ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ, ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κρούσματα υπερβολικής αυστηρότητας και δείγματα αυθαιρεσίας από την πλευρά των αστυνομικών αρχών καταγγέλλονται στοΗράκλειομε αφορμή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τις καταγγελίες μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» δικηγόροι -εθελοντές από την Κοινότητα ΑλληλεγγύηςΗρακλείου- αλλά και απλοί πολίτες που τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ για… παράνομη έξοδο από τα σπίτια τους.

Μία μητέρα από τοΗράκλειο(τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) περιγράφει: «Την Τρίτη ο σύζυγος και η κόρη μου βρέθηκαν στην πλατεία Νικαίας, στον ΜασταμπάΗρακλείου. Η μικρή είχε πάρει μαζί την μπάλα της ενώ ο σύζυγός μου είχε στείλει μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό “6”, δηλαδή για «έξοδο για σωματική άσκηση». Πάνω στην πλατεία υπάρχει και παιδική χαρά, η οποία, αν και έχει σφραγιστεί από τον δήμο, στην πραγματικότητα δεν εμποδίζει την πρόσβαση των παιδιών αφού περιμετρικά υπάρχει ένα πολύ χαμηλό κάγκελο.

«Το παιδί έκανε το λάθος να βρεθεί μέσα στην παιδική χαρά και την ίδια στιγμή ο σύζυγός μου είδε δύο μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ να ανεβαίνουν με τις μηχανές τους πάνω στο κράσπεδο της πλατείας (εκεί όπου είναι ο χώρος για τους πεζούς) και να του απευθύνονται με αυστηρό τρόπο. Αφενός τον επέπληξαν (σωστά ίσως) για το γεγονός ότι το παιδί βρισκόταν μέσα στην παιδική χαρά, αφετέρου όμως ισχυρίστηκαν σε έντονο ύφος ότι το sms που είχε στείλει και η αιτιολογία της εξόδου του (σ.σ. «σωματική άσκηση») δεν τον καλύπτουν για να βρίσκεται έξω με το παιδί του, ενώ θα τον κάλυπτε, π.χ., αν ήταν έξω μόνος ή με ένα κατοικίδιο».

«Με συνοπτικές διαδικασίες και σε έντονο ύφος του βεβαίωσαν το πρόστιμο των 150 ευρώ και έφυγαν. Με έκπληξή μας στο έγγραφο της βεβαίωσης προστίμου είδαμε ότι ως αιτιολογία αναφέρεται η μη ύπαρξη της απαραίτητης άδειας εξόδου, κάτι που είναι απόλυτα ψευδές εφόσον πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχτεί η ύπαρξη του μηνύματος που είχε λάβει ο σύζυγός μου στο κινητό του για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Για τους λόγους αυτούς θα προσφύγουμε προς ακύρωση του προστίμου».

Πλήθος καταγγελιών

Δεν είναι μοναδική η περίπτωση αυτή, λέει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Ελπίδα Μανουρά, η οποία είναι μέλος της νομικής ομάδας της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου. «Τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει σε μας ήδη αρκετές καταγγελίες για υπερβάλλοντα ζήλο και αυθαιρεσία από τις αστυνομικές αρχές. Κάτοικος του Ηρακλείου μας ανέφερε πως πήρε πρόστιμο επειδή τον συνέλαβαν να πετάει τα σκουπίδια στον κάδο στο διπλανό τετράγωνο από το σπίτι του, ενώ το σουπερμάρκετ, για το οποίο είχε πάρει άδεια μέσω sms, ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία εκινείτο» λέει η κα. Μανουρά.

Πολλές είναι επίσης οι καταγγελίες ότι οι έλεγχοι γίνονται μεν δειγματοληπτικά αλλά η επιλογή του δείγματος μόνο τυχαία δεν γίνεται, καθώς προτεραιότητα φαίνεται να έχουν άνθρωποι με «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», όπως νεαροί που ενδεχομένως να έχουν και κινηματική δράση, μετανάστες κτλ. «Με λύπη διαπιστώνουμε πως από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του μέτρου, οι αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον στοΗράκλειο, βρίσκουν αφορμή για να κάνουν επίδειξη δύναμης και να εξοφλήσουν άλλους λογαριασμούς που έχουν με διάφορους κοινωνικούς χώρους και ομάδες» αναφέρει η κα. Μανουρά και τονίζει πως όλες οι καταγγελίες θα εξεταστούν μία προς μία από τους δικηγόρους της Κοινότητας Αλληλεγγύης και για όσες στοιχειοθετείται υπέρβαση από την πλευρά των Αρχών θα γίνουν οι σχετικές προσφυγές.

  • INFO: ΤροχαίαΗρακλείου, για υποβολή ένστασης εντός 3 ημερών:ttirakleiou@astynomia.gr, fax: 2810.383048 και τηλ. 2810.274017-9 • Για καταγγελίες στη νομική ομάδα βρείτε τη σχετική σελίδα στο facebook «Κοινότητα ΑλληλεγγύηςΗρακλείου» – https://www.facebook.com/groups/2531053590478379

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 26.03.2020