«ΜΠΙΖΝΑ» ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

1 Σχόλιο

Περίεργες υποθέσεις παράνομης εξαγωγής αδέσποτων ζώων έρχονται στο φως μετά τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων και περιστατικά συλλήψεων σε αεροδρόμια της χώρας που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά παράνομης διακίνησης συνολικά 42 ζώων συντροφιάς στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Ηρακλείου, κατά τα οποία έχουν συλληφθεί 11 άτομα. Σε μία περίπτωση ένας εκ των συλληφθέντων καταδικάστηκε ήδη σε ένα χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κάποιοι στο όνομα της ζωοφιλίας έχουν στήσει μια κανονική επιχείρηση αποσπώντας μεγάλα ποσά από ζωόφιλους του εξωτερικού, κυρίως της Γερμανίας, για να τους αποστέλλουν αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία. Αν και κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται, εντούτοις η νομοθεσία προβλέπει πως για να ταξιδέψει ένα ζώο εκτός Ελλάδος πρέπει να συνοδεύεται από νόμιμα έγγραφα υιοθεσίας και από τον ανάδοχό του.

Αντιθέτως σε πρόσφατες περιπτώσεις η διακίνηση αποδείχτηκε πως γινόταν για εμπόριο με σκοπό το κέρδος. Στις 26 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνελήφθησαν δύο γυναίκες, η μία με υπηκοότητα ολλανδική και η άλλη με γαλλική, καθώς και ένας Άγγλος υπήκοος, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν μαζί με πέντε σκυλιά. Η Ολλανδή δήλωσε στην αστυνομία ότι είναι η ιδιοκτήτρια των ζώων και ταξιδεύει, για να μείνει στην πατρίδα της. Αλλά με μια μικρή έρευνα αποκαλύφθηκε ότι είχε εισιτήριο για επιστροφή στην Ελλάδα δύο μέρες μετά, χωρίς τα σκυλιά. Κατόπιν αυτού, δήλωσε ότι τα ζώα δεν της ανήκαν, ότι απλά έκανε τη μεταφορά τους στην Ολλανδία, και από εκεί θα μεταφέρονταν οδικώς στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας απουσία αυτής. Τα ζώα, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, δεν ήταν εφοδιασμένα με τη σύμβαση υιοθεσίας από τον αρμόδιο δήμο ή το νομίμως αδειοδοτημένο σωματείο για τη σύναψη συμβάσεων υιοθεσίας.

Όπως δηλώνει στονΔρόμοη πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ιωάννα Γκαραγκούνη, εδώ και χρόνια δρουν στην Ελλάδα υποτιθέμενες ζωοφιλικές οργανώσεις που περηφανεύονται ότι κάνουν έως και 300 εξαγωγές το χρόνο «εξασφαλίζοντας» συνθήκες καλύτερης ζωής σε αδέσποτα που δίνονται για υιοθεσία στη Γερμανία και αλλού. «Έχουμε μάθει πως οι πιθανοί ιδιοκτήτες πληρώνουν γύρω στα 400 ευρώ για την υιοθεσία, ενώ το κόστος αεροπορικής μεταφοράς (ως εμπόρευμα) είναι περίπου 30 ευρώ. Κάντε τις πράξεις και θα δείτε για τι κέρδος μιλάμε» λέει η κ. Γκαραγκούνη. Στην προφανή ερώτηση γιατί να υιοθετήσει ένας κάτοικος π.χ. της Γερμανίας ένα αδέσποτο από την Ελλάδα και όχι από τη χώρα του, η κ. Γκαραγκούνη εξηγεί πως εκεί υπάρχει πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία για τα αδέσποτα και για την υιοθεσία τους.

