+

ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ

Λίγο μετά τον ανασχηματισμό έφτασαν στις εφημερίδες τα πανηγυρικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας για το πόσο καλά πάει το «μαγαζί», από πλευράς εσόδων και περικοπής δαπανών. Τα έδωσε ο Άδωνις, προφανώς για να αποδείξει στον Σαμαρά πόσο άδικο είχε που τον αντικατέστησε. Και για να λύσουν τους λογαριασμούς τους στην ακροδεξιά πολυκατοικία, ακόμα και οι συγκάτοικοι όπως ο Άδωνις και ο Βορίδης, η Υγεία μπήκε στον πάγκο του χασάπη για να μετρήσουμε πόσα βγάλαμε και φέτος από την παροχή υπηρεσιών που κατά κανόνα είναι συνταγματική υποχρέωση ενός κράτους στους πολίτες του. Θαυμάστε:

– Μειώσαμε κατά 9% τις δαπάνες (ίσως με περισσότερες απλήρωτες εφημερίες ή με τους λιγότερους πλέον γιατρούς;)

– Αγοράσαμε κατά 12,22% λιγότερα φάρμακα και υγειονομικό υλικό (την ώρα μάλιστα που αυξήθηκαν οι προσερχόμενοι στα νοσοκομεία)

– Βγάλαμε κατά 8,5% περισσότερα λεφτά από τα νοσήλια (που πάει να πει ότι πλήρωσαν περισσότερα στο «μαγαζί» οι πολίτες για να νοσηλευτούν).

– Και βέβαια διαπρέψαμε στο ξήλωμα των οικονομιών του κοσμάκη αφού τον αναγκάσαμε να πάει κατά 27,4% περισσότερο στα απογευματινά ιατρεία πληρώνοντας από 40 έως 70 ευρώ την επίσκεψη.

Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν ως «επιτεύγματα» της προηγούμενης ηγεσίας. Μας είπαν, δηλαδή, πως το μαγαζί πάει καλά, είναι γωνιακό και πουλάει Υγεία με το κιλό, ενώ η «πελατεία» κάνει ουρές για να μας τα σκάσει…

* Ειδικά στην Κρήτη, η τοπική ΔΥΠΕ μας έδωσε κι άλλα στοιχεία. Σημειώθηκε, λέει, στο νησί η μικρότερη αναλογικά δαπάνη των νοσοκομείων για ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κ.λπ. Και αυτό ως καλό νέο διακινήθηκε. Δεν μας είπαν ότι στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο αλλά τώρα πια και στο Ηράκλειο, οι κλινικές κλείνουν τον μισό μήνα εφόσον δε βγαίνουν οι εφημερίες. Προφανώς κάποιος χριστιανός βρέθηκε να κλείσει και το φως για να μην καίει τσάμπα κι έτσι μειώθηκε και ο λογαριασμός… Συγχαρητήρια λοιπόν!

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 23.06.2014