+

ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΠΟ Ο ΚΟΠΟΣ ΜΑΣ

Μια ομάδα κτηνοτρόφων στην Κρήτη τα βάζει με το σύστημα των μεσαζόντων της αγοράς και διεκδικεί καλύτερες τιμές για τα προϊόντα της. Διαχειρίζονται μόνοι τους το κρέας και τα υποπροϊόντα και απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, ακόμα και 2 ευρώ το κιλό περισσότερο απ’ ότι έπαιρναν πριν τη σύσταση της κοινοπραξίας τους. Την ίδια ώρα μπαίνουν «σφήνα» στις ελληνοποιήσεις με πιστοποιημένα ντόπια κρέατα για τον καταναλωτή.

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες βρέθηκε στα σφαγεία των Μοιρών και σε μία κτηνοτροφική φάρμα στη Γέργερη και μίλησε με τους εκπροσώπους των «Κρητικών Μιτάτων», που μετά από προσπάθεια δύο ετών άρχισαν πλέον να γίνονται αποδεκτοί από την ντόπια αγορά. Την πρώτη χρονιά πάντως, κανένα κρεοπωλείο στην Κρήτη δε δέχτηκε να βάλει τα δικά τους, πιστοποιημένα κρέατα προς πώληση…

Όπως λένε ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της νέας κοινοπραξίας ο πόλεμος που δέχτηκαν και δέχονται ακόμα από το σύστημα των μεσαζόντων είναι μεγάλος καθώς μεγάλα είναι κατ α συμφέροντα γύρω από την κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα τελευταία μηνύματα είναι θετικά και η πρώτη συμφωνία με περίπου 20 κρεοπωλεία στο νομό Ηρακλείου δείχνει πως και οι έμποροι καταλαβαίνουν το κοινό καλό για την ντόπια κτηνοτροφία.

Ωστόσο οι νταλίκες με τα προς ελληνοποίηση αρνιά συνεχίζουν να καταφθάνουν και στο νησί και όπως τονίζουν, είναι στο χέρι των αρχών να καταπολεμήσουν το φαινόμενο και να εξασφαλίσουν δίκαιη αμοιβή για τους ντόπιους παραγωγούς.

Ρεπορτάζ: Λίνα Λαγουδιανάκη
Κάμερα: Νίκος Σαράντος – Ανδρέας Κουλάτσογλου
Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης