ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ CARREFOUR ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μαζική συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα είχε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον όμιλο «Carrefour – Μαρινόπουλος».

Τα καταστήματα της αλυσίδας παρέμειναν κλειστά χθες, αποκλεισμένα από τους υπαλλήλους τους, που διαμαρτύρονται για την πολιτική της εταιρείας, η οποία επιβάλλει υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μισθολογικές μειώσεις 8%.

Οπως τόνισαν σε ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων της, κάτι που συνεπάγεται απολύσεις προσωπικού, ενώ έχει δρομολογηθεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η εικόνα της εταιρείας άλλαξε δραματικά τους τελευταίους μήνες, ενώ μέχρι πέρυσι προχωρούσε σε μεγάλες επενδύσεις, αγοράζοντας μικρότερες περιφερειακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και απλώνοντας τις δραστηριότητές της και εκτός Ελλάδας, κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων.

Στην τριετία 2012-2014 και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, κατακτώντας τη θέση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με 1.022 σημεία πώλησης και περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Αλιμο, αλλά και έξω από τα μεγαλύτερα καταστήματα της αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης οι εργαζόμενοι απέκλεισαν από τις 5 το πρωί το κεντρικό κατάστημα στην Αμμουδάρα, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αλλά και την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Μανώλης Ρογδιανάκης, μέλος του επιχειρησιακού σωματείου στο Ηράκλειο, κάνει λόγο για τεχνητή εικόνα μαρασμού των καταστημάτων.

«Πολλά ράφια παραμένουν άδεια, η εταιρεία δεν έχει πληρώσει αρκετούς προμηθευτές της και ο κόσμος που έρχεται στο κατάστημα αναρωτιέται τι συμβαίνει, ρωτάει αν κλείνουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αυτή η εικόνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους που δικαιολογημένα φοβούνται πως θα χάσουν όλοι τη δουλειά τους. Είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να δεχτούμε τις μειώσεις των μισθών μας» αναφέρει ο ίδιος.

Για αγώνα που αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μιλά η Εύη Χατζημηνά, γενική γραμματέας της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Η Carrefour-Μαρινόπουλος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το ελληνικό Δημόσιο, αριθμώντας περίπου 13.000 υπαλλήλους. Η εφαρμογή της πολιτικής των ατομικών συμβάσεων σε τόσο μεγάλη κλίμακα αλλάζει ριζικά το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα και αποτελεί πλήγμα για όλους τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους εκδήλωναν οι πολίτες που έφτασαν χθες μέχρι την πόρτα των καταστημάτων, αλλά ενημερώνονταν για τους λόγους της απεργίας από τους υπαλλήλους.

Στο Ηράκλειο, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία των απεργών του εργοστασίου ανακύκλωσης, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο για τρίτη εβδομάδα, επίσης λόγω της πρόθεσης της εταιρείας-αναδόχου να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων μέσω της υπογραφής νέων ατομικών συμβάσεων.

(Κεντρική φωτογραφία: Απολύσεις και μειώσεις μισθών ετοιμάζει η εταιρεία, παρά τις μεγάλες επενδύσεις. Μαζική η συμμετοχή των υπαλλήλων του ομίλου στη χθεσινή 24ωρη απεργία).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.12.2015