ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Είναι άραγε ακόμα στη θέση τους οι καθηγητές που πριν 12 χρόνια τον «έκοψαν» από το μεταπτυχιακό παρόλο που ήταν πρώτος στην κατάταξη, μόνο και μόνο επειδή είχε κοινωνική και πολιτική δράση που δεν την ενέκριναν;

Ένιωσαν έστω για μια στιγμή ενοχές που η συμμετοχή του στο αυτοδιαχειριζόμενο «στέκι» του Πανεπιστημίου ήταν εκείνη που του στέρησε τη συνέχεια των σπουδών του στο συγκεκριμένο Τμήμα, παρά το γεγονός ότι ήταν (ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια) «άριστος» στις ακαδημαϊκές επιδόσεις του;

Βρέθηκαν μήπως στην ανάγκη να εξηγήσουν έστω και τώρα γιατί η συμμετοχή στο στέκι «δεν συνάδει με το χαρακτήρα και το ακαδημαϊκό ήθος ενός επιστήμονα» όπως τότε ανεπίσημα του έλεγαν;

Χρειάστηκε ίσως να ψάξουν τα χαρτιά τους για να βρουν εκείνα τα… εξαφανισμένα πρακτικά της συνεδρίασης όπου συζητήθηκαν και τελικά υπερίσχυσαν οι λόγοι της απόρριψης του Διονύση και του συμφοιτητή του, του Γιάννη, που είχαν καταταγεί πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα αλλά τελικά έμειναν εκτός του Μεταπτυχιακού;

Εντέλει, ντράπηκε κανείς στο Φυσικό Κρήτης για τη μεταχείριση που επεφύλαξαν σε έναν νέο επιστήμονα και κοινωνικά ευαίσθητο άνθρωπο;

Ισως να μείνει να τους στοιχειώνει το πανό που και ο ίδιος ο Διονύσης είχε φτιάξει και σηκώθηκε σε εκείνη την τελετή ορκωμοσίας, παραφράζοντας τον όρκο: «Ορκίζομαι να ζω στο μικρόκοσμό μου, να σκύβω το κεφάλι, να μη βγω ποτέ στο δρόμο, να δίνω το χέρι σε αυτούς που μου κόβουν τα φτερά. ΕΧΩ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΘΟΣ».

* Ο Διονύσης Ξυδιάς σκοτώθηκε στα 36 του, σε τροχαίο δυστύχημα στο Ηράκλειο, στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Στο TVXS υπάρχει η καταγραφή των γεγονότων για την άδικη απόρριψή του από το Μεταπτυχιακό του Τμήματος Φυσικής του ΠΚ. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε μια δική του συνέντευξη για όσα είχαν γίνει τότε.

Ο Διονύσης ήταν πλέον μέλος του Συλλόγου Ερευνητών/ Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου ο οποίος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση μετά τον θάνατό του:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΕΕΗ

«Το πρωί της 28ης Οκτώβρη ενημερωθήκαμε για τον ξαφνικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του συναδέλφου και συντρόφου μας, Διονύση Ξυδιά. Ο Διονύσης ήταν από τα πιο αγαπητά και ενεργά μέλη του Συλλόγου μας, κατέχοντας φέτος και τη θέση του Γραμματέα στο ΔΣ του Συλλόγου.

Ο Διονύσης ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το φοιτητικό και εργατικό κίνημα, με τον αυτοοργανωμένο, αντιφασιστικό αθλητισμό και με το αναρχικό κίνημα της πόλης. Πολλοί και πολλές από εμάς τον θυμόμαστε από τα φοιτητικά του χρόνια. Ήταν ένας ζεστός και χαμογελαστός άνθρωπος που γινόταν πολύ εύκολα αγαπητός. Μοιάζει να έπαιρνε δύναμη απ’ αυτά του τα χαρακτηριστικά, την οποία διοχέτευε στον αγώνα του για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη και άξια για να τη ζούμε.

Αυτός ο αγώνας του τον έφερε αρκετές φορές αντιμέτωπο είτε με το καθηγητικό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Κρήτης είτε με την κρατική καταστολή. Έβγαινε όμως, πάντα πιο δυνατός απ’ αυτές τις καταστάσεις και με πιο πολλούς συντρόφους στο πλάι του.

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει το 2011 μετά από τον αποκλεισμό του από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φυσικής λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων (παρ’ όλο που είχε πρωτεύσει στο ίδιο τμήμα) είχε πει:

«Το βασικότερο πράγμα που μας χωρίζει από τους καθηγητές που μας πολέμησαν είναι η ερμηνεία του όρου επιστήμονας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το μοντέλο του ελιτιστή, κοινωνικά νεκρού επιστήμονα που συναναστρέφεται μόνο με όμοιούς του και διαφεντεύει τον μικρόκοσμο του στο πανεπιστήμιο, αποκομμένος από την κοινωνία γύρω του.»

