ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ «ΣΗΦΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεκρός εντοπίστηκε χθες ο κροκόδειλος που διαβιούσε στη λίμνη του φράγματος Ποταμών, στο Ρέθυμνο.

Ο «Σήφης» πέθανε από φυσικά αίτια, πιθανότατα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή κάτι που επιβεβαιώνει και τις ανησυχίες των επιστημόνων, οι οποίοι τόνιζαν πως είναι αδύνατον να επιβιώσει κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τον αιχμαλωτίσουμε και να τον μεταφέρουμε σε ασφαλές ελεγχόμενο περιβάλλον» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. «Το ζώο βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση όταν το εντοπίσαμε. Απομακρύνθηκε από την περιοχή, θα ταφεί υγειονομικά και μόλις ολοκληρωθεί η φυσική διαδικασία θα μεταφέρουμε τα οστά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για ερευνητικούς σκοπούς», λέει ο κ. Λυμπεράκης.

Ο κροκόδειλος είχε εντοπιστεί αρχικά τον περασμένο Ιούλιο και, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρέπει να είχε αφεθεί παράνομα στη λίμνη από κάποιον που τον είχε ως κατοικίδιο. Για την αιχμαλώτισή του είχαν γίνει τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και από τον διάσημο κυνηγό κροκοδείλων Ολιβιέ Μπερά, αλλά ο «Σήφης» κατάφερνε πάντα να ξεγλιστρά, τιμώντας την άγρια φύση του.

Η διαμάχη

Εδώ και ενάμιση μήνα ο κροκόδειλος δεν είχε δώσει σημεία ζωής και οι ερευνητές εξέφραζαν την ανησυχία τους για το χειρότερο. Για την τύχη του «Σήφη» είχε ξεσπάσει διαμάχη στο Ρέθυμνο με κάποιους από τους κατοίκους να ζητούν να παραμείνει στην περιοχή και αξιοποιηθεί τουριστικά, ενώ το θέμα είχε φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης που είχε συσταθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου.

Χθες κλιμάκιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που διαχειρίζεται το φράγμα των Ποταμών, μετέβη στην περιοχή με τη συμμετοχή κτηνιάτρου και διαπίστωσαν πως το ζώο είχε πεθάνει από φυσικά αίτια, δεν έφερε δηλαδή σημάδια από τραύματα και επέπλεε στα νερά του φράγματος. Το συνολικό μήκος του ήταν 1,70 μ.

Η είδηση για τον θάνατο του «Σήφη» σκόρπισε θλίψη και στα κοινωνικά δίκτυα όπου δεκάδες χρήστες εκφράζουν συλλυπητήρια στην ειδική σελίδα που είχε φτιαχτεί προς τιμήν του.

(Κεντρική φωτογραφία: «Το ζώο θα ταφεί υγειονομικά και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μεταφέρουμε τα οστά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για ερευνητικούς σκοπούς» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Π. Λυμπεράκης, ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 31.03.2015