόπου της επέβαλε πρόστιμο για παράτυπη μετακίνηση. Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια ελέγχου και ενώ γύριζε από το σούπερ μάρκετ, με τα ψώνια μέσα στο αυτοκίνητό της, επέδειξε το χειρόγραφο σημείωμα που είχε μαζί της, με το οποίο δικαιολογούσε την έξοδό της από το σπίτι, το οποίο όμως αρνήθηκε να δεχτεί ο αστυνομικός.

Στις διαμαρτυρίες της γυναίκας ο αστυνομικός απάντησε με απειλές ότι θα την πάει στο αυτόφωρο, αναγράφοντας ψευδώς στη βεβαίωση προστίμου πως η γυναίκα δεν έφερε κανένα έγγραφο για τη μετακίνησή της. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός θέλησε να τιμωρήσει ακόμα περισσότερο τη γυναίκα γράφοντας ψευδή διεύθυνση ως τόπο κατοικίας της. Παρ’ όλο που τη σταμάτησε σχεδόν έξω από το σπίτι της, στη Χαλέπα Χανίων, και παρ’ όλο που τη συγκεκριμένη οδό είχε γράψει και στο χειρόγραφο σημείωμά της, εντούτοις στην κλήση ο αστυνομικός έγραψε ως τόπο κατοικίας τη διεύθυνση που φαινόταν στην ταυτότητά της, εκεί δηλαδή όπου διέμενε η γυναίκα πριν από 15 χρόνια, σε περιοχή που τυχαίνει να βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης και άρα δικαιολογεί ακόμα καλύτερα το πρόστιμο.

Ήδη η γυναίκα έχει κινηθεί νομικά ζητώντας ακύρωση του προστίμου, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, η ένστασή της απορρίφθηκε επειδή δεν είχε σημειώσει και την ώρα επιστροφής στο σπίτι της (σ.σ. κάτι που δεν προβλέπεται), ενώ από τα στοιχεία προκύπτει πως βρισκόταν έξω περίπου μιάμιση ώρα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.04.2020