Στην κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για τη διαδικασία μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων στην Κρήτη από την αρχή του 2017 συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η αντιπροσωπεία δημάρχων του νησιού που τον επισκέφθηκε χθες.
Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε πως ο αριθμός των προσφύγων που θα μετακινηθεί δεν θα ξεπεράσει τις 2.000, ενώ διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος φιλοξενίας και μετά το 2017, ακόμα και με κρατικούς πόρους στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί το σχετικό πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Οι δήμαρχοι της Κρήτης καλούνται μέχρι το τέλος του μήνα να διερευνήσουν τη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων ή μικρών ξενοδοχείων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των παρεχόμενων χώρων φιλοξενίας.
Για τους χώρους αυτούς θα συναφθούν συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών και των φορέων (πιθανώς αναπτυξιακές εταιρείες της αυτοδιοίκησης) που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας.
Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στην Κρήτη Γραφείο Ασύλου, χωρίς όμως να επιφορτιστεί με τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων αφού όσοι μεταφερθούν έχουν ήδη ταυτοποιηθεί σε άλλους χώρους πρώτης υποδοχής.
Η αντιπροσωπεία των αιρετών της Κρήτης, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους δημάρχους των τεσσάρων μεγάλων πόλεων, ζήτησε εγγυήσεις για την επίλυση θεμάτων μεταφοράς, περίθαλψης και εκπαίδευσης των προσφύγων, θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στις καλύψεις από τους πόρους που διαθέτει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μέχρι 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες και εμείς από τη δική μας πλευρά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με όλους τους δήμους του νησιού για να υπάρξει η φιλοξενία που αρμόζει στους ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως μετά τις 25 Νοεμβρίου θα βρεθεί και ο ίδιος στην Κρήτη για να παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία της μετεγκατάστασης η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 και πάντως πριν από το Πάσχα ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν για το νησί.
«Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, δηλαδή 500 οικογένειες. Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Δεν βιαζόμαστε.
»Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κατ’ αρχήν για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μουζάλας.
Νωρίτερα η αντιπροσωπεία των αιρετών της Κρήτης είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη από τον οποίο ενημερώθηκαν για την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος φιλοξενίας μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου.
(Κεντρική φωτογραφία: Ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο υπουργός Γ. Μουζάλας και ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας).