«ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου, μιλά για την έρευνα στο Data Journalists που αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των Πύργων Ελέγχου στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport και την εισαγωγή του τηλεχειρισμού.

Όπως τονίζει, προβλέπεται η αντικατάσταση των Πύργων Ελέγχου και των ανθρώπων που εργάζονται επιτόπου, από κάμερες και περίπλοκα τηλεπικοινωνιακά/πληροφοριακά συστήματα, το οποίο μάλιστα θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 71 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μεθόδευση και επισημαίνει τα βήματα του σχεδίου αλλά και το περιεχόμενο της «αυστηρά εμπιστευτικής» μελέτης που εκπόνησε με εντολή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η εταιρεία συμβούλων Planet.

Επίσης σημειώνει ότι αν υποθέσουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα χρειάζονταν χρόνια δοκιμών και φυσικά σε κάποιο αεροδρόμιο με ελάχιστη κυκλοφορία ώστε να αποκτηθεί επαρκής αξιολόγηση και επιχειρησιακή εμπειρία. Αντίθετα το υπό συζήτηση έργο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, προβλέποντας εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.