ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θετική γνωμοδότηση σε έργο της εταιρείας Κοπελούζου ανοίγει ορέξεις και άλλων επενδυτών για εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών σε έναν υπερκορεσμένο τόπο ● Αποχωρήσεις από την παράταξη του δημάρχου, αναβρασμός στους κατοίκους της περιοχής.

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Σητεία σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής. Ωστόσο οι ενεργειακές εταιρείες, άλλοτε με την υπόσχεση για ανταποδοτικά οφέλη και άλλοτε με ευτελείς χορηγίες και κινήσεις δημοσίων σχέσεων, καταφέρνουν να διασπάσουν το κοινό μέτωπο των φορέων ώστε πλέον να τίθεται υπό αίρεση η σταθερή γραμμή των τελευταίων χρόνων εναντίον κάθε νέου αιολικού πάρκου σε έναν υπερκορεσμένο τόπο.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο δήμαρχος της Σητείας Γιώργος Ζερβάκης διατύπωνε ξεκάθαρη θέση εναντίον του «υβριδικού» έργου της ΤΕΡΝΑ, η οποία εδώ και σχεδόν 10 χρόνια επιχειρεί να φυτέψει 26 τεράστιες ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων, εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου και εντός προστατευόμενης περιοχής.

Ηταν ο ίδιος ο δήμαρχος που πρόσφατα σε δημόσιες δηλώσεις του έλεγε πως στην επικράτεια του Δήμου Σητείας παράγεται ήδη το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ στην Κρήτη και πως ο τόπος έχει κορεστεί, αφού συνολικά στη Σητεία έχουν ήδη εγκατασταθεί 170 ανεμογεννήτριες σε 23 αιολικά πάρκα. Χαρακτήριζε μάλιστα καταστροφικά τα σχέδια για ακόμα 16 πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ και δυνητικά θα φέρουν ακόμα 205 ανεμογεννήτριες.

Η στάση του αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει και έμμεσες προειδοποιήσεις περί μη στήριξης εκ μέρους της Ν.Δ., από την οποία προέρχεται, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, μέχρι τις κάλπες δεν άλλαξε (επίσημα τουλάχιστον) θέση. Ξαφνικά όμως τα πράγματα φαίνεται να πήραν άλλη τροπή και η δημοτική αρχή, παρά τον υπερκορεσμό στην περιοχή, έδωσε το πράσινο φως για ένα νέο αιολικό πάρκο, στις θέσεις «Πλαγιές», «Χαντριανή Κεφάλα» και «Δρούπι» συμφερόντων της εταιρείας Κοπελούζου, που προβλέπει 11 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων και ισχύος 55 MW.

Απωλειες

Η αρχική θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για το έργο δόθηκε στις 6 Μαρτίου και αφού κατατέθηκαν θετικές αποφάσεις των 4 τοπικών συμβουλίων στους οικισμούς όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, μόλις έναν μήνα μετά, σε μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Χανδρά την περασμένη Κυριακή 7 Απριλίου, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Μάλιστα εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο έργο. Αυτό προκάλεσε αναπομπή του θέματος προς επανεξέταση στο δημοτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε υπό έντονες διαμαρτυρίες την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης επέμεινε στην υποστήριξη του έργου, προκαλώντας όμως αντιδράσεις και αποχωρήσεις ακόμα και στην ίδια την παράταξή του. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν κατηγορίες για «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες» με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη και για το άνοιγμα της «κερκόπορτας» για νέα αιολικά, ακόμα και για το μεγάλο έργο της ΤΕΡΝΑ, αφού πλέον θα έχει αναιρεθεί το επιχείρημα της σταθερής άρνησης για νέα τέτοια έργα. Επισημάνθηκε εξάλλου και η τακτική των εταιρειών να δελεάζουν με «καθρεφτάκια» τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ συνέβαλε ως χορηγός στο Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού στη Σητεία στο πλαίσιο του καρναβαλιού, ενώ το καλοκαίρι είχε επίσης γίνει χορηγός σε εκδηλώσεις μαζί με τον δήμο, με τον οποίο κατά τ’ άλλα είναι στα δικαστήρια αφού έχει συνυπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της. Πριν από δύο χρόνια η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε να κατασκευάσει ένα στέγαστρο στην είσοδο του νοσοκομείου και είναι συχνές τέτοιες παροχές προκειμένου να επιτύχει την άμβλυνση των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης. Δεξιά, η παραιτηθείσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας Μαρία Γιαννακάκη

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, αποτέλεσμα της σθεναρής στάσης των διαφωνούντων με το έργο της εταιρείας Κοπελούζου, ήταν να μεταπειστούν τρία σημαντικά στελέχη της παράταξης του δημάρχου, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιαννακάκη, η οποία παραιτήθηκε από την προεδρία και ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου.

Αρνητική θέση για το έργο πήραν και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Ελένη Πλατανάκη και Πολιτισμού Βέρρα Περάκη, θέτοντας τις θέσεις τους στη διάθεση του δημάρχου. Παρά τις απώλειες, το έργο έλαβε και πάλι θετική γνωμοδότηση με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 3 λευκά και 2 «παρών». Με δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ η κ. Γιαννακάκη τόνισε πως με την απόφαση αυτή «ανοίγει η πόρτα, διότι ήμασταν σταθερά όχι, ο κόσμος που μας ψήφισε ήξερε το “σταθερά όχι” χωρίς αστερίσκους, χωρίς παραπομπές και χωρίς πανηγύρια πολιτικά, δηλαδή χωρίς τη λέξη “ανταποδοτικά”». «Η τοπική κοινωνία δεν γνώριζε. Οταν κατάλαβε τι θα γίνει εκεί, νέοι άνθρωποι, η γενιά που επέλεξε να μένει εκεί υπήρξε κάθετα αρνητική» ανέφερε η ίδια.

Πάντως, θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο έχουν δώσει οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που συνδιοικούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε προηγούμενες περιστάσεις εμφανιζόταν με ανακοινώσεις του αρνητικός σε αντίστοιχα έργα στη Σητεία.

Αντίθετα, αρνητική θέση και αιχμηρές τοποθετήσεις για το θέμα έχουν εκδώσει το ΚΚΕ μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η Οργάνωση Βάσης Σητείας του ΜέΡΑ25. Αντιστοίχως κάνουν λόγο για «μετατροπή της Σητείας σε ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» κ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.04.24