Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με τη «δύσκολη σχέση» των κοινωνικών επιστημών με τον αθλητισμό καταπιάνεται το βιβλίο που επιμελήθηκαν δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο.

Ο συλλογικός τόμος με τίτλο«Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα: Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις»παρουσιάζει ιστορικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της σωματικής άσκησης, των αθλητικών πρακτικών και των σπορ, εντάσσοντας τη μελέτη του αθλητισμού στο πλαίσιο ευρύτερων ιστορικών και κοινωνικών αλλαγών, όπως η ανάδυση της βιομηχανικής κοινωνίας, η μετάβαση στη νεωτερικότητα, η συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας, η μαζική κουλτούρα και η παγκοσμιοποίηση.

Το βιβλίο επιμελήθηκαν ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Ερευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Ελένη Φουρναράκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νεότερη Κοινωνική Ιστορία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι 11 μελέτες που περιλαμβάνει χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στην ιστοριογραφία του αθλητισμού και στη μεθοδολογία της ιστορικής προσέγγισής του.

Η δεύτερη περιλαμβάνει μελέτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κίνημα του Ολυμπισμού, αλλά και τις επιπτώσεις των σύγχρονων αγώνων στην περιστολή των ατομικών ελευθεριών με την επίκληση της ασφάλειας.

Τέλος, στην τρίτη μεγάλη ενότητα του βιβλίου εξετάζεται αναλυτικά το φαινόμενο της οπαδικής κουλτούρας και της ποδοσφαιρικής βίας στο πλαίσιο του σωματειακού αθλητισμού.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου έγινε πολλές φορές λόγος για το κενό που έχουν αφήσει οι κοινωνικές επιστήμες ως προς τη μελέτη του αθλητισμού, το οποίο όμως αναπληρώνεται ταχύτατα τα τελευταία 30 χρόνια με διεξοδικές μελέτες, ακόμα και με τη δημιουργία ειδικών εδρών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για το ελληνικό κομμάτι της μελέτης αυτής ο συγκεκριμένος συλλογικός τόμος επιχειρεί μια καταγραφή των μέχρι σήμερα συμπερασμάτων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό επίπεδο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα των Ian Henry, Νίκου Βαφέα, Γιώργου Γάσια, Γιάννη Ζαϊμάκη, Νίκου Κοταρίδη, Χριστίνας Κουλούρη, Θωμά Μαυροφίδη, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Μηνά Σαματά, Μανόλη Τζανάκη, Βασιλικής Τζαχρήστα, Ελένης Φουρναράκη, Δικαίας Χατζηευσταθίου και Μανώλη Χουμεριανού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

(Κεντρική φωτογραφία: Στην τρίτη μεγάλη ενότητα του βιβλίου εξετάζεται αναλυτικά το φαινόμενο της οπαδικής κουλτούρας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.02.2016