ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ειδικά στην Κρήτη οι κινήσεις για την αποτροπή της μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ βρήκαν τεράστια στήριξη από την τοπική κοινωνία με συλλόγους δασκάλων, καθηγητών, οικοδόμων, ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, συνταξιούχων, το Εργατικό Κέντρο αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης), ακόμα και την αρχιεπισκοπή του νησιού να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων.

Στη χθεσινή συγκέντρωση τονίστηκε από όλους τους εκπροσώπους φορέων η αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των μουσείων και την άσκηση της διοίκησης από τους «αρεστούς και αρίστους» της κ. Μενδώνη και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το ιστορικό προηγούμενο που έχουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις για το Μουσείο Ηρακλείου, με τους παλαιότερους να μιλούν για τις μέρες του 1979 όταν χιλιάδες κάτοικοι περικύκλωσαν το κτίριο για να μην επιτρέψουν τη μακροχρόνια απομάκρυνση των αρχαιοτήτων που είχε συμφωνήσει τότε η κυβέρνηση Καραμανλή με το μουσείο της Νέας Υόρκης.

«Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να φύγουν οι αρχαιότητες για 50 χρόνια με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί και τις τυπικές διαδικασίες θα αναλάβουν τα μέλη των νέων Δ.Σ., που έρχονται με αυτόν κυρίως τον σκοπό, διαπράττοντας ύβρη εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων, αρχαιολόγος Δημήτρης Σφακιανάκης.

Εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης τη δέσμευση για την επαναφορά των πέντε μουσείων στο πρότερο καθεστώς ανέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης και από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ την καταψήφιση του νόμου από το ΚΚΕ προανήγγειλε ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης. Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία εξέδωσαν οι οργανώσεις Κρήτης του ΜέΡΑ25.

Οι εργαζόμενοι πάντως, παρά την αναμονή της ψήφισης του νόμου, προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων με μαζικότερη απεύθυνση στην τοπική κοινωνία. Χθες μετά τη συγκέντρωση στο μουσείο πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου και συμβολική περικύκλωση του ενετικού μνημείου της κρήνης Μοροζίνι (Λιοντάρια), ενός από τα πιο γνωστά τοπόσημα της Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.02.2023