Δεν περιλήφθηκαν στον χθεσινό αυτοθαυμασμό Μητσοτάκη για το έργο στον πρωτογενή τομέα • Περίπου 3.000 νέοι άνθρωποι, που επέλεξαν να στραφούν στη γη, περιμένουν επί χρόνια να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες» • Έκθετος ο Γ. Γεωργαντάς, που κατακεραύνωνε για το ίδιο θέμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Έτοιμοι για μαζικές κινητοποιήσεις δηλώνουν περίπου 3.000 νέοι αγρότες από όλη τη χώρα που αντιμετωπίζουν επί χρόνια κοροϊδία από την κυβέρνηση σε σχέση με την ένταξή τους στο σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων. Χθες άκουσαν τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για τις αποζημιώσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις που πρόκειται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Χρήματα τα οποία ούτως ή άλλως οφείλονταν στους παραγωγούς, αλλά τώρα παρουσιάζονται ως πολιτική στήριξης, προφανώς με προεκλογική στόχευση.
Οι νέοι αγρότες πάντως έμειναν και πάλι όμηροι της κυβερνητικής αδιαφορίας. Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα και μάλιστα πραγματοποίησαν και επενδύσεις και δαπάνες ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, περιμένοντας τη σχετική χρηματοδότηση που έφτανε μέχρι τις 40.000 ευρώ για κάθε νέα εγκατάσταση. Στη συνέχεια όμως, λόγω έλλειψης κονδυλίων, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων απεντάχθηκε και χαρακτηρίστηκαν ως «επιλαχόντες», μένοντας σε μια ιδιότυπη ομηρία που ξεκίνησε από το 2018. Τότε μάλιστα ήταν ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, που κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ομηρία στην οποία υπέβαλε τους ανθρώπους αυτούς.
Από τότε πέρασαν ακόμα πέντε χρόνια και ανέλαβε πια η Ν.Δ. και ο ίδιος τις τύχες του υπουργείου. Οχι μόνο δεν άλλαξαν τα πράγματα, αλλά το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να εντάξει τους προηγούμενους επιλαχόντες, ξεκίνησε νέο πρόγραμμα («σχέδια βελτίωσης»), το οποίο λόγω κακού σχεδιασμού και ξανά λόγω έλλειψης πόρων δημιούργησε μια νέα στρατιά επιλαχόντων που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες.
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ειδικά από νέους ανθρώπους, που θέλουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να στραφούν στην ύπαιθρο, θα είχε να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Τότε μας διαβεβαίωναν πως υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 420 εκατομμυρίων, ωστόσο και πάλι οι αιτήσεις ήταν παραπάνω» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μύρων Χιλεντζάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Πρέπει να γίνει μια παρέμβαση από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να γίνει υπερδέσμευση κονδυλίων και να δικαιωθούν αυτά τα νέα παιδιά που εν τω μεταξύ, ως δυνητικά ενταγμένοι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεν μπορούν να βάλουν και ένσημα σε άλλη δουλειά» λέει ο ίδιος. Συνολικά για τη χώρα οι νέοι αγρότες ζητούν τη μεταφορά κονδυλίων για τις κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες εκεί όπου περισσεύουν, ούτως ώστε να υπαχθούν στο πρόγραμμα.
Κοροϊδία
Στο τέλος Φεβρουαρίου από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν διαρροές για αύξηση των πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος κατά τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με κάλυψη μόλις τους ενός τρίτου των ομήρων-δικαιούχων.
Ακόμα και αυτό όμως τελικά αποδείχτηκε ψέμα και παραπέμπεται μετά τις εκλογές, καθώς πλέον η Βουλή ουσιαστικά έχει κλείσει και μένει μόνο η υπόσχεση από την πλευρά του κ. Γεωργαντά προκειμένου να υπάρξει και πολιτική ομηρία των δικαιούχων. Από την άλλη οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας» και ότι «ξεκίνησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν για να εκσυγχρονιστεί συνολικά ο πρωτογενής τομέας» μόνο οργή προκαλούν στη συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών.
Στην Κρήτη πάνω από 700 νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. «Εχουμε πληρώσει όλοι για κατάθεση φακέλου, οι περισσότεροι από εμάς αφήσαμε τις δουλειές μας για να ασχοληθούμε με τον αγροτικό τομέα και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σήμερα να μην έχουμε ούτε ασφαλιστική κάλυψη για εμάς και τις οικογένειές μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Λαμπράκης, ένας από τους επιλαχόντες δικαιούχους που εδώ και χρόνια περιμένει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αρχίσει να πιάνει τόπο η επένδυση που πραγματοποίησε. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν σύντομα μια επίσημη τοποθέτηση για το τι πρόκειται να γίνει με τις τύχες τις δικές μας και των οικογενειών μας, τώρα που η νέα καλλιεργητική περίοδος είναι προ των πυλών» αναφέρει ο ίδιος.
Μάλιστα οι νέοι αγρότες από όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε συντονισμό αρχικά μέσω των κοινωνικών δικτύων και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις: «Δεν ικετεύουμε, ούτε εκλιπαρούμε, θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τους υπεύθυνους για το τι πρόκειται να γίνει με εμάς. Είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι για την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών μας με τρόπους που σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα» αναφέρεται σε σχετικές αναρτήσεις.