ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ… ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Από τη μία οι κλούβες και ο αποκλεισμός των διαδηλωτών και από την άλλη ο θολός κατάλογος των… 480 έργων για την Κρήτη συνέθεσαν τη μονοήμερη τελικά επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί ● Παρουσίασε ως «έργα» ακόμα και την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών!

Με ΜΑΤ και διαμαρτυρίες συνοδεύτηκε η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του μισού υπουργικού συμβουλίου στην Κρήτη. Αν και μπροστά στις κάμερες η υποδοχή περιλάμβανε μαντινάδες και πλατιά χαμόγελα, στους δρόμους του νησιού βρέθηκαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι χθες βράδυ εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να φτάσουν μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου όπου πραγματοποιήθηκε η πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν στρατοπεδεύσει ακόμα και μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γεγονός που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των εργαζομένων. Αντιδράσεις συνάντησε η κ. Γκάγκα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού που επισκέφθηκε, ενώ ειδικά στην Ιεράπετρα χρειάστηκε και πάλι η επέμβαση της αστυνομίας για να καταφέρει να εισέλθει και να εξέλθει από τον χώρο.

Πίσω από τα κάγκελα συνομίλησε με τους πολίτες στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας η Μίνα Γκάγκα

Η παρουσία του πρωθυπουργού είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα με μεγάλες δόσεις παροχολογίας, ειδικά ως προς τα σχεδιαζόμενα έργα και χρηματοδοτήσεις στην Κρήτη. Ωστόσο, μελανό σημείο ήταν ότι αγνόησε προκλητικά τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι, παρά το αίτημα που είχαν υποβάλει έστω και για πεντάλεπτη συνάντηση μαζί του.

«Ο πρωθυπουργός προτίμησε αυτή τη φορά να φωτογραφηθεί σε παλάτια στην άμμο, παρά δίπλα στα ερείπια σπιτιών και ανθρώπων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών «Η ΕΛΠΙΔΑ». «Είμαστε 700 άνθρωποι που ζούμε σε κοντέινερ, 1.000 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις μόνο για 5 κατασκευές και 8 ανακατασκευές κατοικιών. Το Αρκαλοχώρι έχει ερημώσει, έχουμε απώλεια 20% του πληθυσμού, ενώ 3 σχολεία και 600 μαθητές παραμένουν άστεγοι. Για αυτά δεν περίσσεψαν ούτε πέντε λεπτά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού», λέει ο κ. Γκαντάτσιος.

ΜΑΤ προφυλάσσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους διαδηλωτές στο Ηράκλειο

«Ενας πρωθυπουργός που πριν από μερικούς μήνες υποσχέθηκε ότι θα συναντήσει τους εργαζόμενους στην Κρήτη για τα σοβαρότατα ζητήματα, ειδικά των εποχικών υπαλλήλων, ήρθε στην Κρήτη με θράσος μόνο για να τάξει ξανά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. «Εστειλε τα ΜΑΤ, αποκλείοντας την πρόσβαση στον χώρο της ομιλίας του και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να έχουμε καν οπτική επαφή με τον χώρο. Τα ΜΑΤ μας είπαν πως είχαν σαφείς εντολές να μην πλησιάσουμε ώστε να μη χαλάσει η εικόνα του πρωθυπουργού», αναφέρει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατράπηκε λόγω της πρότασης μομφής που ήδη συζητείται στη Βουλή. Αν και είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ της Κρήτης, εντούτοις ο ίδιος και τα περισσότερα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου αναχώρησαν χθες βράδυ από την Κρήτη. Πάντως για σήμερα έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν κανονικά παγκρήτιο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου μαζί με την Παγκρήτια Ενωση Αρχαιοφυλάκων, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ.

Τα «έργα»

Η περιοδεία Μητσοτάκη στο Ηράκλειο ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με επισκέψεις στο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος, και στη συνέχεια μετέβη στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Και τα δύο αυτά έργα τα χαρακτήρισε από τα μεγαλύτερα του είδους τους που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι διοχετεύονται πόροι «για δύο απολύτως κρίσιμα έργα, χωρίς τα οποία η Κρήτη είναι αδύνατον να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Για τον ΒΟΑΚ, πάντως, που για άλλη μια φορά αφήνει εκτός σχεδιασμού τη Σητεία, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ζερβάκης (προερχόμενος από τη Ν.Δ.) στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοτάξιο παρέδωσε επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η παρουσία Κρητικού πρωθυπουργού θα συνδεθεί με την πραγματοποίηση ενός ελλειμματικού ΒΟΑΚ. Μια Κρήτη δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στους Κρητικούς». Ο δήμαρχος αναφέρει πως δεν υπάρχει σαφής δέσμευση χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδότησης για τη συνέχιση του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία και ζητά να επανεξεταστεί το θέμα από το υπουργείο Υποδομών και προσωπικά από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, βρήκε συνολικά… 480 έργα, ύψους 7,7 δισ., να εντάξει στο σχέδιο «Κρήτη του 2030». Τα έργα αυτά δεν απαριθμούνται ένα προς ένα, αλλά γίνεται μια δημιουργική λογιστική πρόσθεση που περιλαμβάνει ακόμα και έργα που είναι μόνο επί χάρτου, όπως οι αναπλάσεις λιμένων (π.χ. Γαύδος, Σούδα, Ρέθυμνο, Παλαιόχωρα κτλ), για τα οποία δεν έχει ωριμάσει ούτε καν μια πρώτη μελέτη. Στον κατάλογο των 480 αναπτυξιακών «έργων» μπήκαν ακόμα και τα χρήματα που δόθηκαν ως ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις αναστολές εργασίας την περίοδο του κορονοϊού ή οι επιδοτήσεις για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, αλλά ακόμα και οι προσλήψεις δασκάλων στα σχολεία της Κρήτης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σχέδιο «Κρήτη του 2030» κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: «την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 26.01.2023