ΜΕΤΑΞΥ 24 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνολικά 24 υποψήφιοι θα τεθούν στην κρίση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με στόχο να καταλάβουν τη χηρεύουσα θέση του μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου, ο οποίος αποδήμησε στις 15 Σεπτεμβρίου. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράπετρας ΗΧΩ fm ενώ τόνισε πως η Σύνοδος θα κάνει την επιλογή της με στόχο το καλύτερο για την εκκλησία και για το λαό.Η εκλογή συνδέεται άμεσα και με την επένδυση στο Κάβο Σίδερο.

Ως επικρατέστερος μεταξύ των υποψηφίων φέρεται ο σημερινός πρωτοσύγκελος της Μητροπόλης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος Διαμαντάκης χωρίς όμως να αποκλείονται και εκπλήξεις στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Η εκλογή νέου μητροπολίτη συνδέεται άμεσα με το θέμα της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο καθώς ο νέος μητροπολίτης θα είναι ex officio και πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή, το οποίο έχει παραχωρήσει, με μία θολή διαδικασία, την έκταση των 26.000 στρεμμάτων στη βρετανική εταιρία LoyalWard Ltd. Ζητούμενο αποτελεί αν ο νέος μητροπολίτης θα αφήσει στο συρτάρι την περιβόητη σύμβαση με την εταιρία, υποστηρίζοντας πλήρως την επένδυση ή αν θα θελήσει να επανεξετάσει τα θολά σημεία μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα της εκκλησίας της Κρήτης τα τελευταία 25 χρόνια.

Εξαιτίας και της υπόθεσης αυτής, η εκλογή του προηγούμενου μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, το 1994, είχε διαρκέσει περίπου 7 μήνες. Η εκλογή του νέου μητροπολίτη είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου οπότε θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Κρήτης, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των ιεραρχών με το όλο θέμα να κρατιέται σε χαμηλούς τόνους.

Όπως εξήγησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, τυπικά ο νέος μητροπολίτης ορίζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. στην πραγματικότητα όμως εκείνος μπορεί να εκφράσει την άποψή του για κάποιο πρόσωπο χωρίς όμως αυτή να είναι δεσμευτική για την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

(Κεντρική φωτογραφία: Μάχη με πολλές προεκτάσεις για τη διαδοχή στον μητροπολιτικό θρόνο της Σητείας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.10.2016