ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την διαμαρτυρία του για τμήματα του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τα σχέδια των επενδυτών ως προς την αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι των Χανίων, εκφράζει με επιστολή προς την εφημερίδα μας το Εμπορικό Επιμελητήριο Ισραήλ – Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν» με τίτλο “Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων” (με ημερομηνία 23.09.2020) λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή από το «Εμπορικό Επιμελητήριο Ισραήλ Ελλάδας»:

(Μετά το πέρας της επιστολής δημοσιεύεται η απάντηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.»)

Ημερομηνία: 29/09/2020
Προς: Εφημερίδα των Συντακτών, Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε, Κολοκοτρώνη 8 10561, Σύνταγμα, Αθήνα

Θέμα: Επιστολή προς Αποκατάσταση της Αλήθειας  / Άρθρο με τίτλο “Βάζουν Πισίνες στο ‘Μπαλκόνι των Χανίων’”, του κ. Μάριου Διονέλλη, δημοσιευθέν 23/09/2020 (https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/260971_bazoyn-pisines-sto-mpalkoni-ton-hanion)

Αγαπητέ κύριε

Στο άρθρο που δημοσιεύσατε με τίτλο “Βάζουν Πισίνες στο «μπαλκόνι των Χανίων»” του κ. Μάριου Διονέλλη, και με ημερομηνία 23/09/2020, γράφετε “Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ολόκληρο το site φαίνεται να τελεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ Ελλάδας..”

Η εταιρία που αναφέρετε στο άρθρο σας (Greek House) είναι ιδιωτική εταιρία η οποία είναι και μέλος του εμπορικού επιμελητηρίου Ισραήλ Ελλάδος. Το εμπορικό επιμελητήριο Ισραήλ Ελλάδος είναι – όπως και κάθε άλλο διακρατικό εμπορικό επιμελητήριο του Ισραήλ, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Είναι αναγνωρισμένο και εγγεγραμμένο στο μητρώο του Κράτους του Ισραήλ, και ως τέτοιο υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους και λειτουργεί υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται από το δίκαιο της χώρας. Το επιμελητήριο δεν είναι εταιρία, δεν διευθύνει, δεν επιβλέπει έργα και προφανώς και δεν έχει “υπό την αιγίδα του” κανένα επιχειρηματικό εγχείρημα και καμία ιστοσελίδα πέραν της δικής του (www.israelgreece.com).

Το επιμελητήριο όπως και κάθε εμπορικό επιμελητήριο στηρίζεται από τις ετήσιες εισφορές των μελών του, από έσοδα από εκδηλώσεις/ημερίδες καθώς και από χορηγίες που ενίοτε γίνονται. Όπως και κάθε άλλο διακρατικό εμπορικό επιμελητήριο, είναι σε τακτική επικοινωνία με την πρεσβεία της χώρας με την οποία συνεργάζεται και διαδραματίζει ένα ρόλο συμβουλευτικό.

Αρκετά μέλη του επιμελητηρίου, για λόγους προσωπικής προβολής χρησιμοποιούν το λογότυπο του εμπορικού επιμελητηρίου Ισραήλ Ελλάδος στην ιστοσελίδα τους όπως ακριβώς έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη διαφορά πως εδώ δεν ανεγράφη η πρόταση “member of”, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία σύνδεση (“…υπό την αιγίδα”) που εκ πρώτης όψεως φαίνεται κακοπροαίρετη. Ειδικά σε περιπτώσεις σαν και αυτή, η ύπαρξη του λογότυπου μας σε ιστοσελίδα
μέλους μας μπορεί μόνο θετική να είναι για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο μιας και μπορεί να ανατρέξει σε εμάς για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή απορίες. Το ενδιαφέρον είναι όμως πως ο αρθρογράφος έκανε τον κόπο να αναζητήσει και να δει την σελίδα της διοίκησης του επιμελητηρίου, και αγνόησε ακόμα και το πεδίο επικοινωνίας που φαίνεται στο print screen που έκανε (για εγγραφή… συμπληρώστε τα στοιχεία σας), καθώς και τα τηλέφωνα και email που αναγράφονται στο κάτω μέρος αυτής όπως και στην επιλογή του μενού “επικοινωνία”(όπως πάλι φαίνεται στο print screen που ο ίδιος έκανε). Ένα απλό τηλέφωνο ή email, ή συμπλήρωση των πεδίων της φόρμας θα του έλυνε την οιαδήποτε απορία αμέσως και θα αποφεύγονταν παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις.

