ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την ιστορία, λίγο πολύ, φαντάζομαι την ξέρετε.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος εξεμάνη κατά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ γιατί θεώρησε πως δεν άφησαν έναν άλλο μητροπολίτη (Κυθήρων) να ξεδιπλώσει το σκοταδιστικό σκεπτικό της εκκλησίας μας κατά της θεατρικής παράστασης «Jesus Christ Superstar», που οι φωτισμένοι κληρικοί μας απαιτούν να κατέβει επειδή προσβάλλει τα Θεία.

Θύμωσε ο Αμβρόσιος επειδή είχε το θράσος ο δημοσιογράφος να ρωτήσει: «Μα καλά εσείς αφού δεν έχετε δει την παράσταση, γιατί αντιδράτε;» και γενικά έκρινε ο Καλαβρύτων πως δεν συμπεριφέρθηκαν καλά στον δικό του και δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να στάξει όσο μίσος και σκοταδισμό είχε προγραμματίσει.

Ολόκληρη η επιστολή Αμβρόσιου

Στην κατακλείδα της επιστολής όμως, ο φωτισμένος μητροπολίτης ανοίγει και ένα σοβαρό θέμα σε σχέση με τους μισθούς των λειτουργών που προέρχονται από το δημόσιο Ταμείο. Λέει προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ:

«Ας μη ξεχνάτε, λοιπόν, ότι εμείς, ο Ελληνικός Λαός,σας πληρώνουμε, για να αναδεικνύετε την αλήθεια και όχι για να στρεβλώνετε τα πράγματα και να τυφλώνετε τους θεατές σας!»

Και έχει και ένα υστερόγραφο ως εξής (τα κεφαλαία δικά του): ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΟΥ, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!

Ωραία, για πάμε τώρα να δούμε μερικά θέματα σεβασμιότατε…

Ας πούμε ότι έχετε δίκιο και ο δημοσιογράφος παίρνει τσάμπα τον μισθό του και μετά τα ανομήματά του πρέπει ενδεχομένως ακόμα και να απολυθεί, όπως υπονοείτε.

Ο δικός σας ο μισθός από που προέρχεται; Από το δημόσιο Ταμείο δεν βγαίνει και αυτός; Και για σας δεν είναι ζητούμενο με το έργο σας «να αναδεικνύετε την αλήθεια και όχι να στρεβλώνετε τα πράγματα και να τυφλώνετε τους πιστούς σας;».

Σας πληρώνει το ελληνικό κράτος για να κάνετε δηλώσεις μίσους και να διχάζετε το σώμα της εκκλησίας, όπως συχνά πυκνά πράττετε;

Θέλετε να μιλήσουμε για τον τελευταίο λόγο σας στο συλλαλητήριο που διοργανώσατε παρέα με τους Χρυσαυγίτες που κουβαλήσατε στο Αίγιο; Έχετε σκεφτεί μήπως εμπίπτουν στα 76 παραπτώματα που τιμωρούνται με την ποινή της καθαίρεσης τα λεγόμενά σας εκεί; Και αν δεν το έχετε σκεφτεί εσείς, μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος;

«Κάποιοι αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν: “Αμβρόσιος ο ναζιστής”, “Αμβρόσιος ο χουντικός”, “Αμβρόσιος ο εθνικιστής’’, «Αμβρόσιος ο χρυσαυγίτης», «Αμβρόσιος ο ακροδεξιός», «Αμβρόσιος ο φασίστας». Προς όλους αυτούς, από τη θέση αυτή απαντώ, προτιμώ οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω επίθετα αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος. Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά. Όχι κατσαπλιά, όχι συμμορίτη, όχι άθεο και αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ».

Και μόνο τον τίτλο του «Καλαβρύτων» που φέρετε, θα έπρεπε να ντρέπεστε να τον βάλετε δίπλα στον όρο «ναζιστής», έστω και ως σχήμα λόγου. Και αν δεν ντρέπεστε εσείς φρονώ πως πρέπει να ντρέπεται για λογαριασμό σας ολόκληρη η μαρτυρική κωμόπολη και ο ιστορικός τόπος που υπηρετείτε.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το διακηρυγμένο μίσος σας κατά των μεταναστών και των ομοφυλόφιλων και η δεδηλωμένη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας αγάπη για τους συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου και αργότερα για τη «γλυκιά ελπίδα» (δικός σας όρος) της Χρυσής Αυγής, αποτελούν ντροπή για την εκκλησία και για τους χιλιάδες ιερείς που με πίστη υπηρετούν την αγάπη στον συνάνθρωπο.

Αλήθεια σεβασμιότατε, εσάς για αυτό σας πληρώνουμε; Τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ τον κρίνουν οι αρχισυντάκτες του, οι διευθυντές του, η διοίκηση της ΕΡΤ και εν τέλει το κοινό της δημόσιας τηλεόρασης.

Εσάς ποιος σας κρίνει; Μόνο ο Θεός;

—————-

* Ο Αμβρόσιος, κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, είναι ιδρυτικό μέλος της μοναστικής αδελφότητας «Παναγία η Χρυσοπηγή» που εδρεύει στο ομώνυμο μοναστήρι στο Καπανδρίτι. Τη Μονή ίδρυσε με διάταγμα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος το 1973. Από εκεί προήλθαν μπόλικα «μπουμπούκια» της Εκκλησίας όπως ο αλήστου μνήμης Χριστόδουλος. Ο Αμβρόσιος επί δικτατορίας (1968) διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής και πήρε εξ απονομής το βαθμό του μοίραρχου ενώ έφτασε μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, με τον οποίο και αποστρατεύθηκε το 1976. Δύο χρόνια αργότερα εξελέγη μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο Αμβρόσιος έχει ήδη προαναγγείλει πως θα αποχωρήσει από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο μητροπολίτης θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να τον ανεχόμαστε; Και εμείς και η Ιερά Σύνοδος;

Δημοσιεύτηκε στο Mesogios.gr, στις 02.03.2018