Μας εγκαλούν για την τήρηση του νόμου

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων. Σε πρόσφατη επιστολή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Förderverein Arche Noah Kreta (Φίλοι της Κιβωτού του Νώε στην Κρήτη), Τόμας Μπους, τονίζει πως η μεταφορά των σκύλων από την Ελλάδα στη Γερμανία λαμβάνει χώρα σε ειδικά εξοπλισμένα οχήματα με όλες τις προδιαγραφές και απαραίτητες άδειες και καταγγέλλει πως «γραφειοκράτες ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων εμφανίστηκαν και είπαν εξοργιστικά ψέματα». Την επιστολή του ο κ. Μπους τη διανθίζει και με αρκετά επικριτικά σχόλια για τα ψέματα που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για να μπει στην Ευρωζώνη, ενώ αν και Γερμανός επικρίνει σφοδρά τις ελληνικές Αρχές για την τήρηση των νόμων και των τυπικών προϋποθέσεων για τη μεταφορά των κατοικίδιων.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εμπορική αποστολή άνω των 5 ιδιόκτητων ζώων που ταξιδεύουν με μεταφορικό μέσο ασυνόδευτα (χωρίς δηλ. τη φυσική παρουσία ιδιοκτήτη τους) προϋποθέτει τα νομιμοποιητικά εγγραφής στο μηχανογραφικό σύστημα TRACES, στη βάση δεδομένων δηλαδή που διαχειρίζεται η Επιτροπή της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. Επίσης απαιτείται η ύπαρξη υγειονομικών πιστοποιητικών που απαιτούνται στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα στα ζώντα ζώα αλλά και η ύπαρξη νομίμων τιμολογίων πώλησης ζώων από τον υποτιθέμενο νόμιμο εκτροφέα τους και πωλητή, ως αποδεικτικό της όποιας οικονομικής φορολογητέας συναλλαγής.

Στις περιπτώσεις των πρόσφατων συλλήψεων τίποτε από αυτά δεν είχε τηρηθεί. Πολύ δε περισσότερο προκαλείται ανησυχία από τις καταγγελίες της Ζωόφιλης Δράσης Κρήτης, ότι σε περιοχές του νησιού εμφανίστηκαν άτομα που δήλωσαν κυνοκόμοι και μάζευαν σε μικρό φορτηγάκι αδέσποτα από το δρόμο χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη δομή ή κάποια άλλη υπηρεσία που να πραγματοποιεί νόμιμα αντίστοιχη δράση σε όλο το νησί.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 14.03.2015

Επί αυτού του ρεπορτάζ στον Δρόμο ήρθε οργισμένη επιστολή από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Γιώργο Αϋφαντή, η οποία δημοσιεύεται παρακάτω, ενώ ακολουθεί και η απάντηση προς αυτόν:

Κύριε διευθυντά, σε απάντηση του άρθρου Μπίζνα με εξαγωγές αδέσποτων στη Γερμανία, (https://www.e-dromos.gr/mpizna-adespota/) που δημοσιεύθηκε από τον Μάριο Διονέλλη στον Δρόμο της 14ης Μαρτίου 2015, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1.Πρόκειται για άρθρο που επιβεβαιώνει απόλυτα τη ρήση του Μπαλζάκ ότι«δημοσιογράφος είναι αυτός που γράφειγιαθέματα τα οποία πλήρως αγνοεί».Ειλικρινά διερωτώμαιγιατί ο κ. Διονέλλης περιορίσθηκε ναρωτήσειαποκλειστικάτην κυρία Γκαραγκούνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας. Όμως, πίσω από αυτόν τον τίτλο το μόνο που υπάρχει είναι ένα σωματείο-σφραγίδα που κανένα αδέσποτο δεν περιθάλπει και μάλιστα δωρεάν! Εντούτοις, ο τίτλος και η σφραγίδα δίνουν στην«ελληνόφρονα» πρόεδρό τουτη δυνατότητα να περιέρχεται τα ΜΜΕ, κατακεραυνώνοντας όσους στέλνουν «ελληνικά» αδέσποτα στο εξωτερικό,διότι τάχα δυσφημίζουν τη χώρα μας, διότι δήθεν τα πωλούν σε γερμανικές οικογένειες έναντι υπέρογκης αμοιβής, διότι τέλος (Κύριε ελέησον!)προμηθεύουν με ζώα τους κτηνοβάτες σταsex shopsτης Γερμανίας και άλλα συναφή ασύστατα και παρανοϊκά!Όσο για την έμμεση μαρτυρία του προέδρου της Οργάνωσης«Φίλοι της Κιβωτού του Νώε στην Κρήτη»,Τόμας Μπους, αυτήν ο κ. Διονέλλης απλώς την επικαλείται και της ασκεί κριτική. Ούτε με τον ίδιο μίλησε ούτε, βεβαίως, με κανέναν απότους πραγματικούς ζωόφιλουςπου προωθούν αδέσποτα ζώα από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

2.Η σύζυγός μουκι εγώ τα τελευταία 10 χρόνια μαζεύουμε τραυματισμένα και εγκαταλειμμένα ζώα στο Καπανδρίτι, τα περιθάλπουμε, τα γιατρεύουμε και -για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό- τα στέλνουμε σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία. Καθώς η γυναίκα μου ξέρει (και) γερμανικά, έχει έλθει σε επαφή (και) με γερμανικές εταιρίες προστασίας ζώων και προωθούμε,εξόδοις μας, αδέσποτα σε γερμανικές και αυστριακέςοικογένειες, μέσω αυτών των εταιριών.

