Για δραματικές καταστάσεις που θα βιώσει ο αγροτικός κόσμος στην Κρήτη, ειδικά μετά το φθινόπωρο, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και οργανώσεων στο νησί. Οι καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς κινδυνεύουν να μείνουν σε μεγάλο βαθμό φέτος ασυγκόμιστες, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τα πρώιμα κηπευτικά στα θερμοκήπια του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Οι εργάτες γης πλέον είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες και το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί από τα μέσα Αυγούστου, όταν θα πρέπει να αρχίσει ο τρύγος στα αμπέλια και κατόπιν τον χειμώνα η συγκομιδή της ελιάς.
«Ηδη οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, έφυγαν κατά κύματα, ιδίως οι Αλβανοί, προς άλλες χώρες, κυρίως την Ιταλία αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου βρίσκουν καλύτερο καθεστώς και δυνατότητες για μεγαλύτερο χρόνο παραμονής» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μύρωνας Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Το πρόβλημα φαίνεται ήδη στα πρώιμα κηπευτικά όπου μέρος της σοδειάς δεν προλαβαίνει να κοπεί αφού δεν υπάρχουν χέρια και φτάνει να σαπίζει μέσα στα θερμοκήπια», λέει ο ίδιος, ενώ τονίζει πως το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι τραγική: «Θα χρειαστούν, μόνο για την Κρήτη, για τον τρύγο και την ελαιοκομιδή, περίπου 20.000 εργάτες, που σήμερα δεν υπάρχουν στο νησί. Ειδικά στις ελιές, αν φέτος έχουμε όπως προβλέπεται μια καλή χρονιά με μεγάλη παραγωγή, ο αριθμός αυτός μπορεί και να μην επαρκεί για να γίνει έγκαιρη συγκομιδή. Εχουμε θέσει το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση συνολικά και χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή».
Εκ περιτροπής εργασία
Ηδη πάντως η ζημιά αρχίζει να φαίνεται στην τσέπη των παραγωγών καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών από τη μία αυξάνει τα μεροκάματα των -περιζήτητων πλέον- αλλοδαπών εργατών γης, ενώ την ίδια στιγμή πέφτει η τιμή των προϊόντων (ειδικά των ευπαθών) αφού έχουν χαμηλότερη ποιότητα ακόμα και αν αργήσει κατά μόνο μία ή δύο μέρες η συγκομιδή τους. «Οι παραγωγοί μοιράζονται το ίδιο εργατικό δυναμικό που πηγαίνει τρεις ώρες στον έναν και τρεις ώρες στον άλλο ώστε να μπορέσουν να γίνουν στοιχειωδώς έστω οι απαραίτητες εργασίες φροντίδας, π.χ. στα αμπέλια» λέει ο κ. Χιλετζάκης (αμπελουργός και ο ίδιος). «Αυτό τώρα μπορεί να εξυπηρετεί ως λύση ανάγκης, αλλά την περίοδο του τρύγου θα χρειάζονται άνθρωποι όλη μέρα για να γίνει έγκαιρα η συγκομιδή και θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα» αναφέρει ο ίδιος.
«Μόνο για τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας χρειάζονται 2.000-2.500 εργάτες γης και ειδικά από τα μέσα Αυγούστου, όταν θα ξεκινήσουν οι νέες φυτεύσεις στα πρώιμα κηπευτικά (πιπεριές, τομάτες, αγγούρια) αλλά και μετά από δυο-τρεις μήνες, όταν θα έρθει η ώρα της συγκομιδής. Ωστόσο, η διαδικασία για την έλευση των εργατών είναι πάρα πολύ αργή και είναι βέβαιο πως ακόμα και αν υπάρχει η θέληση δεν θα προλάβουν να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης.
Δραματικές επιστολές
Ηδη ο σύλλογος προχώρησε σε πολυπληθή γενική συνέλευση αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα και σε ανακοίνωσή του θέτει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Αποκλειστική ευθύνη για τη δεδομένη κατάσταση σήμερα έχουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί έως τώρα. Η λύση στο ζήτημα είναι αποκλειστική υπόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και την τελική ευθύνη για το αποτέλεσμα».
Οπως λέει ο κ. Γαϊτάνης, οι εξελίξεις οδηγούν τους αγρότες σε αναγκαστική αγρανάπαυση σε μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων, καθώς αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα, δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. «Ας το σκεφτούν αυτό στην κυβέρνηση την ώρα που η επισιτιστική κρίση χτυπά την πόρτα όλης της Ευρώπης και ας αναλογιστούν τις τραγικές συνέπειες που θα έχει όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά για όλη την κοινωνία η μείωση της αγροτικής παραγωγής, ειδικά σε αυτή την περίοδο», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει:
«Η μείωση της ντόπιας παραγωγής θα επιφέρει αύξηση των εισαγωγών και φυσικά νέο κύμα ακρίβειας στα βασικά ήδη που βάζει στο καθημερινό τραπέζι του ο καταναλωτής».
Αντίστοιχη επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς έχουν στείλει από τα μέσα Μαΐου οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας, Σελίνου (Χανίων), Σητείας και Τυμπακίου, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα για την ταχύτερη και ανεμπόδιστη έλευση εργατών γης από τρίτες χώρες προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της σοδειάς, ενώ τονίζουν την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς μακράς παραμονής των ίδιων εργατών στην Ελλάδα, ώστε να μη χρειάζεται να εκπαιδεύονται συνεχώς νεοεισερχόμενοι, που στη συνέχεια φεύγουν και πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος (συνήθως ο πρώτος μήνας δουλειάς) για να εκπαιδευτούν οι επόμενοι.