ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επίθεση ακροδεξιών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κέντρο του Ρεθύμνου σε βάρος μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Περίπου στη 1 τα ξημερώματα, σε γειτονιά της παλιά πόλης, κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως, 15 με 20 άτομα φορώντας κράνη και κουκούλες επιτέθηκαν σε νεαρούς χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους πρόκληση.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο άτομα, με πιο σοβαρά έναν 23χρονο ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου του έκαναν πολλά ράμματα, ενώ έχει σε πολλά σημεία εκδορές και μώλωπες.

Τεταμένο κλίμα

Η επίθεση εικάζεται πως συνδέεται με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας μπροστά στο δημαρχείο του Ρεθύμνου καθώς στην πόλη επικρατεί τεταμένο κλίμα με αφορμή το προσφυγικό.

Την περασμένη Τετάρτη ομάδα ακροδεξιών συγκεντρώθηκε μπροστά στο δημαρχείο στο Ρέθυμνο για να μπλοκάρει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, στη βάση σχετικής απόφασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων του νησιού.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με ομάδα αντιφασιστών, με την αστυνομία να κρατά εμφανώς μεροληπτική στάση επιτιθέμενη στην ομάδα που υπεράσπιζε την έλευση προσφύγων στο νησί. Αργότερα, πάντως, μετά τα επεισόδια, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις από τον χώρο των ακροδεξιών.

Για το νεότερο περιστατικό διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή προς τις περιοχές της Καλλιθέας και των Περιβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες στην επίθεση έχει αναγνωριστεί από όσους βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ώρα.

Για το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου προγραμματίζεται παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 12 το μεσημέρι. Στο συλλαλητήριο καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη αντιφασιστικών ομάδων και ομάδες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από όλη την Κρήτη.

Ξεχωριστή ανακοίνωση για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών εξέδωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες, καταλογίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στα ξενοφοβικά καλέσματα στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ), το οποίο πρωτοστάτησε στη ρατσιστική συγκέντρωση της προηγούμενης εβδομάδας.

(Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, όταν ομάδα ακροδεξιών συγκεντρώθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.10.2016