Προς το τέλος γράφετε “Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ο γνωστός από άλλες υποθέσεις και την εμπλοκή του με την ελληνική δικαιοσύνη Σάμπυ Μιωνής”
Από το παραπάνω κείμενο δίνεται η εντύπωση πως ο αρθρογράφος προσπαθεί να δημιουργήσειεντυπώσεις. Ο κ. Σάμπυ Μιωνής είναι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου όπερ και σημαίνει πως πρέπει να είναι παρών στις συναντήσεις του Δ.Σ και τις ετήσιες συνελεύσεις, καθώς και να υπογράφει έγγραφα σημαντικά του επιμελητηρίου όντας εις εκ των δύο μελών που έχουν το δικαίωμα υπογραφής. Ο κος Μιωνής έχει έμπρακτα συμβάλλει στην προώθηση της Ελλάδας στον επιχειρηματικό κόσμο του Ισραήλ και στηρίζει ενεργά δραστηριότητες του επιμελητηρίου που συμβάλλουν στο σκοπό αυτό. Το ίδιο το επιμελητήριο έχει βοηθήσει στην προβολή της Ελλάδας με σκοπό την τόνωση των ισραηλινών επενδύσεων στη χώρα καθώς και της αύξησης των εισαγωγών από την Ελλάδα στο Ισραήλ ή και το αντίστροφο. Ακόμα και στην περίοδο του πρώτου Lockdown, το εμπορικό επιμελητήριο Ισραήλ Ελλάδος προσπάθησε να προβάλλει την Ελλάδα ως ασφαλή τουριστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς κανονίζοντας συνεντεύξεις στα μεγάλα εθνικά κανάλια και ραδιόφωνα.

Παρακαλούμε όπως αποκαταστήσετε την αλήθεια. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση είμαστε στη διάθεση σας όπως πάντα.

Με εκτίμηση,
Εμπορικό Επιμελητήριο Ισραήλ ΕλλάδαςΓράμμα στην ΕΦΣΥΝ


Η απάντηση του συντάκτη μας:

Με χαρά λάβαμε την επιστολή του Επιμελητηρίου σας και διαπιστώνουμε το ενεργό ενδιαφέρον του φορέα σας για τη δραστηριότητα των μελών σας, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρία «Greek House», από το site της οποίας έγινε γνωστό το πραγματικό σχέδιο «αξιοποίησης» του λόφου Καστέλι στα Χανιά (σ.σ. με τη χαρακτηριστική πισίνα πάνω στον αρχαιολογικό χώρο).

Καταρχάς, σε σχέση με το ίδιο το site, και σε ό,τι αφορά την ένστασή σας για τη φράση μας «φαίνεται να τελεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ Ελλάδας..» την απάντηση δίνετε μέσα από την ίδια την επιστολή σας. Όπως σωστά αναφέρετε «εδώ δεν ανεγράφη η πρόταση “member of”, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία σύνδεση (“…υπό την αιγίδα”) που εκ πρώτης όψεως φαίνεται κακοπροαίρετη». Προφανώς τη στενή σύνδεση με το επιμελητήριό σας (κακοπροαίρετη ή όχι) επιθυμεί και η εταιρία Greek House (σας πληροφορούμε πως μέχρι και σήμερα δεν έχει προστεθεί η φράση “member of”).

Πέρα όμως από την ταυτότητα της ιστοσελίδας, περιμένουμε με θερμό ενδιαφέρον τη θέση του Επιμελητηρίου σας για αυτή καθαυτή την επένδυση ισραηλινών συμφερόντων η οποία έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών στην πόλη των Χανίων ειδικά μετά την αποκάλυψη των σχεδίων που διαψεύδουν τις θεωρίες περί δήθεν «ελεύθερης πρόσβασης» στο σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης. Επιπλέον, εφόσον η εταιρία GreekHouse είναι μέλος του επιμελητηρίου σας, το οποίο όπως λέτε «υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους», σάς ζητούμε δημοσίως να μας πληροφορήσετε αν υπάρχει στο μητρώο των μελών σας καταχωρημένη η μετοχική σύνθεση της εν λόγω εταιρίας.
Περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έχει υποβάλλει η εταιρία προκειμένου να εγγραφεί στη λίστα των μελών σας τα ελληνικά ονόματα που εσχάτως «εξαφανίστηκαν» από τη δημόσια ταυτότητά της; (σ.σ. αναφερόμαστε στα ονόματα του οικονομικού διαχειριστή Παντελή Πετσετάκη, των αρχιτεκτόνων Ματθίλδης και Ελεάννας Σκουλά, της υπεύθυνης ξενοδοχειακού προσωπικού Χριστίνας Μουγιολάρη και των δικηγόρων Στέλλας Βαλάνη και Μάριου Νικολιδάκη – Είναι τα ονόματα αυτά στον φάκελο που τηρείτε για την εταιρία-μέλος σας, «GreekHouse»;)

Τέλος ως προς τον κ. Σάμπυ Μιωνή. Στο δικό μας ρεπορτάζ δεν ήταν επιδίωξη η δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος του. Ο κ. Μιωνής, με την πράγματι πολυσχιδή δραστηριότητά του, ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ο ίδιος συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της εντύπωσης των πολιτών της χώρας μας (και συνεπώς και των αναγνωστών μας) για το πρόσωπό του.

Με εκτίμηση
Μάριος Διονέλλης

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.09.2020