ΛΥΣΕΙΣ – ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καλούν συνταξιούχους γιατρούς για να καλύψουν τις εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης και των μαζικών παραιτήσεων γιατρών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ σε όλο το νησί ● Γενικόλογες υποσχέσεις για κίνητρα και προσλήψεις στο μέλλον ● Μέχρι τότε προκηρύσσουν ακόμα και κάθε μία εφημερία ξεχωριστά με «μπλοκάκι» για 250 ευρώ ● Στο πόδι οι εργαζόμενοι της Κρήτης ● Αποκαλυπτικό το περιστατικό με τον 45χρονο τουρίστα στη Σαμαριά.

Με μέτρα που θυμίζουν συνθήκες πολέμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της Κρήτης η κυβέρνηση, καλώντας ακόμα και συνταξιούχους γιατρούς να καλύψουν τις εφημερίες που δεν συμπληρώνονται λόγω της υποστελέχωσης και των μαζικών παραιτήσεων γιατρών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στις δομές υγείας της Κρήτης ήταν το περιστατικό με τον ακρωτηριασμό του 45χρονου τουρίστα στο φαράγγι της Σαμαριάς λόγω του σεισμού της 13ης Αυγούστου. Η γιατρός που παρείχε τις πρώτες βοήθειες και στην ουσία έσωσε τη ζωή του άτυχου περιπατητή ήταν μεταξύ εκείνων των γιατρών που δεν άντεξαν την υπερεργασία στο Νοσοκομείο Χανίων και είχε πρόσφατα υποβάλει την παραίτησή της, επιλέγοντας να κάνει το Αγροτικό της στον φορέα που διαχειρίζεται το φαράγγι της Σαμαριάς. Το γεγονός προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών Χανίων Παύλου Πολάκη και Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι συνταξιούχοι

Από το Νοσοκομείο Χανίων, πάντως, εκτός από τη συγκεκριμένη γιατρό έχουν παραιτηθεί άλλοι τέσσερις χειρουργοί, καταγγέλλοντας τα εξουθενωτικά ωράρια στα οποία υποβάλλονται, αφού τους ανατέθηκε, εκτός από τη χειρουργική κλινική, και η ευθύνη του τομέα επειγόντων.

Οι παραιτήσεις αυτές στα Χανιά αλλά και η δραματική κατάσταση στο Ρέθυμνο, όπου φτάσαμε στο επίπεδο να λειτουργεί η Παθολογική Κλινική χωρίς ούτε έναν παθολόγο παρά μόνο με δανεικούς από το Ηράκλειο που μετακινούνται υποχρεωτικά για να καλύπτουν συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών, οδήγησαν στις 10 Αυγούστου σε σύσκεψη των υγειονομικών αρχών στην Κρήτη. Και εκεί, όμως, οι λύσεις που βρέθηκαν δεν ήταν πολύ διαφορετικές αφού και πάλι επελέγη η λύση των υποχρεωτικών μετακινήσεων αλλά και η ρηξικέλευθη λύση της χρησιμοποίησης… συνταξιούχων γιατρών που ζουν στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμως ενημέρωσε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, αποφασίστηκε η ένταξη ιδιωτών-συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (2.000 ευρώ τον μήνα) ή μερικής απασχόλησης (1.000 ευρώ τον μήνα) και παράταση έως 31 Δεκεμβρίου. Επίσης επελέγη η γνωστή λύση πρόσληψης γιατρών με μπλοκάκι ακόμα και για μία και μόνο εφημερία, που κοστολογείται 250 ευρώ, γεγονός που δείχνει την κατάσταση απόγνωσης που επικρατεί στα νοσοκομεία. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών από τους τέσσερις νομούς του νησιού, οι οποίοι απλά δεν προσκλήθηκαν στην… «ευρεία σύσκεψη».

Οπως ήταν αναμενόμενο οι μεθοδεύσεις αυτές καυτηριάστηκαν από τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ χθες στον χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο, που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα υποστελέχωσης στην Υγεία.

Ειδικά για τη λύση της «ενεργοποίησης» συνταξιούχων γιατρών η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονίζει πως συνεπάγεται και σοβαρά ζητήματα εργατικού δικαίου και ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του «δικαιώματος εργασίας» σε συνταξιούχους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. «Αραγε τίθεται όριο ηλικίας ή είναι απεριόριστο;» αναρωτιέται στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ καυτηριάζοντας μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και κάνοντας λόγο για κοροϊδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ούτε η λύση των συνταξιούχων φαίνεται να αποδίδει, αφού η προσφορά είναι εξαιρετικά μικρή, ειδικά εν μέσω θέρους και με όλα τα νοσοκομεία του νησιού να βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο».

Στη Δικαιοσύνη

Τελευταίο καταφύγιο των εργαζομένων του ΕΣΥ αλλά και των πολιτών αποτελεί η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει με μηνυτήριες αναφορές και εξώδικα ήδη από το τέλος Ιουλίου τόσο οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου όσο και του Βενιζελείου Νοσοκομείου, που εξαναγκάζονται σε υποχρεωτικές μετακινήσεις. Ρεπορτάζ για τις προσφυγές αυτές είχε παρουσιάσει από τις αρχές Αυγούστου η «Εφ.Συν.» («Υπό διάλυση το ΕΣΥ στην Κρήτη», 8.8.2023). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση από τους εισαγγελικούς λειτουργούς στο Ρέθυμνο ή στο Ηράκλειο, με την κατάσταση να βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη διέξοδος για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι οι παραιτήσεις, με τουλάχιστον 15 να καταγράφονται μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. Στο σύνολό τους σχεδόν αφορούν γιατρούς σε νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά σε τουριστικές περιοχές που δέχονται μεγάλο φόρτο περιστατικών. Εκτός από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, παραιτήσεις καταγράφονται στα νοσοκομεία Κέρκυρας, Πρέβεζας, Σπάρτης, Αγρινίου και Σερρών.

Μην ενοχλείτε τον υπουργό

Από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία της Κρήτης. Δίπλα του ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου

Σε αυτή την κατάσταση, πάντως, ο μόνος που δεν φαίνεται να ενοχλείται είναι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εξάλλου μία από τις πρώτες αποφάσεις του με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να απαγορεύσει στους διοικητές των νοσοκομείων να επικοινωνούν απευθείας μαζί του, παρά μόνο με τις ΔΥΠΕ.

Από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία της Κρήτης. Δίπλα του ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου
Η τελευταία εμφάνιση του υπουργού στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Ιουλίου όπου και άκουσε διά ζώσης τα προβλήματα. Ωστόσο, έναν μήνα μετά, ο ίδιος παραμένει άφαντος ενώ η λύση που βρέθηκε είναι η ενεργοποίηση των συνταξιούχων μαζί με μια γενικόλογη υπόσχεση για επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν αποβεί άγονες, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με γενικόλογες υποσχέσεις για παροχή κινήτρων (επιπλέον επίδομα, κάλυψη κόστους στέγασης κτλ).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 17.08.2023