Σημειώνω ότι οι εν λόγω εταιρίες λειτουργούν σύμφωνα με τον Γερμανικό (Βελγικό/Αγγλικό) Νόμο και είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά την επιλογή των ανάδοχων οικογενειών, ανάλογα με το είδος και την προσωπικότητα του σκυλιού που τους περιγράφουμε ότι διαθέτουμε. Από το καταστατικό τους προκύπτει ότι οιοσδήποτε υιοθετεί από τις εταιρίες αυτές αδέσποτο και ανεξαρτήτως της προελεύσεως αυτού (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ρουμανία) καταβάλλει ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, ως εφάπαξ ενίσχυση στην εν λόγω φιλοζωική εταιρία.

Επί 10 χρόνια τώρα πουπροωθώ ζώα στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία, αλλά και Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ολλανδία) τα έξοδα αποστολής τους τα καταβάλλω εγώ, εξ ιδίων. Είναι αστείο το αναφερόμενο από την κυρία Γκαραγκούνη στο ρεπορτάζ(;) του κ. Διονέλλη ότι«το κόστος αεροπορικής μεταφοράς (ως εμπόρευμα) είναι περίπου30 ευρώ». Από τις αεροπορικές εταιρίες, έναασυνόδευτοζώο χρεώνεται αναλόγως βάρους και διαστάσεων του κλουβιού, από 300 έως και 800 ευρώ.Γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα ζώα που στέλνω συνοδεύονται είτε από μένα, είτε από τη σύζυγό μου είτε από άλλους εθελοντές. Το κόστος μεταφοράς ενόςσυνοδευόμενου ζώου ανέρχεται από 50 έως 200 ευρώ ανάλογα με το βάρος.Επιπλέον του κόστουςτου αεροπορικού εισιτηρίου του συνοδού!«Κάντε τις πράξεις και θα δείτε για τι κέρδος μιλάμε»,όπως παροτρύνει τον κ. Διονέλλη η κυρία Γκαραγκούνη!

3.Το άρθρο του Δρόμου αποτέλεσε βαρύτατη προσβολή για όσους φιλόζωους διασώζουν αδέσποτα ζώα από την κόλαση των δρόμων και των αγρών της Ελλάδας, όπου τα περιμένει βέβαιος θάνατος είτε από τροχαίο, είτε από φόλα. Ένα στα δύο ζώα που έχω μαζέψει ήταν ημιθανές είτε από δηλητήριο, είτε απλούστατα από την πείνα και τις αρρώστιες. Έχω ξοδέψει για τα αδέσποτα (κι εγώ και αρκετοί άλλοι)πάμπολλα χρήματα, λοιδορούμενοι απόμεν τις Γκαραγκούνηδες ότι τα εμπορευόμαστε, από δε άλλους«ανθρωπιστές» ότι «βοηθάμε ζώα και όχι παιδάκια!». (Αυτοί πόσα παιδάκια τους τελευταίους μήνες βοήθησαν;). Λυπάμαι βαθύτατα ότι εντάχθηκεστη θλιβερή αυτή χορεία και οΔρόμος της Αριστεράς!

4.Πολύ θα ήθελα να βρίσκω στην Ελλάδα οικογένειες που να υιοθετούν αδέσποτα! Όμωςελάχιστες υπάρχουν. Πολλά από τα σκυλιά που βρίσκω εγκαταλειμμένα είναι καθαρόαιμα! Οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους τα αγόρασαν από pet shops πανάκριβα και στη συνέχεια τα βαρέθηκαν ήτσιγκουνεύτηκαννα τα περιθάλψουν όταν αρρώστησαν και τα πέταξαν, τα παράτησαν στο δρόμο. Αυτή, δυστυχώς, είναι η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα αδέσποτα. Δεν συζητώ καν για την πολιτεία η οποία νομοθετεί καθοδηγούμενη από τους εμπόρους των pet shops, αυτούς που κάνουν μαζικές εισαγωγές -τάχα- καθαρόαιμων σκυλιών από την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Μολδαβία, όπου υπάρχουν βιομηχανίες puppy mills δηλ. μαζικής παραγωγής κουταβιών από άρρωστους, εγκαταλελειμμένους στην τύχη τους γονείς μέσα σε αδιανόητες συνθήκες υγιεινής. Γι’ αυτό το εμπόριο,λέξηη κυρία Γκαραγκούνη!

