«ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ» ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης για το θέμα της δίωξής του σχετικά με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Εις βάρος του πρώην υπουργού ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σχετικά με τις παρεμβάσεις του κ. Μαρκογιαννάκη προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων με στόχο να αποτρέψει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων εις βάρος σπουδαστών από την Κρήτη που είχαν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά.

Αν και δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το αν οι «προστατευόμενοι» του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν τα ίδια άτομα που άσκησαν ψυχολογική και σωματική βία στον άτυχο φοιτητή, εντούτοις η άσκηση ποινικής δίωξης φαίνεται να συνδέει δύο διαφορετικά χρονικά σημεία στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε ανύποπτο χρόνο

Και στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης επαναλαμβάνει πως η παρέμβασή του είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο, περίπου ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, και αφορούσε περιστατικά βανδαλισμών στο κτίριο της Σχολής που δεν είχαν καμία σχέση με bullying, βασανισμούς κ.λπ.

Ο πρώην υπουργός μιλά για μια… ανθρώπινη παρέμβασή του, η οποία «διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και βαπτίστηκε ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης συνδέει τον χρόνο άσκησης της εναντίον του δίωξης με τις εκλογές, τονίζοντας πως «η μεθόδευση είναι πλέον εμφανής, λαμβανομένης υπόψη, προ πάντων, της χρονικής συγκυρίας δημοσιοποίησης της άθλιας σε βάρος μου ποινικής δίωξης. Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών».

Ωστόσο, ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στα Χανιά, προχωρά και σε αυστηρές συστάσεις αλλά και έμμεσες απειλές προς τον εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη εναντίον του, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει: «Σέβομαι τους θεσμούς, τους οποίους όμως θα πρέπει πρώτοι απ’ όλους να σέβονται εκείνοι που τους υπηρετούν», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως ο ίδιος υπηρέτησε επί χρόνια τον θεσμό του εισαγγελικού λειτουργού χωρίς να δώσει το δικαίωμα της ελάχιστης υπόνοιας παράβασης του υπηρεσιακού του καθήκοντος, αφού από νωρίς εμπέδωσε πως «και οι κρίνοντες δεν μένουν στο απυρόβλητο. Και αυτοί θα πρέπει να κρίνονται, και μάλιστα αυστηρά».

Τέλος, καλεί ευθέως την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει και μάλιστα αυτεπαγγέλτως, αφού, όπως ο ίδιος εκτιμά, «πρόκειται για μια χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη» εις βάρος του.

Με αφορμή πάντως την είδηση της δίωξης κατά του κ. Μαρκογιαννάκη η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη ζήτησε για ακόμα μία φορά να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον άδικο θάνατο του παιδιού τους.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του αδικοχαμένου Β. Γιακουμάκη καταγγέλλει κατάχρηση εξουσίας και πολιτική δίωξη εις βάρος του. *ICONPRESS/ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.09.2015