Τα λόγια του αυτά θα μπορούσαν να είναι και η ιδρυτική πράξη του Συλλόγου Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, ο οποίος ιδρύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν ακριβώς αυτές οι ιδέες του που μετά από χρόνια τον έκαναν να γίνει μέλος του Συλλόγου μας για να διεκδικήσει όχι μόνο εργατικά δικαιώματα για αυτούς και αυτές που παράγουν την επιστημονική γνώση αλλά και για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που γίνεται η έρευνα, για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και εν τέλει, να συμβάλει στην κοινωνική απελευθέρωση.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτές τις ώρες κάποιοι απ’ αυτούς που βρέθηκαν απέναντι στο Διονύση θα βγουν για να μιλήσουν γι’ αυτόν και για το πόσο καλός ερευνητής ήταν. Τα παραπάνω λόγια του όμως, θα αντηχούν ως απάντηση.

Όσοι και όσες ήρθαμε κοντά του, μιλήσαμε και γελάσαμε μαζί του, θα έχουμε για πάντα μαζί μας την όρεξή του για ζωή και για αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες μας σαν να είναι ακόμα δίπλα μας.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στην οικογένειά του, στους φίλους και τις φίλες του, στους συντρόφους και τις συντρόφισσές του.

Η κηδεία του θα γίνει στο κοιμητήριο Καισαριανής τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 10:30.

Η οικογένειά του αντί στεφάνων, ζήτησε το παρακάτω:

Στη μνήμη του Διονύση και ακολουθώντας τον δρόμο που μας έδειχνε και θα μας δείχνει το ήθος του, αντί για κατάθεση στεφάνων, μπορείτε να συνεισφέρετε στην κοινωνική κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος”

Ως Σύλλογος, θα ανακοινώσουμε τυχόν επόμενες κινήσεις μας στη μνήμη του Διονύση.

Δύο λόγια για τον αδικοχαμένο Διονύση

Υπενθυμίζεται ότι ο Διονύσης Ξυδιάς ήταν υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και ερευνητής του ΙΤΕ. Ο ίδιος καταγόταν από την Αθήνα αλλά σπούδασε και διέμενε στην Κρήτη.

Ήταν ενεργός συνδικαλιστής ερευνητής και όπως όλοι λένε ο Διονύσης Ξυδιάς ήταν πολλά υποσχόμενος την περίοδο 2019 – 2022, είχε καταφέρει να διακριθεί και να λάβει διδακτορική υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Ήταν μέλος του Ultrafast Laser Micro and Nano Processing Laboratory του ΙΤΕ , υπό την επίβλεψη του Δρ Εμμανουήλ Στρατάκη. Είχε λάβει δύο υποτροφίες διδακτορικού στα πλαίσια του ΕΛΙΔΕΚ (2019-2022) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΙΤΕ ΤΟΞΟΤΗΣ (2018). Έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα το 2010, έχοντας λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2006-2009) και τιμητικές διακρίσεις πρώτης τάξης, για τον υψηλότερο ΜΔΣ στη Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. και μεταπτυχιακό στη Φυσική, από το Freie Universität Berlin, Γερμανία το 2016.

Εργαζόταν στον προσδιορισμό της τοπολογικής επίδρασης της τοπογραφίας υποστρώματος σε δίκτυα νευρικών κυττάρων, διερευνώντας πώς η ηλεκτρική δραστηριότητα των δικτύων νευρικών κυτταρικών καλλιεργειών, που αναπτύσσονται σε προσχεδιασμένα υποστρώματα με κανονικά, πολύπλοκα και τυχαία σχήματα, εξαρτάται από την τοπογραφία και την διαστατικά χαρακτηριστικά του σχηματισμού καθώς και οι συνθήκες ανάπτυξης των κυτταρικών καλλιεργειών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στον συνδυασμό πειραματικής απεικόνισης καλλιεργειών ζωντανών κυττάρων και στη χρήση θεωρητικών προσομοιώσεων μοντέλων νευρωνικών δικτύων νευρωνικής ηλεκτρικής δραστηριότητας για διαφορετικές γεωμετρίες δικτύου για τον προσδιορισμό της επίδρασής τους στην τοπολογία του δικτύου».

Δημοσιεύθηκε στο Cretanews.gr στις 31.10.2022