ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εξοντωτικές καταστάσεις και συνθήκες εργασίας πέρα από κάθε νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας καταγγέλλουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων, κάποιοι εκ των οποίων έφτασαν στα όριά τους και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες παραιτήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του διευθυντή της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Νίκου Τσιμινικάκη, ο οποίος την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από 31 χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ και 21 χρόνια εργασίας στο ίδιο νοσοκομείο. «Ο λόγος που με ώθησε στην παραίτηση είναι οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί λόγω υποστελέχωσης που οφείλεται στις εμμονικές ιδέες των κρατούντων για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», αναφέρει σε δημόσια ανάρτησή του ο γιατρός.

Ο κ. Τσιμινικάκης καταγγέλλει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά εις βάρος του και εις βάρος των συναδέλφων του από ανθρώπους που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ευκαιριακά βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης για τη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα πως λειτουργεί ένα νοσοκομείο και απαξιούν ακόμα και να κάνουν διάλογο».

«Ο λόγος που με ώθησε στην παραίτηση είναι οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί λόγω υποστελέχωσης» αναφέρει σε δημόσια ανάρτησή του ο γιατρός Ν. Τσιμινικάκης

Ο κ. Τσιμινικάκης πάντως δεν είναι ο μόνος γιατρός που υπέβαλε παραίτηση. Στις αρχές Ιουλίου τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Στέλιος Καστρινάκης, διευθυντής του πιο νευραλγικού τμήματος ολόκληρου του ιδρύματος, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Οσοι γνωρίζουν το κλίμα στο Νοσοκομείο Χανίων τονίζουν πως ακριβώς στα ΤΕΠ βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, καθώς είναι το τμήμα που εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα, κάτι που υπερβαίνει το νόμιμο όριο ωρών εργασίας. Παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι εφημερεύοντες γιατροί αναγκάζονται να αφήνουν τους ασθενείς τους στις κλινικές και μεταφέρονται στα επείγοντα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Στα Χανιά, ο μεγάλος φόρτος στο ΤΕΠ μεταφέρεται ως ντόμινο στις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς λόγω της έλλειψης ειδικευόμενων αναγκάζονται οι εφημερεύοντες γιατροί -ακόμα και διευθυντές χειρουργοί- να καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες, να κάνουν ακόμα και ράμματα ή τοποθέτηση γύψου, παρέχοντας πρώτες βοήθειες την ώρα που έχουν στην ευθύνη τους βαριά περιστατικά στις κλινικές τους ή προγραμματίζουν σοβαρά χειρουργεία.

Ο γιατρός της χειρουργικής κλινικής, Γιώργος Πετράκης, κατήγγειλε δημόσια πως «το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για τις εφημερίες του μήνα, ενώ πριν από λίγες ημέρες έπεσαν τα πρώτα “εντέλλεσθε” από τον κύριο διοικητή». Ο ίδιος κάνει λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση «γαλέρας» που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Τι απαντά ο διοικητής

Για τις σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν δημόσια, η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργου Μπέα. Οι ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευόμενων, αποδίδοντας το φαινόμενο και στο «brain drain» καθώς σε μεγάλο βαθμό οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό όπου αμείβονται πολύ καλύτερα. Είναι επόμενο να πέφτει το βάρος στους εμπειρότερους γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, λέει ο κ. Μπέας, τονίζοντας όμως πως το Νοσοκομείο Χανίων είναι από τα πιο καλά στελεχωμένα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά στη χειρουργική κλινική (όπου σημειώθηκε η τελευταία παραίτηση) υπάρχουν 11 γιατροί για 12 οργανικές θέσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 28.07.2022