ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ… ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γνήσιο τέκνο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής σχολής και σφοδρός επικριτής του ελληνικού δημόσιου τομέα είναι ο Κρητικός οικονομολόγος Γιάννης Σφακιανάκης που από προχθές βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την αποκάλυψη Τσίπρα για τον… «διαμεσολαβητικό» του ρόλο στην υπόθεση πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση, εν τούτοις ο σημερινός επικεφαλής στο Κέντρο Ερευνας του Κόλπου στο Ριάντ είναι πολυγραφότατος και με συχνότατες συμμετοχές σε τηλεοπτικά πάνελ των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων του κόσμου (BBC, CNN, Bloomberg κ.λπ.).

Ανάμεσα στα άρθρα και τις ομιλίες του, που κατά κύριο λόγο αφορούν τα οικονομικά θέματα του αραβικού κόσμου, ξεχωρίζει κανείς και κάποιες, σποραδικές, αναφορές του στην οικονομική κρίση της Ελλάδας.

Ο ίδιος, όπως έγραψε και χθες η «Εφ.Συν.», είναι στέλεχος του αραβικού παραρτήματος του γνωστού οργανισμού Endeavor, στο ελληνικό τμήμα της οποίας αντιπρόεδρος είναι η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το 2012, την ίδια ακριβώς χρονιά που η Endeavor άνοιγε το παράρτημά της στη Σαουδική Αραβία με στέλεχός της τον κ. Σφακιανάκη, ο ίδιος αρθρογραφούσε για την ελληνική κρίση στους Times της Νέας Υόρκης καταφερόμενος εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων αποδίδοντας σε αυτούς (και όχι φυσικά στη φοροδιαφυγή μέσω offshore) την ευθύνη για την ελληνική κρίση.

«Για κάθε επτά ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν απολυθεί, μόνο ένας έχει εγκαταλείψει τον δημόσιο τομέα», ανέφερε στο συγκεκριμένο άρθρο του, στις 10 Οκτωβρίου του 2012, ο κ. Σφακιανάκης νουθετώντας και ο ίδιος την τότε κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να υπακούσουν στην απαίτηση των δανειστών για απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Το άρθρο του κατέληγε με τη διαπίστωση πως η υπεράσπιση του δημόσιου τομέα αποβαίνει εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας.

Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2011, ο κ. Σφακιανάκης είχε μιλήσει και στην τοπική εφημερίδα της Κρήτης «Πατρίς» τονίζοντας και πάλι πως η λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση ήταν η άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως σκέφτονταν μόνο «πώς θα κρατήσουν το κράτος με τους δημοσίους υπαλλήλους, τις ΔΕΚΟ, πώς να μη ρίξουν τα ειδικά συμφέροντα, τα συνδικάτα και το μη βιώσιμο κράτος».

Οπως ο ίδιος δήλωνε τότε στην εφημερίδα, έλκει την καταγωγή του από τα χωριά Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και Γαλατά (σ.σ. πιθανώς Ηρακλείου, κοντά στο Θραψανό) αλλά και από τα Σφακιά, όπως μαρτυρά το επώνυμό του.

Εκτοτε και για ένα μεγάλο διάστημα η ενασχόλησή του με την ελληνική κρίση φαίνεται να μην είναι μεγάλη, ή έστω όχι δημόσια.

Κυρίως από τις θέσεις που κατέχει ενδιαφέρεται να παρακολουθεί στενά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, άλλοτε ως οικονομικός σύμβουλος και αναλυτής και άλλοτε, όπως αποκαλύπτεται, ως μεσάζοντας, πάντα υπέρ των συμφερόντων των κυβερνήσεων στο Ριάντ.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 29.11.2017,