ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ… ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υπό δοκιμασία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η περίφημη «κρητική φιλοξενία» σε σχέση με την επικείμενη μεταφορά 2.000 προσφύγων στην Κρήτη τον προσεχή Νοέμβριο.

Από τη μία η τεχνητή ένταση που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. και από την άλλη οι ακραίες φωνές, κυρίως από εκπροσώπους του εμπορίου και του τουρισμού, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στο νησί, περισσότερο ίσως και από την ίδια την έλευση των προσφύγων.

Μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Ηράκλειο, στους τέσσερις νομούς του νησιού διοργανώνονται απανωτές συσκέψεις φορέων και δημάρχων με θέμα το προσφυγικό.

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων και των βουλευτών του νησιού με στόχο να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσουν οι τοπικοί φορείς για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και ενώ από την κυβέρνηση τους έχει ζητηθεί να υποδειχτούν συγκεκριμένοι χώροι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δήμαρχοι: «Ναι υπό όρους»

Ετοιμοι να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί εμφανίζονται οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγιος Νικόλαος), ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι 20 δήμαρχοι του νησιού ζητούν σαφή χρονοδιαγράμματα, δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί στην πορεία ο αριθμός των φιλοξενούμενων, χρηματοδοτική κάλυψη μέσω των ΟΤΑ και όχι μέσω των ΜΚΟ, αλλά και μέριμνα για τη σύνθεση των θρησκευτικών ομάδων των μεταναστών που θα μεταφερθούν στο νησί ώστε να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.

«Οφείλουμε να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα ώστε να μη διαταραχθεί και η ζωή στο νησί και ειδικά σε έναν τόπο που αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας μας»λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας χαρακτηρίζει υπερβολικές τις αντιδράσεις τονίζοντας πως είναι αυτός ακριβώς ο θόρυβος που τελικά μπορεί να κάνει κακό στον τουρισμό.

«Σας πληροφορώ πως μόνο κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, τα τελευταία δύο χρόνια, στα Χανιά έχουμε διαχειριστεί πέντε καραβιές προσφύγων, σε συνολικό αριθμό περίπου ίσο με αυτόν που προγραμματίζεται να μοιραστεί σε όλη την Κρήτη. Αν και δεν είχαμε τις υποδομές, καταφέραμε να μην πληγεί στο παραμικρό ο τουρισμός μας και από την παρουσία των ανθρώπων αυτών δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν λείπουν πάντως και οι κάθετα αρνητικές απόψεις, όπως του δημάρχου Ιεράπετρας που δήλωσε πως ο τόπος του δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αφού δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ξενοδόχοι: «Μακριά μας»

Με… πολεμική διάθεση προσέρχονται στις συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.

Εμποροι, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες σηκώνουν το λάβαρο της υπεράσπισης της αγοράς του νησιού, η οποία θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την έλευση των προσφύγων.

Στα Χανιά οι εκπρόσωποι του τοπικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Ξενοδόχων φάνηκαν πρόθυμοι να στείλουν βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, είδη πρώτης ανάγκης αλλά μόνο εφόσον οι λήπτες μείνουν εκτός Κρήτης.

Ομοίως και στο Ηράκλειο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή «κλειστή» σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό, οι θέσεις των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου και των τουριστικών πρακτόρων ξεκινούσαν από το αξίωμα «κανένας πρόσφυγας στην Κρήτη».

Παρόμοια ήταν η στάση και του πρώην προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκου Χαλκιαδάκη, ο οποίος συμμετείχε άτυπα στη σύσκεψη αφού η Ενωση έχει αυτοδιαλυθεί για να μην αναγκαστεί να υπογράψει κλαδικές συμβάσεις εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους…

Κινητοποίηση για σκάφος με 135 μετανάστες

Σε συναγερμό τέθηκαν χθες το μεσημέρι οι λιμενικές αρχές της Κρήτης έπειτα από καταγγελία στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για σκάφος με 135 μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το σκάφος έπλεε μεταξύ Χανίων και Κυθήρων και βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω ισχυρών ανέμων.

Παρά την κινητοποίηση δύο σκαφών και ελικοπτέρου του Λιμενικού καθώς και παραπλέοντων πλοίων, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί το εν λόγω σκάφος ούτε και ίχνη ναυαγίου.

(Κεντρική φωτογραφία: *AP Photo / Thanassis Stavrakis)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19.08.2016