ΜΑΚΑΒΡΙΟ… ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας έδωσε άδεια για ταφή σε νεκροταφείο που είχε κλείσει πριν από 20 χρόνια, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Παραπέμπεται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Αρνήθηκε ακόμα και ο παπάς να παραστεί στην ταφή

Στην αίθουσα του δικαστηρίου φτάνει σήμερα μια μακάβρια υπόθεση που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας. Πρόκειται για την κατ’ εξαίρεση ταφή ενός ηλικιωμένου στο χωριό Καλαμαύκα του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας σε νεκροταφείο που παραμένει κλειστό επί μία 20ετία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ κύριος κατηγορούμενος είναι ο τότε ληξίαρχος του δήμου, ο οποίος εξέδωσε και την άδεια ταφής.

Η βασική λεπτομέρεια σε αυτή τη φαινομενικά… τυπική διοικητική πράξη είναι πως το νεκροταφείο στο οποίο έγινε η ταφή, έχει κλείσει από το 2000 και έχει απαγορευτεί η χρησιμοποίησή του, καθώς βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό του χωριού και είχαν διαπιστωθεί έντονες οσμές στα παρακείμενα σπίτια. Τα τελευταία 20 χρόνια, με ομόφωνη απόφαση της τότε Κοινότητας Καλαμαύκας, έχει φτιαχτεί ένα νέο νεκροταφείο σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού, όπου πλέον πραγματοποιούνται όλες οι ταφές. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, τον Οκτώβριο του 2019, μια οικογένεια από το χωριό άσκησε μεγάλες πιέσεις στον δήμο για να γίνει η ταφή συγγενικού τους προσώπου στο παλαιό κοιμητήριο όπου βρίσκεται και ο οικογενειακός τους τάφος.

Το περίεργο είναι πως παρότι υπάρχει και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που απαγορεύει τις ταφές στο παλιό νεκροταφείο για λόγους δημόσιας υγείας, εντούτοις το αίτημα της οικογένειας έγινε δεκτό, προκαλώντας αντιδράσεις στο χωριό, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων, ακόμα και ο εφημέριος της Καλαμαύκας αρνήθηκε να παραστεί στην ταφή. Το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για πολιτικά κίνητρα γύρω από την απόφαση του δήμου, καθώς η κόρη του ανθρώπου που ενταφιάστηκε και η οποία επίσης είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη σημερινή δίκη, είναι υποστηρίκτρια της παράταξης του δημάρχου.

Για το θέμα, η «Εφ.Συν.» ζήτησε την τοποθέτηση του δημάρχου Ιεράπετρας. Ο κ. Καλαντζάκης μάς είπε πως δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος πριν από το δικαστήριο και θα προβεί σε τοποθέτηση μετά την οριστική έκβαση της δίκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.04.2022