Τίποτα από όλα αυτά δεν ξέρει ούτε έκανε τον κόπο να αναζητήσει ο κ. Διονέλλης και ο Δρόμος. Αντίθετα, κατέθεσαν στους αναγνώστες την άποψη τηςΜπίζνας με εξαγωγές αδέσποτων στη Γερμανία. Λυπάμαι βαθύτατα διότι και η Αριστερά αντί να αμφισβητεί τα φαινόμενακαι να ψάχνει την αλήθεια, πέφτει θύμα της ευκολίας και των στερεοτύπων.

Όσο για τις καταδίκες, υπάρχουν δύο ή τρεις, εξ όσων γνωρίζω, με την αυτόφωρη διαδικασία. Όλες τους εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου. Σε όλες έσπευσε μάρτυρας η κυρία Γκαραγκούνη, σε όλες η ενοχή του κατηγορουμένου βασίσθηκεστην υπόθεση(!)ότι αφού δεν μπορούσε εκεί, επιτόπου, να αποδείξει ότι τα σκυλιά θαδιατίθεντο από φιλοζωικές εταιρίες του εξωτερικού, μοιραίως ήταν εμπόρευμα. Έχω νομική παιδεία και ουδόλως αμφιβάλλω για την αθώωση των εμπλεκομένων στο Εφετείο, όπου τουλάχιστον θα έχουν δικηγόρο!

Λυπάμαι και πάλι για το πόσο λάθος παρουσιάστηκε το όλο θέμα από τον Δρόμο της Αριστεράς.

Με ειλικρινή εκτίμηση,
Γιώργος Αϋφαντής
πρέσβυς της Ελλάδας στην Τεχεράνη

… και οι επισημάνσεις του Δρόμου

Αγαπητέ κ. Αϋφαντή

Προσπερνώ τις προσβλητικές αναφορές στη δουλειά μου (με τη ρήση του Μπαλζάκ) και σας θυμίζω πως για το θέμα των παράνομης εμπορίας αδέσποτων πραγματοποιούνται ήδη διεθνείς δημοσιογραφικές και αστυνομικές έρευνες. Αφού επί 10 χρόνια στέλνετε ζώα (και) στο εξωτερικό για υιοθεσία, ξέρετε καλύτερα από μένα το θέμα και σίγουρα γνωρίζετε τις δεκάδες καταδίκες υποτιθέμενων «φιλοζωικών» οργανώσεων και «καταφυγίων ζώων» στη Γερμανία. Σίγουρα ξέρετε πως έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρα έχετε δει τις χιλιάδες αγγελίες αγοράς αδέσποτων στη Γερμανία, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με τις τιμές να φτάνουν στα 300 ευρώ. Θα αναρωτιέστε ίσως και εσείς γιατί οι «φιλόζωοι» από τη Γερμανία αγοράζουν αδέσποτα από την Ελλάδα και δεν παίρνουν δωρεάν από τα γεμάτα κυνοκομεία της χώρας τους, όπου τα ζώα ανά διαστήματα θανατώνονται λόγω υπερπληθυσμού. Επίσης, σίγουρα γνωρίζετε για τη συνεχόμενη αύξηση των ζώων που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα στη Γερμανία. Ξέρετε πως πέρα από την τυπική έλλειψη των συνοδευτικών εγγράφων οι προσφάτως συλληφθέντες υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις ως προς τον προορισμό των ζώων που μετέφεραν, αφού στην αρχή έλεγαν πως ήταν δικά τους και μετά παραδέχτηκαν πως τα έστελναν για υιοθεσία σε άγνωστους προς αυτούς αναδόχους. Θα αναρωτιέστε και εσείς γιατί τόσα ψέματα. Όπως θα αναρωτιέστε αν ευσταθούν οι καταγγελίες για «συνεργεία» με ιδιωτικά οχήματα που χωρίς εξουσιοδότηση από τους ΟΤΑ συλλέγουν μαζικά αδέσποτα σε διάφορες γειτονιές της χώρας. Η έρευνά μου για το θέμα έχει ήδη προχωρήσει και σε επόμενο φύλλο του Δρόμου θα δημοσιευτεί πλήρες ρεπορτάζ. Πράγματι, κύριε Αϋφαντή, πριν ξεκινήσω να ψάχνω το θέμα δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα γι’ αυτό (όπως λέει και ο Μπαλζάκ). Έτσι ξεκινάει κάθε ρεπορτάζ, να είστε σίγουρος. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε, όμως, ο μεγάλος λογοτέχνης για όσους ξέρουν τα πάντα και σκοπίμως τα αποκρύπτουν.

Με εκτίμηση,
Μάριος Διονέλλης