ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με εντολή Χαρδαλιά θολώνουν την ενημέρωση για τα εισερχόμενα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς και οι ειδήσεις για τον αριθμό των θετικών τεστ βγαίνουν από τα πρωτοσέλιδα! ● Μεγαλύτερη ζημιά από την υποτιθέμενη «προστασία» των τουριστικών προορισμών.

Σε σκόπιμη συσκότιση των τοπικών κοινωνιών για τον αριθμό εισερχόμενων κρουσμάτων προβαίνουν η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως αποφεύγουν. Στην καθημερινή ενημέρωση ανακοινώνεται ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων και, εξ αυτών, ο αριθμός των εισερχόμενων που καταγράφονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Ωστόσο, η σημαντική πληροφορία που πεισματικά αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα οι Αρχές, με εντολή του κ. Χαρδαλιά, είναι σε ποιες πύλες εισόδου καταγράφονται τα εισερχόμενα κρούσματα.

Από χθες στα Χανιά, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, κυκλοφορεί η είδηση για δύο νέα κρούσματα που καταγράφηκαν από τα στοχευμένα τεστ που έγιναν από την 1η έως τις 11 Ιουλίου. Μάλιστα η σχετική είδηση ήταν πρωτοσέλιδη στην τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα». Από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» προκύπτει πως τα συγκεκριμένα δύο κρούσματα δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας στα Χανιά, ενώ σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, (στη φωτογραφία μαζί με τον κ. Χαρδαλιά) λάβαμε απλώς τη διαβεβαίωση πως «στα Χανιά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Ο ίδιος μας τόνισε πως «είναι σαφώς στη γνώση της υπηρεσίας ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων ανά περιοχή, αλλά με εντολή του κ. Χαρδαλιά δεν ανακοινώνεται τίποτα περισσότερο από τα στοιχεία που δίνονται στην επίσημη καθημερινή ενημέρωση».

Πρωτοσέλιδο Χανιώτικα Νέα – Δευτέρα 13 Ιουλίου

Στα Χανιά καμία επίσημη πηγή δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την ύπαρξη των κρουσμάτων αυτών και την αποκάλυψη της τοπικής εφημερίδας. (Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει εδώ και μία εβδομάδα με τα δύο κρούσματα στο Ηράκλειο, τις τουρίστριες από τη Ρουμανία και τη Γερμανία που παραμένουν σε καραντίνα στη Χερσόνησο, αλλά που κανένας αρμόδιος φορέας δεν παραδέχεται την ύπαρξή τους).

Η επίσημη δικαιολογία που παίρνουμε για όλο αυτό το «κρυφτό» είναι πως πρέπει να διαφυλαχτούν οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας και να μη στιγματίζονται τόποι και τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα ακόμα εντονότερο ράδιο-αρβύλα σε κάθε περιοχή, με πληροφορίες όχι πάντα ακριβείς, που κινούνται πιο γρήγορα από τα ανακλαστικά της κυβέρνησης και εν τέλει κάνουν μεγαλύτερο κακό. Πάντως, για τα δύο νέα κρούσματα στα Χανιά, η «Εφ.Συν.» επιβεβαίωσε έστω και έμμεσα και ανεπίσημα την ύπαρξή τους, αλλά και το ανησυχητικό γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας των Χανίων.

Ακόμα μία, έστω και έμμεση, επιβεβαίωση για τα νέα κρούσματα στην Κρήτη είναι και ο γνωστός χάρτης που παρουσιάζεται στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον Covid-19. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, ειδικά για το Ηράκλειο και τα Χανιά εμφανίζεται αλλαγή στο «χρώμα» των δύο νομών μεταξύ της 7ης και της 9ης Ιουλίου, με τις δύο περιοχές να περνούν στη δεύτερη κατηγορία (από 0-4, στα 5-9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους). Ωστόσο, για το συγκεκριμένο διάστημα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για επιβεβαίωση ντόπιων κρουσμάτων και, συνεπώς, μόνο διά της εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς πως υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα και στους δύο νομούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς και η κυβέρνηση αναγκάζουν τους δημοσιογράφους να μπαίνουν σε ρόλο… ντετέκτιβ για να μάθουν τα αυτονόητα, ενώ την ίδια στιγμή οι φήμες οργιάζουν.

Σκοτάδι στην Κρήτη για τα εισερχόμενα κρούσματα

Χωρίς επίσημη ενημέρωση για τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία καραντίνας στη Χερσόνησο ● Ελλιπή τα μέτρα φύλαξης – πληροφορίες πως έχουν ήδη σπάσει την καραντίνα ● Αναρμόδια δηλώνει η ΔΥΠΕ Κρήτης, αλλά και ο τοπικός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας ● «Κινδυνεύουμε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου», λένε αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στηνΚρήτησχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι επίσημοι φορείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις ενοχλητικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ειδικά στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, η ανησυχία επιτείνεται από το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης καθώς εκεί βρίσκονται και τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας για τον νομό Ηρακλείου. «Μαθαίνουμε και εμείς από τα sites ότι υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή μας, κανένας δεν μας ενημερώνει επισήμως και καμία Αρχή δεν έρχεται σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος.

Στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας, στον λιμένα Χερσονήσου, φιλοξενούνται τρεις τουρίστριες –μία από τη Ρουμανία και δύο από τη Γερμανία– οι οποίες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Εκεί βρίσκονται και οι συνοδοί των τριών γυναικών, που επίσης έχουν δώσει δείγματα για να ελεγχθούν. Και αυτή όμως η ενημέρωση προέρχεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι από κάποια επίσημη πηγή. Για την περίπτωση της Χερσονήσου έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕΚρήτηςδεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων.

Η είσοδος του ξενοδοχείου καραντίνας στη Χερσόνησο – Χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε περιπολικό (φωτογραφία αναγνώστη).

Μέχρι χθες η διοικήτρια της Υγειονομικής ΠεριφέρειαςΚρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, απαντούσε σε δημοσιογράφους πως «επισήμως εμείς δεν λαμβάνουμε ενημέρωση για τα υπάρχοντα κρούσματα, εάν δεν παραστεί ανάγκη να μεταφερθούν για νοσηλεία», ενώ ως αρμόδια για τη διαχείριση των κρουσμάτων αυτών η κ. Μπορμπουδάκη υπεδείκνυε την Πολιτική Προστασία.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας, Μανούσος Παραβολιδάκης, δηλώνει αναρμόδιος καθώς δεν του έχουν ανατεθεί καθήκοντα σχετικά με τον κορονοϊό. Στην ενημέρωση που δίνεται κεντρικά από την Πολιτική Προστασία αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εισερχόμενων κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς όμως ο αριθμός αυτός να εξειδικεύεται ανά αεροδρόμιο, λιμάνι ή τελωνειακό σταθμό.

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Φύλαξη με τα μάτια

Το μείζον θέμα, βέβαια, δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο τρόπος διαχείρισής τους για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει κανείς να δώσει απαντήσεις. Ετσι, λοιπόν, από χθες διακινούνται πληροφορίες στη Χερσόνησο πως κάποιες από τις τουρίστριες που είναι φορείς του ιού κατάφεραν να βγουν από το ξενοδοχείο και κινήθηκαν στην περιοχή, η οποία ειδικά το βράδυ αρχίζει ξανά να σφύζει από ζωή.

Επισήμως από την αστυνομία μάς ενημέρωσαν πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχει 24ωρη φύλαξη και πως ένα περιπολικό διατίθεται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, σε φωτογραφίες που στέλνει στην «Εφ.Συν.» αναγνώστης από την περιοχή φαίνεται πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχουν μόνο ιδιωτικά αυτοκίνητα (όχι της Ασφάλειας) και προφανώς κανένα περιπολικό. (Οι φωτογραφίες λήφθηκαν περίπου τις 3 το μεσημέρι χθες.) Υπάλληλος του ξενοδοχείου σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς ανέφερε πως «το περιπολικό περνάει αρκετά συχνά».

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες καταδίκαζαν τις επιλογές του υπουργείου Τουρισμού για τη χωροθέτηση αλλά κυρίως για την ποιότητα των… covid hotels, ενώ σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης απάντησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και όλα θα πάνε καλά». Για την περίπτωση της Χερσονήσου, πάντως, έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕΚρήτηςδεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα ενημερωθεί ούτε για τα τυχόν επόμενα…

«Κινδυνεύουμε»

Εν τω μεταξύ να απεμπλακούν από τα τεστ για τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ζητούν από την πολιτική ηγεσία αστυνομικοί και πυροσβέστες από το Ηράκλειο, περιγράφοντας ως άκρως επικίνδυνη τη διαδικασία των ελέγχων τους οποίους υποχρεώνονται καθημερινά να υλοποιούν.

Οι πυροσβέστες που εργάζονται στον πυροσβεστικό σταθμό αεροδρομίου καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε ένα χώρο με επιβαρυμένες συνθήκες υγιεινής, όπου παρατηρείται συνωστισμός, χωρίς ιδιαίτερη καθαριότητα, με καθόλου απολυμάνσεις, με τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου, χωρίς επαρκή αερισμό και χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά. «Είναι 99,99% σίγουρο πως θα κολλήσουμε πρώτοι εμείς και οι οικογένειές μας» αναφέρεται σε σχετική επιστολή, η οποία έφτασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει πως τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας «ως διά μαγείας και με προφορική εντολή αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετική Κ.Υ.Α., αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις». Και οι αστυνομικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν πως η υγεία των συναδέλφων τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ενώ κοινοποιούν την επιστολή τους και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.07.2020 και 14.07.2020