ΚΥΡΙΑΚΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Μα γίνεται ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά χωρίς τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη;»

Η δήλωση που διαβάζετε έγινε από τον ίδιο τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη στην κοπή της πίτας της ΝΔ στα Χανιά, παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Εδώ μπορείτε να την δείτε ολόκληρη:

Γίνεται λοιπόν ψηφοδέλτιο χωρίς τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη;

Άκου λέει… Και βέβαια γίνεται. Να μη σου πω ότι επιβάλλεται κιόλας.

Εδώ και πολύ καιρό, από όταν έλαβε τα μηνύματα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια, και ειδικά στην πατρίδα του, τα Χανιά, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης κάνει συνεχείς επιδείξεις δύναμης. Άλλοτε συνεστιάσεις με κατάμεστα κέντρα διασκεδάσεως, άλλοτε δυναμικές εμφανίσεις σε συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ Χανίων όπου (πάντα καταχειροκτροτούμενος) δηλώνει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο πως θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Και δεν τον πτοεί ούτε η πρόσφατη δικαστική του εμπλοκή στην υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, για την οποία βέβαια αθωώθηκε. (Ωστόσο ο ίδιος είχε παραδεχτεί πως παλαιότερα είχε κάνει παρέμβαση για να πέσει στα μαλακά ένας εκ των κρητικών νταήδων της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων).

Κάθε φορά, με κάθε τρόπο ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δίνει αφορμές στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει στην πράξη την ανανέωση στις λίστες του κόμματος και να επιδείξει πυγμή. Εκείνος όμως, για κάποιον περίεργο λόγο, ειδικά με τον Μαρκογιαννάκη, κάνει πως δεν ακούει. Και ήδη ο Κυριάκος εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ήδη εμφανίζεται αναξιόπιστος…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης έδωσε συνέντευξη λέγοντας πως αποχωρεί από την πολιτική αλλά τη θέση του στα ψηφοδέλτια του κόμματος (Β’ Πειραιά) θα πάρει ο γιος του Παναγιώτης.

«Άστραψε και βρόντηξε ο Κυριάκος» έγραφαν τότε τα ρεπορτάζ.Από τη Νέα Δημοκρατία βγήκε τότε η εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του βουλευτή Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος προεξόφλησε την υποψηφιότητα του γιου του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι ο κ. Παναγιώτης Τραγάκης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος».

Έτσι που λέτε.

Και από τότε ο Μαρκογιαννάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ακριβώς αυτό κάνει: «προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος» και διατυμπανίζει ότι δεν γίνεται να μην είναι υποψήφιος.

Ας είμαστε ειλικρινείς.

Όλη η συζήτηση γίνεται για τις εντυπώσεις. Η κομματική πελατεία είχε πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά και δεν θα αλλάξει τώρα επειδή το θέλει (αν το θέλει) ο Κυριάκος. Εξάλλου, αυτής της σταθερής κομματικής πελατείας πολιτικό τέκνο είναι και ο ίδιος.

Το ότι δεν θα αλλάξει τίποτα (άσχετα με το τί θα γίνει με τον Μαρκογιαννάκη) φαίνεται από το ίδιο το σύστημα που επαναλαμβάνεται σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Ο Μαρκογιαννάκης αγωνιά μόνο για το αν θα τον βάλουν στο ψηφοδέλτιο και για τίποτα άλλο. Αν μπει, ξέρει πως υπάρχει στρατιά ψηφοφόρων που θα τον ακολουθήσουν. Ούτε προεκλογική καμπάνια δε χρειάζεται να κάνει και να μπαίνει σε έξοδα. «Εδώ τους κρατάω» λέει στον Κυριάκο δείχνοντας τη σφιγμένη χούφτα του, όπως ο Παπαγιαννόπουλος στον ρόλο του Κοσμά Σκούταρη στην ταινία «Τζένη Τζένη» παίζοντας τον ρόλο του δημεγέρτη του νησιού. Αυτή η κατάσταση, ειδικά στη ΝΔ, δεν θα αλλάξει όση πυγμή και αν δείξει ο σημερινός πρόεδρος της.

Όμως, εκεί που παίζεται κυρίως το παιχνίδι, είναι στις εντυπώσεις. Εξάλλου, σε αυτό το πεδίο ασκείται κατά κύριο λόγο η πολιτική στις μέρες μας. Για τη μάχη των εντυπώσεων, είναι ζητούμενο το μήνυμα ανανέωσης και διαζυγίου με τις παλιές λογικές των κομματαρχών. Όχι για τους σταθερούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Αυτοί έτσι κι αλλιώς κομματάρχες θέλουνε, αυτούς ξέρουν αυτούς εμπιστεύονται.. Για τους άλλους, για όσους ξεγελαστούν από το «lifting» έστω και για λίγο. Από αυτούς θα έρθει η πρωτιά, λένε οι δημοσκοπήσεις.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κάνει ό,τι μπορεί για να εκθέσει τον πρόεδρο της ΝΔ σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Και οι κακές γλώσσες λένε πως δε θα το έκανε αν δεν είχε γερές πλάτες εντός του κόμματος.

Αυστηρό πάντως ήταν το μήνυμα τη Ντόρας Μπακογιάννη που βρισκόταν στην Κρήτη: «Τα ψηφοδέλτια, ανεξαρτήτως δηλώσεων, τα αποφασίζει ο πρόεδρος».

Πολύ σωστή δήλωση και μετρημένη. Πράγματι τις συνέπειες για κάθε απόφαση θα αναλάβει ο Μτσοτάκης. Είτε για τους δυσαρεστημένους οπαδούς που κρατά στη χούφτα του ο Μαρκογιαννάκης, είτε για τους απογοητευμένους από όλο το πολτικικό σύστημα που θα δουν και αυτή την ελπίδα για κάτι καλύτερο να εξανεμίζεται.

Λοιπόν, Κυριάκο, γίνεται ψηφοδέλτιο χωρίς τον Μαρκογιαννάκη;

Δημοσιεύτηκε στο Mesogios.gr, στις 28.02.2018