ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ «ΚΟΡΔΕΛΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε πανηγυρικό κλίμα εγκαινιάστηκε χθες το κτίριο του νέου αεροσταθμού στη Σητεία, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα και γνώρισε περισσότερες από 10 κυβερνήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί. Την κορδέλα έκοψε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος στην ομιλία του παραδέχτηκε το «αναπτυξιακό έλλειμμα» που παρουσιάζει ο νομός Λασιθίου, γεγονός που μπορεί να αρχίσει να αναστρέφεται με την πλήρη λειτουργία του αεροδρομίου, όπως είπε.

Τη σημασία του νέου αεροδρομίου στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής επισήμαναν τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος της Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απέστειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγόμενος από το Λασίθι Γιάννης Δραγασάκης.

Ο νέος αεροσταθμός έχει συνολική έκταση 9.200 τ.μ. και, εκτός από την κεντρική αίθουσα check in και τους χώρους υποδοχής των επιβατών διαθέτει ένα μικρό νοσοκομείο, ενώ, όπως εξήγησε ο αερολιμενάρχης Σητείας, στο υπόγειο επίπεδο βρίσκεται η καρδιά όλων των εγκαταστάσεων με το κέντρο τεχνικού και ηλεκτρονικού ελέγχου.

Στο αεροδρόμιο έχει δοθεί το όνομα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Σητεία.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης και το λιμάνι της Σητείας και έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης δύο έως και τριών αεροσκαφών την ώρα, μεσαίας κατηγορίας, δηλαδή αεροσκάφη μέχρι 250 θέσεων επιβατών, ενώ το μήκος του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης είναι 2.700 μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το 2014 διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Σητείας 34.783 επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις) σε 1.908 πτήσεις εσωτερικού και 70 πτήσεις εξωτερικού.

Αν και το αεροδρόμιο λειτουργεί από το 1984, ο νέος αεροσταθμός δόθηκε για χρήση τον περασμένο Ιούλιο. Η κατασκευή του είχε κολλήσει για χρόνια, ενώ ο προηγούμενος εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος όταν αποδείχτηκε πως είχε καταθέσει πλαστές εγγυητικές επιταγές για το έργο αφήνοντας απλήρωτους και δεκάδες εργαζόμενους.

Η δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο έγινε εκ νέου το 2011, όταν και εγκαταστάθηκε νέος εργολάβος.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη, τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης και άλλων έργων στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των αστικών και τουριστικών περιοχών του νομού ώστε σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο να δοθεί νέα τουριστική, εμπορική και οικονομική πνοή στην περιοχή.

«Θα τρέξει και η Τοπλού»

Την είδηση πάντως έβγαλε ο υπουργός Υποδομών, μιλώντας από μικροφώνου, για την επένδυση στη Μονή Τοπλού, για την οποία είπε πως θα προχωρήσει και μάλιστα άμεσα. Καθόλου τυχαία εξάλλου δεν ήταν η παρουσία στην τελετή των εγκαινίων και του ηγούμενου της μονής, ο οποίος έχει προωθήσει την επιχειρηματική εκμετάλλευση των εκτάσεών της, μια επένδυση που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ «το Βατοπέδι της Κρήτης».

(Κεντρική φωτογραφία: Εγκαινιάστηκε ο νέος αεροσταθμός στη Σητεία και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, θα προχωρήσει η επένδυση της Μονής Τοπλού, που έχει χαρακτηριστεί «το Βατοπέδι της Κρήτης»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.01.2016