ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ 68ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το μονοκινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του ● Διασώθηκε ο 26χρονος πιλότος.

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι τεσσάρων ανθρώπων με δύο μονοκινητήρια αεροπλάνα πάνω από την Κρήτη. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε όταν το ένα από τα δύο αεροπλάνα έπεσε στη θάλασσα, λίγο έξω από το λιμάνι Ηρακλείου, το πρωί της Πέμπτης.

Τα δύο αεροπλάνα είχαν ξεκινήσει από την Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, με προορισμό τη Χουργκάντα της Αιγύπτου και ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό στο Ηράκλειο, όπου και αφίχθησαν το βράδυ της Τετάρτης. Γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης το πρώτο αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου αλλά σχεδόν αμέσως παρουσίασε πιθανότατα μηχανική βλάβη και ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου χωρίς να καταφέρει να πάρει ύψος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κατέπεφτε στη θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου, λίγο μετά την παραλία του Καρτερού και σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο απ’ όπου είχε απογειωθεί.

Από την επιχείρηση διάσωσης μετά τη συντριβή και βύθιση του μονοκινητήριου αεροσκάφους

Οι δύο επιβαίνοντες, ένας 68χρονος από τη Νότια Αφρική και ένας 26χρονος από την Ινδονησία, με την πτώση εκσφενδονίστηκαν στη θάλασσα και έδωσαν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ και το Λιμενικό, ενώ οι πρώτοι που έφτασαν στο κοντινότερο σημείο στην ακτή ήταν το πλήρωμα ενός περιπολικού της αστυνομίας. Ο ένας αστυνομικός, αρχιφύλακας Γιάννης Κουρούπης, με αυτοθυσία βούτηξε στο νερό και κινήθηκε προς τους ναυαγούς, ακολουθούμενος και από δύο πυροσβέστες. Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο και σκάφος του Λιμεναρχείου Ηρακλείου και έγινε η ανάσυρση των δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων δεν είχε τις αισθήσεις του.

Τελικά, λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος του 68χρονου, ενώ ο νεαρότερος επιβάτης μεταφέρθηκε στο εφημερεύον Βενιζέλειο Νοσοκομείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους ενώ δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα, με πιθανότερη εκδοχή τη μηχανική βλάβη, ωστόσο απαντήσεις θα δοθούν μόνο μετά την ανάσυρση της ατράκτου του αεροπλάνου, που παραμένει βυθισμένο αλλά σε σχετικά μικρό βάθος. Στο δεύτερο αεροπλάνο, πανομοιότυπο με το πρώτο, τύπου Pilatus, όπου επίσης επέβαιναν δύο άτομα, δεν δόθηκε άδεια απογείωσης από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και παραμένει καθηλωμένο ώστε να γίνουν και σε αυτό οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.12.2022