ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με φανφάρες και επικοινωνιακές κορώνες «έντυσε» η συγκυβέρνηση την ανακοίνωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο μάλιστα διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Εργασίας χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα». Η… τεράστια μεταρρύθμιση προβλέπει 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, τα οποία ωστόσο θα συμψηφίζονται με τυχόν άλλα επιδόματα (π.χ. ανεργίας) που ίσως λαμβάνει κάποιο από τα μέλη της, προφανώς για να μην μπει στον πειρασμό για… περιττά έξοδα.

Ακόμα όμως και έτσι, το μέτρο που πλασάρεται ως «η κοινωνική ασπίδα για τους πολίτες που κινδυνεύουν να διολισθήσουν προς την ακραία φτώχεια» (σ.σ. η φράση από την ομιλία του Γ. Βρούτση) προς το παρόν αφορά τους κατοίκους μόλις 13 δήμων σε όλη την Ελλάδα ενώ μετά από ένα εξάμηνο θα επεκταθεί σε περίπου 700.000 πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά 3,9 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή περίπου πενταπλάσιοι από όσους θα μπορεί να προστατεύσει υπό την σκέπη της, στην τελική της φάση η «ασπίδα» του κ. Βρούτση.

Προνομιούχοι οι άνεργοι

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως παραδέχτηκε με δηλώσεις του πως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ προφανώς ανήκουν στους έχοντες αφού θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ή στην καλύτερη περίπτωση θα συμψηφίσουν τα επιδόματα καθώς «οι διάφορες ροές κοινωνικών παροχών δεν θα είναι “τυφλές”, αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς σε αυτούς που έχουν ανάγκη»… Έτσι, ένας άνεργος άγαμος δε θα πάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ αν έχει σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά θα λάβει περίπου 40 ευρώ το μήνα για να τα συμψηφίσει με τα 360 του επιδόματος ανεργίας και να φτάσει το μαγικό ποσό των 400 ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια.

Για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους 13 δήμους θα δαπανηθούν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την πλήρη εφαρμογή τους σε όλη τη χώρα θα απαιτηθεί περίπου 1 δισ. Ωστόσο, για να πάρει την έγκριση της Τρόικας για το μέτρο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δε θα επηρεάσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει εξασφαλιστεί καμία άλλη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή άλλους πόρους, γεγονός που «μυρίζει» περικοπές από άλλες κοινωνικές παροχές όπως το ΕΚΑΣ. Για «επικοινωνιακό τέχνασμα» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέροντας πως δεν έχει εγγραφεί καμία σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό και άρα δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά, ενώ για «μνημείο κοροϊδίας» έκανε λόγο το ΚΚΕ τονίζοντας πως οδηγεί στη μονιμοποίηση της απόλυτης φτώχειας για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Τυχαία(;) η επιλογή των Δήμων

Σε ό,τι αφορά τους δήμους που επελέγησαν για την έναρξη του προγράμματος και οι κάτοικοί τους θα πάρουν πρώτοι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η επίσημη εξήγηση της κυβέρνησης είναι ότι επελέγησαν με βάση δημογραφικά και άλλα κριτήρια. Μια καλύτερη ματιά όμως σε σύγκριση και με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών φανερώνει μια περίεργη αντιστοιχία με τους συσχετισμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι από τους 13 Δήμους που επελέγησαν, οι 6 εξέλεξαν δήμαρχο προερχόμενο από τη Ν.Δ. (Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Μεσολόγγι, Καλλιθέα, Σάμος) και οι 4 προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ (Καρδίτσα, Χαλκίδα, Τρίπολη Μαλεβίζι). Στις υπόλοιπες προνομιούχες περιοχές ένας δήμαρχος έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ (Ιωάννινα) και ένας με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων (Λευκάδα). Στις Κυκλάδες, εκλογική περιφέρεια του Γ. Βρούτση επελέγη ένας «άχρωμος» δήμος (Σύρος) ενώ στην πατρίδα του αρμόδιου υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου περιέργως επελέγη ο δήμος Μαλεβιζίου με το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη χώρα (80%), ενώ έμειναν εκτός, περιοχές με εμφανώς μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας και φτώχειας όπως η Σητεία, η Ιεράπετρα κλπ.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 22.10.2014