ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιφέρεια, επιχειρηματικοί φορείς αλλά και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας υποδέχτηκαν τον Ισραηλινό πρέσβη κλείνοντας συμφωνίες ● Αντιδράσεις από ερευνητές και συλλογικότητες στο Ηράκλειο΄.

Κάτι σαν… περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποίησε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, συμμετέχοντας σε συσκέψεις για εμπορικές συνεργασίες με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών επιχειρηματιών αλλά και «επιθεωρώντας» ερευνητικά ιδρύματα του νησιού. Οι επισκέψεις του κ. Katz κρατήθηκαν για λόγους ασφαλείας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να κληθούν δημοσιογράφοι, σχεδιασμός στον οποίο συναίνεσαν χωρίς αντίρρηση τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων αλλά και η διοίκηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας.

Χαρακτηριστικό είναι πως για κάθε βήμα της επίσκεψής του, οι δημοσιογράφοι μαθαίναμε κατόπιν εορτής με λιτά κείμενα τα οποία συνόδευαν τις φωτογραφίες με τις χειραψίες του Ισραηλινού πρέσβη με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ή τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των ερευνητικών – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και του πρωτογενή τομέα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ από τη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων μάθαμε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ενεργειακά ζητήματα, όπως οι επέκταση των ΑΠΕ, η ανάπτυξη υδρογόνου αλλά και τα έργα του EUROASIA INTERCONNECTOR και του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED.

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο επιμελητηρίων (Χανίων και Ηρακλείου) τέθηκαν ζητήματα όπως η μεγαλύτερη πρόσβαση στην ισραηλινή αγορά για τους Κρητικούς αγρότες, ενώ ο πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του νερού προτείνοντας την εισαγωγή στην Κρήτη ισραηλινής τεχνογνωσίας στον τομέα της αφαλάτωσης.

Στα Χανιά οι τοπικοί φορείς του τουρισμού τού ζήτησαν να μεσολαβήσει για την αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με το Ισραήλ, ενώ στο Ηράκλειο παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος των ξενοδόχων αλλά και των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης. Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρόεδρός του (και γραμματέας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου) Βαγγέλης Καρκανάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

Στις ενημερώσεις για όλες αυτές τις συναντήσεις δεν περιλήφθηκε ούτε μία λέξη για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, γεγονός που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους φορείς της Κρήτης όταν προέχουν οι δουλειές και τα κέρδη. Από το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, πάντως, μαθαίνουμε πως ο κ. Αρναουτάκης περιορίστηκε απλά να ευχηθεί… «οριστική ειρήνευση στη Μ. Ανατολή» (sic) ενώ στην αντιπεριφέρεια Χανίων συζητήθηκαν «τα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη και ο τρόπος που επηρεάζουν τις δύο χώρες», μάλλον χωρίς ο κ. Καλογερής να επισημάνει στον υψηλό επισκέπτη ότι η χώρα του ευθύνεται για μεγάλο μέρος αυτών των προσφυγικών ροών…

Και πολεμικά σχέδια

Εκείνο πάντως που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η επίσκεψη του κ. Katz στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ). Τον λόγο αυτής της επίσκεψης εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Ερευνητών και των Εργαζομένων στην Ερευνα Κρήτης (ΣΕΕΕΗ) που πρόλαβε να πραγματοποιήσει μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας: «Το ενδιαφέρον του πρέσβη για τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΙΤΕ δεν προκαλεί καμία έκπληξη, όταν αυτή τη στιγμή στο ΙΤΕ και σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας τρέχουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΝΑΤΟ (π.χ. μέσω του προγράμματος DIANA). Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε περίοδο ειρήνης και σε καιρό πολέμου, όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ ινστιτούτων έρευνας του ΙΤΕ και της Βάσης της Σούδας (πρόγραμμα “Artificial Intelligence (AI) – Empowered Drone Detection Passive Radar using 5G signals”)» τονίζουν.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Ερευνητών, Χρήστος Πασχαλίδης, λέει στην «Εφ.Συν.» πως η στροφή προς την πολεμική ανάπτυξη συμπαρασύρει την Ερευνα και το ΙΤΕ εντάσσεται πλήρως σε αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς. «Οι ερευνητές/τριες και οι εργαζόμενοι στο ΙΤΕ δεν θα δεχτούμε να γίνουμε κομμάτι της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ, ούτε συνεργοί των εγκλημάτων στη Γάζα και πουθενά αλλού. Η ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και την εξυπηρέτησή τους, όχι για τη σφαγή των λαών», λέει ο ίδιος.

Μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν στο ΙΤΕ και μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό στο Ηράκλειο, που κατάφεραν να βρεθούν μπροστά στην αυτοκινητοπομπή του Ισραηλινού πρέσβη πετώντας μάλιστα και αυγά. «Ηταν η ελάχιστη κίνηση που θα μπορούσε να εκφράσει την αηδία εκ μέρους όλων μας, προς τον εκπρόσωπο του τέρατος του σιωνισμού», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση στην οποία επίσης επιρρίπτουν ευθύνες για την πρόσκληση του πρέσβη στον (απερχόμενο) πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Οπως αναφέρουν, ο κ. Ταβερναράκης μετέθεσε την ευθύνη της πρόσκλησης στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας τονίζοντας προς τους διαμαρτυρόμενους πως έχει διαφορετική άποψη από αυτούς για το αν στην Παλαιστίνη συντελείται γενοκτονία. Ανακοινώσεις καταδίκης της επίσκεψης εξέδωσαν η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.02.25